Отидете към основна версия

2 307 22

Зеленски смени командира на Силите за специални операции

  • президент-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • григорий галаган-
  • виктор хоренко-
  • силите за специални операции

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е освободил от длъжност командващия Силите за специални операции Григорий Галаган и е назначил на поста Виктор Хоренко

Снимка: Укринформ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е освободил от длъжност командващия Силите за специални операции Григорий Галаган и е назначил на поста Виктор Хоренко, предаде днес Укринформ.

Според националната информационна агенция на Украйна двата указа са публикувани на уебсайта на президентството.

Галаган е командир на Силите за специални операции към въоръжените сили на Украйна от 25 август 2020 г., припомня Укринформ. ТАСС допълва, че преди това Галаган е бил заместник-началник на Центъра за борба с тероризма към Службата за сигурност на Украйна, а в периода 2014-2019 г. е участвал във боевете в Източна Украйна.

ДПА отбелязва, че 44-годишният генерал-майор Галаган е командвал силите за специални операции в Донецка и Луганска област от август 2020 г. След нахлуването на Русия на 24 февруари Украйна изгуби напълно контрола върху Луганска област. Руските войски са завзели и около половината територия на съседната Донецка област, докато преди инвазията проруските сепаратисти контролираха по-малко от 30 на сто от нея.

Наскоро Зеленски каза, че Киев е изгубил контрол над 20 процента от територията на Украйна.

Междувременно генералният щаб в Киев съобщи, че руски част са постигнали успехи край топлоелектрическа централа в Углегорск в Донецк, която е подложена на атаки от дни.

На близкия фронт обаче руските атаки срещу градовете Бахмут и Северск са били отблъснати, съобщиха украинските военни.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: