Отидете към основна версия

3 097 43

ISW: Кремъл използва казашки организации, за да подкрепи усилията си за генериране на руски военни сили

  • русия-
  • украйна-
  • херсон-
  • крим-
  • запорожка аец-
  • игор конашенков

Русия готви операция под чужд флаг в Запорожката АЕЦ, твърдят анализатори от Американския институт за изследване на войната

Снимка: InformNapalm

Русия подготвя операция под фалшив флаг, за да обвини Украйна в атака срещу най-голямото ядрено съоръжение в Европа - Запорожката атомна електроцентрала. Това се посочва в доклада на Американския институт за изучаване на войната (ISW), пише на страницата на InformNapalm във Фейсбук.

Ден преди това генерал-лейтенант Игор Кирилов, командващ войските за РХБЗ на русия, заяви, че украинските сили готвят провокация в ЗАЕЦ, която да съвпадне с посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Брифингът на Кирилов, подсилен от изявления на руското министерство на отбраната, съвпада със съобщенията, че руските власти са забранили на руските служители в атомната електроцентрала да ходят на работа на 19 август“, отбелязват анализаторите.

ISW обръща внимание и на изтеклите от територията на централата кадри, на които се вижда военна техника на окупаторите, разположена в непосредствена близост до един от ядрените реактори на атомната електроцентрала.

Руските сили създават условия да организират провокация в централата, и да изместят информационния наратив, за да обвинят Украйна в бъдещи операции на територията ѝ, коментират експертите.

ISW коментира още няколко ключови направления на хода на войната в Украйна:

На 18 август, за първи път от 6 юли 2022 г. няма заявени или оценени руски териториални придобивки в Украйна.

Руски източници съобщиха за серия от неидентифицирани и непотвърдени експлозии в Крим през нощта на 18 август.

Три местни източника съобщиха на Ройтерс, че поне четири експлозии са прогърмели около авиобаза Белбек в окупирания от русия Крим, близо до Севастопол.

Назначеният от русия управител на Севастопол Михаил Развожаев твърди, че по предварителна информация, руските ПВО са свалили украински дрон.

Разпространеното в социалните мрежи видео от голяма експлозия, е от предишен удар на ВСУ от 8 август и не е от околностите на авиобазата.

Руски източници твърдят също, че руската ПВО е свалила дрон близо до Керченския мост между Крим и русия, а кадрите в социалните медии показват активна въздушна защита в района.

Железопътната част на Керченския мост Керч е важна цел за Украйна, за да наруши руските логистични доставки към окупираната част на Украйна.

Видеоклипове в социалните мрежи показаха и удари по руска база в Нова Каховка в южната част на Херсон област в нощта на 18 август, което предполага координирана серия от украински атаки.

ISW не може самостоятелно да провери информацията.

Украинските сили най-вероятно ще продължат кампанията си за удари по руски военни цели в окупирания от русия Крим, за да влошат руските логистични способности и да нарушат маршрутите, поддържащи операциите на западния бряг на река Днепър.

Руските окупационни войски проведоха наземни атаки южно от Сиверск и североизточно и южно от Бахмут. Продължават и опитите за настъпление на север, запад и югозапад от град Донецк. Руските войски са претърпели неуспех в опита си за сухопътно нападение на Запорожката ос.

Украински официални лица потвърдиха допълнителните удари по руска военна база и склад в Херсонска област.

Кремъл вероятно използва казашки организации, за да подкрепи усилията си за генериране на руски военни сили.

Руските окупационни власти продължават подготовката за дългосрочна интеграция на окупираните територии на Украйна в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: