Отидете към основна версия

28 680 56

Голямо разочарование за Тръмп

  • републиканци-
  • разочарование-
  • демократи-
  • сащ-
  • избори-
  • междинни избори-
  • сенат-
  • донадл тръмп-
  • джо байдън

Резултатите на някои радикални републиканци, подкрепени от Доналд Тръмп, са разочароващи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Джо Байдън оцеля и това е първата поука от тазгодишните междинни избори в САЩ, констатира френското издание "Нувел обсерватьор", предаде БТА.

Американският президент се опасяваше от републиканска "червена вълна" по време на вота във вторник - междинните избори неизменно са неуспешни за действащите президенти. Лидерът демократ обаче изглежда е успял да ограничи щетите, се казва в материала.

Вчера още не бяха известни всички резултати. Републиканците впрочем са на път да си върнат Камарата на представителите в Конгреса, но ако това стане, мнозинството им ще е малко - 8 до 15 кресла. Джо Байдън се справи по-добре от своите предшественици, които на междинните избори се е случвало да загубят от 40 до 63 кресла, изтъква "Нувел обсерватьор".

"Републиканска вълна" нямаше, пише в. "Фигаро".

Първите резултати отново измамиха очакванията. Прогнозите за триумф на републиканците и поражение за демократите се оказаха грешни.

Лошата икономическа конюнктура и високата инфлация, непопулярността на Джо Байдън и традиционният наказателен вот за действащия президент не бяха достатъчни, за да осигурят на републиканците очакваната победа. Страната изглежда отново е разделена почти по равно между двете партии. Резултатите им са толкова близки, че ще трябва да изчакаме преброяването на всички бюлетини, за да научим какво ще е мнозинството в Конгреса, заключава "Фигаро".

Ден след изборите видяхме все още неоформен политически пейзаж в САЩ. Републиканците все така се надяваха да завоюват мнозинство в Камарата на представителите и дори в Сената. Пътят към такава промяна обаче все повече се стеснява, коментира френският "Монд" постепенно огласяваните първоначални резултати от вота.

Разликата между победа и поражение зависи понякога от перспективите, а не само от голите цифри. От контраста между очаквания и резултати, изтъква вестникът.

Резултатите на някои радикални републиканци, подкрепени от Доналд Тръмп, са разочароващи, отбелязва "Монд" в друг материал.

Тръмп вложи много сили в кампанията и подкрепи мнозина кандидати. С надеждата да се възползва от тези избори, винаги благоприятни за опозицията (в случая за републиканците) и за да демонстрира политическа сила с прицел към президентските избори през 2024 г. Очертаващите се резултати обаче не потвърждават надеждите на експрезидента, подчертава изданието.

Америка по навик ни обещава един безкраен филм, пълен с напрежение, в края на който ще бъде посочен големият победител от изборите, резюмира френският "Еко".

Макар да са най-голямата демокрация в света, САЩ притежават объркващо архаична изборна система, заради което може да се наложат нови преброявания в някои щати и със сигурност много съдебни спорове в други. Човек може да си зададе въпроса как така в страната на "Майкрософт" и "Гугъл" в изборите може така да си личи този тъй занаятчийски подход, добавя "Еко".

Като цяло демократите смятат, че са избегнали най-лошия сценарий, който медиите в САЩ дни преди изборите смятаха за все по-вероятен заради ниските рейтинги на Байдън и икономическите трудности, обобщава "Росийская газета".

Републиканците не постигнаха смазваща победа. Това е и обяснението за леката еуфория сред съюзниците на Байдън. Краен резултат обаче няма за нито една от камарите в Конгреса, затова им е още рано да празнуват, пише московският официоз.

При победа на Републиканската партия Камарата на представителите ще се оглавява вече не от Нанси Пелоси, а от лидера на консерваторите в тази камара Кевин Маккарти, смятат политолози, говорили пред руския "Известия".

При този сценарий "червеният" републикански блок ще може да започне процедура за импийчмънт на сегашния лидер на САЩ Джо Байдън, както и да подкрепи бившия държавен глава Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024 г. Не е сигурно обаче, че републиканците ще вземат връх в някоя от двете камари. Сегашното разпределение на силите донякъде ще се коригира след обработката на бюлетините, изпратени по пощата, а в Джорджия може да се състои втори тур на изборите за Сенат, прогнозира всекидневникът.

Дори с нов председател на долната камара едва ли се очакват радикални промени както във вътрешната, така и във външната политика, казва американистът Едуард Лозански.

Президентът остава с право на вето и за преодоляването му са необходими 2/3 от Конгреса, но републиканците няма да имат толкова в нито една от двете камари, дори в долната - там надмощието им ще е най-много 10-15 гласа. Така че няма кой знае какви очаквания, обяснява експертът.

За Русия е от значение как ще се промени външната политика на САЩ, подчертава "Независимая газета".

Промени естествено ще има - особено ако републиканците получат все пак контрол над Сената. При все това повечето експерти не прогнозират смяна в курса на САЩ по отношение на конфликта в Украйна.

Единственият политик, заявил, че при победа на съпартийците му "Украйна няма да получи нито пени", е Марджъри Тейлър Грийн. Консервативна републиканка, тя уверено спечели вота в родната си Джорджия и влезе в Камарата на представителите. А Кевин Маккарти вече каза, че се обявява само за по-внимателен контрол върху изразходването на средствата, отпускани на Украйна, но не и за орязване на помощта за тази страна. Анкетите сочат, че делът на американците изолационисти, които са за максимална ненамеса в ситуацията в чужбина, е стигнал исторически минимум, отбелязва "Независимая газета".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 60 гласа.

Свързани новини