Отидете към основна версия

4 776 106

Руска победа означава катастрофа за Европа

  • полша-
  • матеуш маровецки-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • катастрофа

Санкциите, наложени на Русия, имат ефект и ще бъдат все по-болезнени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Победа на Русия над Украйна би била катастрофална не само за тази страна, но и за цяла Европа, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Киев в петък. Моравецки, който беше в Киев с латвийския президент Егилс Левитс за разговори с украинския държавен глава Володимир Зеленски, каза, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, тъй като руска победа би означавала гибел на европейските ценности. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

„Това (победата на Русия – ПАП) би означавало катастрофа за Европа и би било голямо поражение не само за Украйна, но и за целия континент. Не само би било невъзможно да се поддържат европейските ценности – тези европейски ценности, за които Украйна се бори днес, като свобода, независимост, братство и право на живот – но всички тези ценности ще бъдат загубени“, каза Моравецки на пресконференция след разговорите. Говорейки за начина, по който ЕС отговаря на руската инвазия в Украйна, Моравецки каза, че санкциите, наложени на Русия от Брюксел, имат ефект и ще бъдат все по-болезнени за руската икономика в бъдеще, въпреки уверенията на Москва в противното.

"Русия се опитва да покаже самообладание, но от месец на месец... тези санкции ще бъдат все по-болезнени за нейната икономика", каза той. Моравецки също призова ЕК да ускори изплащането на Украйна на одобрената през юни безвъзмездна помощ от 9 милиарда евро, като добави, че финансовата помощ за страната е от първостепенно значение, за да не стане жертва на Русия.

„Това е много важно, ако искаме да блокираме плановете на Кремъл да постави Украйна на колене, като задуши финансите й“, каза Моравецки. Зеленски благодари на Моравецки и Левитс за подкрепата на техните страни за Украйна в конфликта ѝ с Русия и особено за усилията им да осигурят финансова помощ от ЕС за Украйна. Зеленски каза, че Полша и Латвия се възприемат като "надеждни партньори" в Киев и отбеляза, че и двете страни стоят твърдо зад Украйна от избухването на конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: