Отидете към основна версия

2 562 37

В Украйна е загинал мобилизиран руски IT-специалист

  • русия-
  • мобилизация-
  • войната в украйна-
  • ексцесии при мобилизация

Около 10 000 мобилизирани в Русия са върнати по различни причини към днешна дата

Снимка: БГНЕС

Тимур Измайлов, мобилизиран IT-специалист в голяма банка в Русия, е загинал в Украйна, съобщи неговият адвокат Константин Ерохин. Измайлов е имал "железни основания за отлагане", но от военния комисариат са отказали да го изключат от списъка на мобилизираните без решение на съда и скоро след мобилизацията си IT-специалистът се е озовал в зона на бойни действия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според адвокат Ерохин Измайлов е мобилизиран на 23 септември, а на 7 октомври се озовава в зоната на бойните действия. На 13 октомври той загива, след като попада под минометен обстрел.

Сестрата на загиналия каза пред канал в "Телеграм", че Измайлов е отговарял на изискванията за отсрочка, защото е бил IT-специалист в голяма банка и се е занимавал с поддръжка на руската банкова система МИР. По думите на сестра му обаче са му били дадени едва 4 часа да се приготви и не е имал време да събере необходимите за отлагането документи.

Адвокат Ерохин е подал жалби във военната прокуратура и комисариата, но не е получил бърз отговор от властите. Също така, според адвоката, Централната банка е изпратила до Генералния щаб списъци с професии, които подлежат на отлагане, но към днешна дата те все още не са достигнали до военните комисариати.

Около 10 000 мобилизирани в Русия са върнати по различни причини към днешна дата, съобщи пред журналисти в петък председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

Източник: ТАСС

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: