Отидете към основна версия

1 172 15

Необходими са незабавни мерки свързани с изменението на климата

  • камбоджа-
  • филипини-
  • среща-
  • асеан

Необходимо е да се разработят и подобрят съществуващите стратегии към холистично, зелено и устойчиво развитие

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши призова световните лидери да действат незабавно, за да се справят с належащите глобални проблеми, предимно тези, свързани с изменението на климата и продоволствената сигурност.

„Нашият народ гледа към своите лидери, към нас, за да се ориентираме в нестабилните води на този нов свят. Нашето партньорство ще ни направи по-силни, ще ни даде мъдрост. Във връзка с изменението на климата ние имаме задължението да действаме решително и незабавно за себе си и за бъдещите поколения ", каза той на срещата на върха в Източна Азия (EAS) в Камбоджа.

Заинтересованите страни в Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Източна Азия, вървейки към икономическо възстановяване от пандемията на коронавирус, трябва да разработят и подобрят съществуващите стратегии към холистично, зелено и устойчиво развитие, за да осигурят екологосъобразен икономически напредък, каза той. „Стана много ясно, че има спешна необходимост от укрепване на продоволствената сигурност към самодостатъчност в нашия регион, повишаване на адаптивността и устойчивостта пред заплахи за глобалната верига на доставки“, отбеляза президентът.

Въпреки това Филипините подкрепиха инициативите на EAC, особено по отношение на икономическото овластяване на жените, енергийната сигурност и насърчаването на доброволчеството за устойчиво развитие. Според Маркос-младши всички те са в съответствие с целите на EAC като лидерски форум по стратегически въпроси.

Срещата на върха в Източна Азия е платформа за диалог на лидерите на държавите от Азиатско-тихоокеанския регион по въпроси на политическото устройство, развитието и насърчаването на практическото сътрудничество между страните. Форматът е създаден през 2005 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини