Отидете към основна версия

1 538 4

Първа смъртна присъда в Иран заради протестите

  • иран-
  • присъда-
  • протести

Правозащитници предупредиха, че има риск други осъдени да бъдат екзекутирани „набързо“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран издаде първата смъртна присъда за протестите, които разтърсиха духовното ръководство на страната, съобщиха от съдебната система на страната, а правозащитници предупредиха, че има риск други осъдени да бъдат екзекутирани „набързо“, предаде БНР.

Протестиращият, чиято самоличност не се съобщава, е осъден на смърт от съд в Техеран за престъпленията „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност“, както и за това, че е „враг на Бога и корупция на земята“, съобщава иранският съдебен уебсайт „Mizan Online“, цитиран от Франс прес.

Друг съд в Техеран осъди други петима души на лишаване от свобода от пет до десет години за „събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред“, съобщава още „Mizan“.

Близо двумесечните протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини през септември, която беше арестувана от иранската нравствена полиция, накараха властите да започнат репресии, при които бяха задържани хиляди хора, припомня Франс прес.

Някои от тях са обвинени в престъпления, за които може да им бъде наложено смъртно наказание в страна, в която според „Амнести Интернешънъл“ годишно се екзекутират повече хора, отколкото в която и да е друга държава, освен Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини