Отидете към основна версия

2 476 33

Русия обстрелва Киев за първи път от месеци. Има загинали.

  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • военни престъпления-
  • цивилни-
  • столица

Нападенията идват, след като Путин обвини Украйна за атаката по Кримския мост

Снимка: Twitter

Няколко експлозии последваха ракетен обстрел по украинската столица Киев около 8 часа тази сутрин. Най-малко 8 души са загинали, а други 24 са ранени, обявиха от украинското вътрешно министерство. Кметът на украинската столица Виталий Кличко съобщава, че има нанесени щети на критична инфраструктура в града. Това са първите удари по столицата на Украйна от месеци насам.

Атаката е била насочена към централната част на Киев, като по информация на украинския журналист Андрий Цаплиенко едната експлозия е ударила близо до паметника на Михаил Грушевски в центъра на столицата. Информацията, че обстрелът е бил насочен към централните квартали на града беше потвърдена и от кмета на Киев Виталий Кличко. Това е първият път, в който се обстрелва центъра на украинската столица от началото на войната.

Местните власти предупреждават, че нападенията не са приключили и призовават хората да спрат да публикуват снимки и видеа от ракетните удари в социалните мрежи.

Нападението срещу украинската столица идва само два дни след като беше нанесен удар по Кримския мост, за който руският президент Владимир Путин обвини украинските тайни служби, наричайки го терористичен акт. По-късно днес се очаква Путин да се срещне с членовете на съвета си за сигурност. От Москва няма коментар за атаките в Киев от тази сутрин.

Засилен обстрел и по други градове в Украйна

По информация на местните власти в Лвов, градът в Западна Украйна също е бил ударен от ракетен обстрел. Кметът на града Андрий Садовий предупреждава жителите на Лвов да останат в бомбоубежищата. Садовий съобщава също, че има прекъсвания на мобилните мрежи в района, които според него са временни и сигналът ще бъде възстановен възможно най-бързо.

Междувременно в Украйна се съобщава и за засилен обстрел и по градовете Днипро и Запорожие. Властите в Киев съобщават, че има редица загинали и ранени през тази нощ при атака в Запорожие. Градът се намира в една от четирите области, които Владимир Путин анексира в края на месец септември в разрез с международното право.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: