Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 11:45 1 741 5

Кратък, но конструктивен разговор

  • австралия-
  • китай-
  • премиери-
  • среща-
  • разговори

Така премиерът на Австралия определи срещата с китайския си колега

Кратък, но конструктивен разговор - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Двустранният диалог между правителствените ръководители на Австралия и Китай беше кратък, но протече по положителен начин. Това обяви в неделя австралийският премиер Антъни Албанезе, който говори пред репортери след среща с китайския премиер Ли Къцян в кулоарите на срещата на върха в Източна Азия.

„Темата на разговора беше предстоящото честване на 50-годишнината от дипломатическите отношения на Австралия с Китай. Беше кратък разговор, но много конструктивен. Многократно съм казвал, че трябва да си сътрудничим с Китай, във всички области, в които можем, и че диалогът винаги е добър", каза Албанезе.

Австралийският премиер отбеляза още, че е имал двустранна среща с президента на САЩ Джо Байдън в кулоарите на срещата на върха в Източна Азия. Двамата са обсъдили въпроси, свързани с AUKUS (тристранния военен съюз на Австралия, Обединеното кралство и САЩ), съвместните усилия за борба с глобалното затопляне и опасенията за сигурността в Индо-тихоокеанския регион.

През последните години отношенията между Китай и Австралия се обтегнаха. Пекин е обезпокоен преди всичко от засилването на сътрудничеството между Канбера и Вашингтон в областта на сигурността (тристранно военно споразумение AUKUS), както и от плановете на САЩ да изградят база за американски стратегически бомбардировачи B-52 на австралийска земя до края на 2026 г. Канбера е обезпокоена от нарастващата активност на Пекин в региона и разширяването на сферата му на влияние. Освен това австралийските власти многократно са обвинявали Китай в нарушаване на правилата за свободно корабоплаване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вирус

    4 1 Отговор
    Абе и тов ръкомаха що така всички западняци правят това вятърните мелници ли са хаха

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Надледниците на каторжници от британия са се с Разбрали с Китай ли? Бухахах
  • 3 Мишел

    6 0 Отговор
    САЩ, Австралия, Япония и Нова Зеландия направиха военен блок срещу Китай . Този блок , за да постигне военни предимства пред Китай, опитва да привлече държави в Азия, който са възможно по близо до Китай. Позната външна политика на САЩ от разширението на НатО в Европа.
    Затова разговорите на Китай с държавите от блока са конструктивни, но все по кратки.
  • 4 Тези всичките

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вирус":

    Са сектанти .. такива "махане на ръцете" е масонски знак. Има цели книги на техните знаци и глупости.
    Сатанисти сектанти са по "върховете" на властта,.почти във всички страни на "Демокрацията"!!! Виж и акушерката Урсула? Също маха с ръце... В стари документални филми и Хитлер също "върти и маха" по същия начин. И си ги кръстосва пред гърдите ..
  • 5 ТаКойЕВажният

    3 0 Отговор
    Оформя се китайците да са най желани за разговори, а и дъртата американска костенурка е също на опашката за разговор. Ами сега!