Отидете към основна версия

4 150 28

Bloomberg: Спирането на руския газ ще извади наяве стари дрязги в ЕС

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • европейски съюз

Надеждите, че ЕС е успял да се справи с вътрешните конфликти между страните по време на епидемията от COVID-19, когато всички заедно купуваха ваксини и създадоха Фонд за възстановяването от пандемията от общия бюджет

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз най-вероятно отново ще се сблъска със стари дрязги заради спада в доставките на газ от Русия. Оценката е на Bloomberg.

В своя статия агенцията коментира, че намаляването на доставките на руски газ заплашва да разцепи единството на ЕС, тъй като ограничените бюджети на страните и проблемите с доставките не позволяват на страните-членки да се справят с „неочаквания и остър недостиг на енергийни ресурси“. В резултат на това "напрежението, което светът наблюдава в най-трудния период на еврокризата" може да се върне в блока.

Под "Еврокриза" агенцията припомня сериозните разногласия в Съюза, които възникнаха в резултат на дълговата криза от края на 2009 г., и които се завърнаха с нова сила по време на миграционната криза от 2015-2016 г. Надеждите, че ЕС е успял да се справи с вътрешните конфликти между страните по време на епидемията от COVID-19, когато всички заедно купуваха ваксини и създадоха Фонд за възстановяването от пандемията от общия бюджет, сега са пред сериозно преосмисляне.

Единството на ЕС може бързо да се разпадне тази зима поради остър недостиг на газ, казва високопоставен германски чиновник пред агенцията, пожелал да остане анонимен. Така Германия, "която се сблъска с редица технически трудности, по-специално липсата на инфраструктура за втечнен природен газ, отдели 15 милиарда евро за закупуване на газ за своите хранилища". Действията на Берлин раздразниха партньорите от ЕС, тъй като допринесоха за покачването на цените на горивата, посочва агенцията.

Изтеглянето на руски газ ще доведе до едва 65-71% запълняемост на хранилищата в ЕС в началото на ноември - това е много под планираната цел от 80%, което означава, че дори при нормални метеорологични условия и постоянно високи обеми доставки на втечнен природен газ, на Европа все още ще ѝ липсват поне 30 милиарда кубични метра газ тази зима, предупреждава Bloomberg.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини