Отидете към основна версия

1 433 21

Норвегия отлага плановете за разработване на най-северното петролно находище в света

  • газ-
  • норвегия-
  • северно море-
  • петрол-
  • баренцово море

Отлагането на проекта е удар върху надеждите на норвежкото правителство за увеличаване на работните места в локализирания на север петролен и газов сектор на страната

Снимка: Shutterstock

Нарастващите разходи и нарушените вериги за доставки поставиха под въпрос намеренията за петролен добив от най-северното находище в света, след като норвежкият енергиен гигант "Екуинор" (Equinor) заедно с партньорите си отложиха проекта, разположен в арктическите води на Баренцово море, предаде Ройтерс.

Държавната компанията "Екуинор" отложи инвестиционното си решение за разработване на офшорното петролно поле "Уистинг", планирано за декември, до края на 2026 г., като някои анализатори твърдят, че то може да бъде отложено за неопределено време.

Отлагането на проекта е удар върху надеждите на норвежкото правителство за увеличаване на работните места в локализирания на север петролен и газов сектор на страната.

Природозащитни организации приветстваха решението. Те се опасяват за уязвимостта на арктическа природа и рисковете за нея от новия петролен добив.

"Уистинг" би било четвъртото находище на територията на норвежка Арктика. Страната вече експлоатира две газови и едно петролно находище в региона.

"Виждаме увеличение на разходите поради повишената глобална инфлация и ръст на разходите за доставки на национално и международно ниво", аргументира решението си "Екуинор", като добави, че "съществува и несигурност относно рамковите условия на проекта и капацитета за изпълнение на пазара на доставчици".

Според компанията актуализираната инвестиционна оценка показва, че той би бил по-скъп - до 104 милиарда крони (10 милиарда долара) спрямо по-рано очакваните 60-75 милиарда крони.

Три норвежки компании -"Екуинор", "Акер Би Пи” и "Петоро" (Petoro) държат съответно 35 на сто, 35 на сто и 20 на сто, докато останалите 10 на сто са на японската "Ай Ен Би И Екс Идемитсу" (INPEX Idemitsu).

, силно ограничиха достъпа на жени до трудовия пазар и въведоха за тях строгите шериатски правила за облеклото, което се носи на публично място.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: