Отидете към основна версия

1 706 89

Руските атаки срещу енергийната инфраструктура трябва да се разглеждат като геноцид

  • кулеба-
  • атаки-
  • русия-
  • руски-
  • украйна-
  • енергийна-
  • инфраструктура

Заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Източник: БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна да се разглеждат като част от руския геноцид над украинския народ.

Това той каза на брифинг за чуждестранни медии, предаде кореспондентът на Укринформ.

„Умишлените руски удари по украинска критична цивилна инфраструктура са военни престъпления. Предвид техния системен характер и придружаващите послания на руската пропаганда и официални лица, тези удари трябва да се считат за част от геноцида на Русия над украинския народ. Конвенцията за геноцида от 1948 г. е ясна за това.“, каза ръководителят на украинската дипломация.

По-специално Кулеба отбеляза, че руският терор е влошил хуманитарната ситуация в Украйна и е повредил около 40% процента от енергийната система и той също така обърна внимание на признанието на руски официални лица, говорещи по националната телевизия, че тяхната цел е да замразят украинските градове до смърт.

Министърът подчерта, че ударите не отслабват решимостта на Украйна да победи руския терористичен режим на бойното поле, като добави, че единственият начин да се спре руският президент Владимир Путин е да се окаже максимална подкрепа на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за тях.

Освен това ръководителят на МВнР подчерта, че умишлените атаки срещу енергийната система също са част от по-широка война, която Русия води срещу Украйна и Европа, тъй като Украйна беше принудена временно да спре износа на електроенергия за Европейския съюз, за ​​да покрие собствената си потребности.

12 души бяха убити и още 60 бяха ранени, докато жилищни сгради и критични инфраструктурни обекти бяха повредени в Киев през последните три седмици в резултат на вражески ракетни удари и атаки с дронове.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: