Отидете към основна версия

3 454 116

Зеленски: Няма да спрем, докато не освободим и последния метър украинска земя

  • зеленски-
  • украйна-
  • плен-
  • свобода-
  • русия

"Защото несамостоятелна и несвободна Украйна не е Украйна."

Източник: БГНЕС

Украинците ще се борят за своята държавност до последно и няма да спрат, докато не освободят и последния метър от украинската земя.
Това изявление направи президентът на Украйна, Володимир Зеленски, във видеообръщението си по случай Деня на украинската държавност, съобщава кореспондентът на Укринформ.

„За нас животът в плен не е живот. Защото несамостоятелна и несвободна Украйна не е Украйна. Не познаваме думата „робство“. Има го в нашите речници, но не и в главите ни. Ще дадем последната си риза, ще дадем всичко, което имаме, за това, което е в сърцето ни. Затова ще се борим за нашата държавност до последно – до последния дъх, до последния куршум, до последния войник. Не нашите, а на врага“, каза Зеленски.

По думите му украинците ще живеят, за да се борят и ще се бият, за да живеят, и няма да се предадат, докато не изгонят и последния окупатор от дома си.

„Няма да спрем, докато не освободим и последния метър украинска земя. Няма да се успокоим, докато не освободим последното ни село, последната ни къща, последния ни кладенец, последната ни череша, последната ни върба!” отбеляза президентът на Украйна.

Според Зеленски нещата ще бъдат така, защото за украинците и руските окупатори „всичко това има съвсем различни, полярни значения. Мишените за тях са светини за нас. Неизвестните имена на картата за тях са места, познати от детството за нас. Те изпълняват чужди престъпни заповеди, ние изпълняваме своя свещен дълг.

„Борим се за различни неща, така че краят на тази битка ще бъде различен за двете страни. По смисъл. И дори по звука. На руски това е провал на спецоперация. На украински това е победа във войната! Затова ще се случи. Затова нашата държава ще съществува“, подчерта президентът на Украйна.

Зеленски поздрави украинците за Деня на християнството на Киевска Рус-Украйна и Деня на украинската държавност.

„Великите хора на великата страна и великата държава, които съществуват на тази земя от незапомнени времена и от незапомнени времена е имало опити както да я поробят, така и да я унищожат. От много хора и много пъти. Държавата, в която започва историята на християнството в Източна Европа, преди 1034 години от киевския велик княз Владимир. Държавата, в която започна историята на неукротимостта, която сега предизвиква възхищение от цяла Европа и целия свят. Това е нашата държава. Нашата страна. Това е Украйна“, каза Зеленски.

Историята на държавното формиране на Украйна датира от хиляди години. Но едва тази година украинците за първи път отбелязват Деня на украинската държавност. Зеленски подчерта, че украинците нямат нужда нито от фойерверки, нито от помпозност, за да покажат важността на държавността за украинския народ.

„Днес я защитаваме с оръжие в ръце. За 155 поредни дни. Можем да кажем, че за нас Денят на държавността е всеки ден. Всеки ден се борим, така че всички на планетата най-накрая да разберат: ние не сме колония, не сме анклав, не сме протекторат. Нито губерния, нито еялет или земя на короната, нито част от чужди империи, нито „част от земята“, нито съюзна република. Не автономия, не провинция, а свободна, независима, суверенна, неделима и независима държава“, подчерта президентът на Украйна.

Зеленски очерта основните исторически събития, поставили основата на държавността на Украйна, и отбеляза: „Всички етапи от историята на държавността на Украйна, нейната защита и борба за нея могат да бъдат описани с едно изречение: ние съществувахме, съществуваме и ще съществуваме! Ние ще съществуваме, защото нашата държава има невероятни синове и дъщери, които са застанали в нейната защита.”

Поставете оценка:
Оценка 3 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: