Отидете към основна версия

1 846 36

ЕС осъди преминаването на Запорожката АЕЦ под контрола на Русия

  • ес -
  • осъди-
  • запорожката аец -
  • контрол-
  • русия-
  • жозеп борел

Ръководителят на дипломацията на ЕС Борел осъди преминаването на АЕЦ "Запорожие" под контрола на Русия

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел осъди преминаването на Запорожката атомна електроцентрала под контрола на Русия, пише РИА Новости. Блокът не признава такова решение, подчерта той.

ЕС категорично осъжда и не признава незаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна. Следователно указът за изземване на атомната електроцентрала е незаконен и юридически невалиден“, каза Борел.

Той добави, че атомната електроцентрала трябва да бъде върната на Украйна. Освен това само засиленото присъствие на представители на МААЕ в съоръжението може да гарантира сигурността на територията му, смята шефът на дипломацията на ЕС.

По-рано ръководителят на организацията Рафаел Гроси съобщи за пристигането на подсилена група от експерти по сигурността на МААЕ в АЕЦ на 7 октомври.

На 8 октомври Запорожката АЕЦ беше откъсната от украинската енергийна система, тъй като украинските въоръжени сили повредиха последната комуникационна линия. Украйна удари 750 киловолтов електропровод Днепър. След това станцията автоматично премина към работа на дизел генератори.

Руските войски окупираха територията на Запорожката атомна електроцентрала през март. Самата гара и близкият град Енергодар продължават да бъдат обект на редовен обстрел.

На 5 октомври руският президент Владимир Путин разпореди съоръженията на АЕЦ да бъдат признати за федерална собственост на страната. В същия ден представители на МААЕ, които останаха постоянно на станцията, обявиха плановете на Русия да рестартира един от шестте реактора.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: