Отидете към основна версия

4 983 10

Цената на петрола пое надолу заради очакван спад на търсенето

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • либия-
  • роснефт

Пазарът е особено нестабилен през последните месеци заради войната в Украйна, а търговците се колебаят между опасенията за настъпването на рецесия, която би намалила търсенето на нефт и липсата на свободен капацитет за повишаване на добива

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цените на петрола на световните пазари спадат за втора поредна търговска сесия под натиска на опасенията за намаляване на търсенето, предаде Ройтерс. Те се засилиха най-вече след оповестяването снощи на данни от САЩ за намаляване на продажбите на бензин насред летния туристически сезон.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през септември намаляха с 37 цента или 0,3 на сто до 106,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през септември загуби 33 цента или 0,3 на сто до 99,55 долара за барел.

Петролният пазар е особено нестабилен през последните месеци заради войната в Украйна, а търговците се колебаят между опасенията за настъпването на рецесия, която би намалила търсенето на петрол и липсата на свободен капацитет за повишаване на добива.

Американските запаси от петрол през миналата седмица са се увеличили с 3,5 милиона барела, сочат правителствени данни, което е много над прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст с около 71 000 барела.

За спада на цената допринася и фактът, че Националната петролна корпорация на Либия поднови добива от няколко свои петролни полета, след като миналата седмица вдигна обявения преди време форс мажор.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.

Свързани новини