Отидете към основна версия

3 079 59

Десетки загинали и ранени в Украйна. Европа нарече атаките "военно престъпление".

  • киев-
  • русия-
  • украйна-
  • европа-
  • ес-
  • терористи-
  • военни престъпления-
  • ракети-
  • удари

Остри реакции от международната общност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин потвърди, че нападенията срещу украинската столица Киев и редица други градове в страната, са дело на Русия. Във видеообръщение Путин заяви, че "ако опитите за извършване на терористични атаки" на руска територия продължат, отговорът на Русия ще бъде "суров и в мащаб, съответстващ на заплахите срещу Руската федерация".

Говорителят на украинските военновъздушни сили заяви, че досега Русия е изстреляла 83 ракети по цели в Украйна, като много от тях са прихванати и свалени, но атаките продължават. Най-малко 10 души са загинали, а други 80 са ранени.

Германското външно министерство съобщава, че под руския обстрел е попаднало и консулството на Германия в Киев. Засега няма информация за загинали или ранени. Сградата не се използва от началото на войната.

Остри реакции от международната общност

Европейският съюз определи "масовите" руски нападения срещу цивилни граждани в Украйна като "военно престъпление”. Европейската комисия определя ракетните удари в Киев и други градове, като "варварски и страхливи”.

Към острите реакции се присъедини и френската вътрешна министърка Кетрин Колона. "Осъждам по възможно най-категоричен начин безразборните руски удари днес срещу украински градове", написа Колона в Туитър. "Умишленото нанасяне на удари по цивилно население представлява военно престъпление".

Министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау също нарече ракетните удари "акт на варварство и военно престъпление" и добави: "Русия не може да спечели тази война. Ние заставаме зад вас, Украйна!”

Френският президент Еманюел Макрон проведе извънреден разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. В разговора Макрон е потвърдил подкрепата на Франция за Украйна и е изразил "изключителна загриженост" от съобщенията за цивилни жертви, съобщават от Елисейския дворец.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц също е разговарял със Зеленски, като го е уверил в подкрепата на Берлин и на останалите държави от Г-7, потвърди говорител на германското правителство. На среща на държавите от Г-7 утре ще се включи и украинският президент Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: