Отидете към основна версия

2 330 44

За половин година Русия е напреднала само с няколко километра около този град

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бахмут-
  • руска армия-
  • инвазия-
  • мобилизация

Офанзивата към Бахмут поглъща значителна част от наличната бойна мощ на Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на Русия да превземе Бахмут показват, че нейното военно командване не се е поучило от предишни кампании, концентрирани върху цели с ограничено оперативно или стратегическо значение и довели до много жертви, смята Институтът за изследване на войната, предаде БТА.

Американският мозъчен тръст пише в своята всекидневна сводка за хода на войната в Украйна, която е публикувана на неговия сайт, че руската армия от края на май непрекъснато изразходва сили, за да установи контрол върху малки селища около този град в източната Донецка област. За тези шест месеца обаче тя е напреднала само с няколко километра.

Този оперативен модел на действие, при който се хвърлят големи сили за незначителни цели, много наподобява предишните руската кампания по превземането на Северодонецк и Лисичанск в съседната Луганска област през лятото, отбелязва Институтът за изследване на войната. Според базирания във Вашингтон изследователски център украинските въоръжени сили по същество са оставили руската армия да съсредоточи усилията си върху тези два града с ограничено оперативно и стратегическо значение, за да губи хора и техника в продължилите с месеци тежки сражения.

Руските войски в крайна сметка превзеха Лисичанск и Северодонецк и достигнаха границата с Донецка област, но този тактически успех донесе незначителна оперативна полза, тъй като това се оказа връхната точка на офанзивата им в Донбас, отчита Институтът за изследване на войната. Той се аргументира, че руските военни части до голяма степен сега са блокирани на линиите, които достигнаха в началото на юли.

Дори руската армия да продължи да напредва към Бахмут и да принуди украинските сили да се изтеглят контролирано от града (както стана в Лисичанск), това няма да ѝ донесе кой знае каква оперативна полза, смятат американските анализатори. Те се аргументират, че разходите за шест месеца брутална и изтощителна битка около Бахмут далеч надхвърлят всяко оперативно предимство, което руснаците може да получат от превземането на града. Офанзивата към Бахмут поглъща значителна част от наличната бойна мощ на Русия, което потенциално улеснява продължаващите украински контранастъпления на други места, отбелязва още Институтът за изследване на войната.

Вчера Русия обяви, че е превзела още няколко села в района на града. Тези нейни съобщения не са потвърдени по независим път. Така или иначе руските сили все още са на няколко километра от Бахмут. Градът е здраво укрепен, а местността е равнинна, което не оставя много места за прикриване на настъпващите войници. Освен това руската армия не е овладяла главните пътища, които водят от Бахмут на северозапад и югозапад, включително към Краматорск и Славянск - най-големите градове в Донецка област, които остават под украински контрол.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: