Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Декември, 2022 17:41 3 843 64

Основният проблем на руския бюджет

  • руска армия-
  • бюджет-
  • икономика-
  • руска икономика-
  • украйна-
  • военен бюджет-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • русия-
  • война-
  • ценови таван-
  • газ-
  • петрол-
  • руски петрол

Ценовият таван няма да се отрази на военния бюджет на Путин, но ще предизвика други проблеми

Основният проблем на руския бюджет - 1
Снимка: Shutterstock

Таванът в цената на руския петрол, който страните от Г-7 наложиха не е достатъчно нисък, за да отхапе достатъчно голямо парче от приходите на Кремъл за следващата година и икономистите казват, че дори да доведе до спад в производството на петрол, Владимир Путин разполага с достатъчно средства, за да продължи войната, поне за сега, пише Bloomberg TV Bulgaria.

При цена от 60 долара за барел "горната граница на цената изглежда много щедра", казва икономистът от Renaissance Capital София Донец. "То е близко до стойността, която беше включена в оценката на пазара за 2023 г., и до нивото, предложено в бюджета на Русия". Европейските официални лица изтъкнаха ограничението - договорено миналата седмица след месеци на спорове между САЩ и техните съюзници - като начин да се подложи на глад военната машина на Русия. Всъщност планиращите се постараха да се уверят, че нивото не е толкова ниско, че да накара Кремъл да намали значително производството, което би рискувало да доведе до повишаване на световните цени. Засега Русия не е обявила отговора си, но официални лица твърдят, че планират да продължат да пренасочват потоците към страни като Китай и Индия, които не са подписали официално ценовото ограничение.

Още новини от Украйна

Министърът на финансите Антон Силуанов заяви в четвъртък, че е рано да се оцени фискалното въздействие на ценовите ограничения. "Все още подготвяме отговор за това как ще реагират нашите компании", каза той според Интерфакс. "Непазарните мерки изкривяват пазара и при всички случаи ще се отразят или на цените, или на обема на предлагането".
Дори и без тавана на цените, поради ограниченията за превоз и застраховане, целящи да затруднят търговията на Русия, Кремъл очакваше близо 25% спад на данъчните приходи от нефт и газ, тъй като производството и някои цени падат. Но дори и при нарастващите разходи за войната, Русия успяваше лесно да покрие бюджетния си дефицит, като се възползва от фонда си за богатство и взема заеми на местния пазар на облигации, където санкциите не оставят много алтернативи на инвеститорите.

Спад на цената на петрола с 10 долара от предвидените в бюджета 70 долара за барел до тавана може да намали приходите с още 1 трилион рубли (16 млрд. долара), смята Олга Беленкая, икономист във "Финам". В действителност разликата е по-малка, тъй като цената в бюджета включва разходи като превоз и застраховка, които не се отчитат в тавана на цената.
"По-големият дефицит ще бъде финансиран или чрез по-големи заеми, или чрез увеличаване на разходите от фонда за богатство", каза Беленкая.

Всъщност, ако ценовият таван намали приходите от износ през следващата година, това може да доведе до отслабване на рублата през следващата година, което ще даде допълнителен тласък на бюджета, каза тя. Тъй като енергийните данъци се плащат предимно в долари и евро, стойността им в рубли, която е от значение за Кремъл, нараства, когато руската валута отслабва. Наталия Лаврова от финансовата група BCS заяви, че ефектът може да е достатъчен, за да позволи на правителството да изпълни намалените си цели за приходите от енергия за следващата година, дори ако ограничението задържи цените под 70-те долара в бюджета.

Мащабният натиск върху износа на горива за най-големите руски пазари може да се окаже по-болезнен за Кремъл. Икономисти от централната банка заявиха късно в сряда, че таванът на цените и ограниченията за износ могат да бъдат "шокове, способни да намалят значително икономическата активност през следващите месеци". По-късно Министерството на енергетиката излезе с изявление, в което оспори тази оценка, заявявайки, че икономическото въздействие вероятно ще бъде ограничено.

Настоящата прогноза на правителството за близо 9% спад в производството на петрол през следващата година ще струва между1 трилион и 1,4 трилиона рубли под формата на пропуснати приходи, според Bloomberg Economics. По-ниските цени, дикутвани от санкциите и други ограничения върху износа, могат да намалят приходите на Кремъл с още 500 млрд. рубли.

Какво казват от Bloomberg Economics.... "Като цяло бюджетът ще изпита недостиг на приходи от около 1% от БВП. Смятаме, че недостигът на приходи ще принуди правителството да предприеме строги фискални мерки, ако иска да запази инфлацията и разходите за обслужване на дълга стабилни. Това ще доведе до по-дълбок спад на БВП от 3%." -Александър Исаков, икономист за Русия Русия влезе във войната със силни финансови позиции след години на подготовка за санкциите, които инвазията щеше да донесе. Но тази година се очаква дефицитът да достигне 2% от брутния вътрешен продукт, заяви Силуанов в четвъртък, тъй като приходите намаляват, а разходите за военните действия се увеличават.

Кремъл наложи на Газпром еднократно увеличение на данъците, за да компенсира спада на приходите през тази година, тъй като газовият гигант се възползва от нарастващите цени, дори когато обемът на износа спадна в условията на война. Но петролният сектор остава най-големият източник на приходи. Досега Кремъл успяваше да покрие по-големия дефицит без особени проблеми, като използваше фонда си за богатство и увеличаваше заемите на вътрешния пазар, където местните инвеститори видяха, че алтернативите им се свиват в условията на санкции. Но Олег Вюгин, бивш високопоставен служител в Министерството на финансите, предупреждава, че фискалният натиск само ще нараства. "Основният проблем на руския бюджет е, че те искат да харчат много повече, отколкото могат да си позволят", каза той. "Фактът, че трябва да се обърнат към на фонда за богатство, за да покрият дефицита, е ясен знак, че предстоят проблеми".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    26 14 Отговор
    Русия не я мислете! И те като нас знаят две и двеста . Ония с живот на кредит да му мислят!

    Коментиран от #11, #20

  • 2 Как

    11 17 Отговор
    Нищо им няма.Има ли бомби и пиене нищо друго не трябва на руснаците.

    Коментиран от #6, #56

  • 3 Сатана Z

    20 12 Отговор
    Със Запада ще се случи същото като с шопа,който “научил магарето да не яде ,а то умряло”

    Z

    Коментиран от #9

  • 4 да да

    22 11 Отговор
    всички искат да отхапят от руските ресурси..НО хубаво да четат история....как приключват тези авантюри..

    Коментиран от #16

  • 5 "Втора армия в Света"

    14 20 Отговор
    Скоро Рашистан няма да има реален бюджет! Дефицитът тази година ще е 5 процента, а следващата година може да е двуцифрено число! Рашистанците ще гризнат дървото!

    Коментиран от #8, #31, #45

  • 6 куку

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Как":

    хапчета не смесвай с ракия..а инак нищо ти няма..
  • 7 отшелника

    19 5 Отговор
    чудовището Китай ще погълне всичко което му предложат ,по последна информация газта от Русия за Китай бие всички рекорди ,товарооборота е нараснал с милиарди !!! Европа и ние да му мислим ,че управляващите ни са пълни идиоти !!!
  • 8 Жичкажия

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от ""Втора армия в Света"":

    Ти разбирачо не гледай Русия, виж дефицита в ЕС , виж какви цени плащаш за горива и енергия и тогава коментирай. Ако сега дефицита в ЕС е двуцифрен , догодина са фалирали. Руснаците и американците са се разбрали, ние да го мислим ,че пак сме от страната на булката

    Коментиран от #18

  • 9 А С Раша

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Какво ще се случи ,ако се научат
    Да не пият самагон и водка .
  • 10 първо разрешете проблема на бг

    10 1 Отговор
    бюджета потъващ в чекмеджета и лошо здравеопазване, та чак тогава се кахърете за Основният проблем на руския бюджет и за качественото здравеопазване в Русия
  • 11 Хахахаха

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Коко":

    Той нормалния руснак, никога не е живял на 200 и незнае какво е, но сега ще му се наложи да живее на едно!
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 12 Отговор
    Основния проблем на алкохолната джамахирия робсия е, че денги няма, ще кушат кюмур и нафта проскубаните мушици и ще ги товарят в чували за смет в камазите и ще гният по канвките разнасяни от чакалите‼️ Зеленски ги бастиса за пол года, а бегеподлогите ще вият по кофите завинаги‼️

    Коментиран от #32

  • 13 Дааааааа

    10 4 Отговор
    проблем руския бюджет няма ! Всички параметри са им добри. Факт.
  • 14 Сатана Z

    11 6 Отговор
    Баламурниците си баят и вещаят крах на Руския износ на петрол,но не са наясно ,че Саудитска Арабия съкращава износа си за Китай ,който ще бъде поет от Русия.Двете държави ще си менкат пазарите.Русия е закупила над 100 танкера,които ще поемат към 80% от износа.Затрахователи ще се намерят за товарите и в Китай ,и в Русия ,а защо не и в Индия и Саудитска Арабия.Тези държави оформят новия “Колективен Изток” ,който ще се противопостави на Колективния Запад.
    Но Английските и Европейски застрахователни компании ше глътнат вода,както и морските превозвачи.
    Но като цяло ,Европа е обречена в дългосрочен план.
  • 15 Последния Софиянец

    7 8 Отговор
    Фалит, капитулация и пълен разпад на проскубания султанат!
  • 16 Китайче

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "да да":

    Споко историята е затова ,да се пренапише .Авантюрата я започна оня Кремълския .Тъй.пан Вече го хапем достатъчно ,всичко на безценица .
    И скоро няма да приключим .
  • 17 Токсик

    7 3 Отговор
    Основният проблем на руския бюджет за фашизоидните евроатлантици е, че руският бюджет няма проблеми!
  • 18 "Втора армия в Света"

    5 11 Отговор

    До коментар #8 от "Жичкажия":

    Палячо, БВП на Европата е 19 трилиона, а на ислямския Рашистан е 1,5 тр. Дефицити те са под 1%, ако въобще има такъв! А инфлацията е породена и дойде заради монголоидното рашистко племе! Колкото и да повтаряте лъжата че Европа ще фалира, то тя няма как да стане истина!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рошко

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коко":

    Основният проблем на руския бюджет е че нвмя проблем, но има за книжния толар
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 "Втора армия в Света"

    7 6 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана Z":

    Путлер носи яке за 20 000, а могилизираните ги карат те да си купуват превръзки за фронта и да носят ръждиви калашници... 🤡 🤡
  • 23 Кокоркиро

    6 3 Отговор
    Не се грижете за руският бюджет,а за украинският.Кой ще издържа 40 милиона население и ще плаща издръжката на армия и администрация?
  • 24 "Втора армия в Света"

    6 10 Отговор

    До коментар #21 от "Жичкажия":

    Верно ли??? Само Рашистан има ресурси, само монголоидните ислямисти имат газ, петрол и суровини... Света е голям!!! От Рашистан бяха по-евтини, но Европата е силна и богата затова може да си позволи да закупува и на по-скъпо ресурсите!

    Коментиран от #26, #28, #33

  • 25 Сатана Z

    5 10 Отговор
    Каквото и да си говоря цял ден, едно запомнете от мен, най важнота е груз 200 да не срира да върви към рашкирията проскубана, пияните вдовици да квичат по площадите Омон да ги млати по черните забрадки с палките , да ги товарят в газките и уазките и да ги карат по лагерите!
    Страхливото жуже с мерцедеса и италианското яке от 20 000€ да трепери в бункера и да пълни памперса, прогизнал, пригожин да чете конско на генералитета от кухняна! А медведа да си денси небрежно почерпен заобиколен от гей банда мародери и мърдери !

    Коментиран от #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русенец

    6 1 Отговор
    Стига вече глупости! Всички сте наясно, че няма как да наложат забрана на руският петрол, защото тогава арабелите ще спекулират с техния и ще стане не златен, ами по-скъп от скъпоценни камъни. А това, да определят таван на цената си е направо за подигравка. Все едно да се заинатите, че няма да пазарувате от магазина, докато не смъкнат цените. Е, ха пробвайте, де, да видим!
  • 28 Русенец

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от ""Втора армия в Света"":

    Само с руските ресурси можеше да се задоволи достатъчно потреблението за охолен живот на запада. Без руските ресурси запада няма откъде да си набави ДОСТАТЪЧНО РЕСУРСИ, за да си пилее наволя, както досега. Ще трябва да си свие потреблението и да свикне да живее в икономии, както и става вече.

    Коментиран от #34

  • 29 Стига стари дъвки!

    0 2 Отговор
    Който е запознат с истинскката история, а не с тази наложена от СССР е наясно, че цар Фердинанд, без значение дали заради хазартния си подход, личното си его или заради съчувствие и съпричастност към българите с Балканската война (26 септември 1912 – 17 май 1913 г.) е имал за цел да присъедини към държавата всички неправилно отнети съседни територии с население с българско самосъзнание. Само за десетилетие от току що възстановената и неукрепнала държава създава инфраструктура и армия, която с превземането на "непревземаемата" според специалисти, заради наскорошната ѝ модернизация, Одринска крепост доказва на практика, че е способна да се противопостави на всеки един съсед от Балканите.поотделно. Не така обаче стоят нещата ако от всички страни едновременно нападнат страната, както са постъпили провокираните от Русия и Запада бивши съюзници заради чужди интереси. Последствията ги знаем, но никой не отваря приказка за коварството на Запада и Русия във въпросния период. Цялата ни " официална историческа клика" все още обвинява българския монарх, а не истинските виновници за катастрофата..
  • 30 Цензура

    5 3 Отговор
    Хахахахах, озъбени несретници - вместо да се кахърите за руският бюджет, замислете се за тоя на ЕС !!! Защото Русия имаше преди години търговски профицит, сега има по-голям. ЕС преди година имаше също търговски профицит, тая година само на 9-месечието има 300 милиарда търговски ДЕФИЦИТ - и това е само началото !!! Да не говорим, че повечето държави в ЕС са затънали в дългове, а Русия дългове практически няма !!!

    Коментиран от #53

  • 31 Цензура

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от ""Втора армия в Света"":

    Някой те е излъгал. Като се има предвид интелектуалното ти ниво, това не е трудно. Всяко дете може да те излъже, стига да се е научило вече да говори. От последните 10 месеца, само в един Русия имаше малък бюджетен дефицит.

    Коментиран от #57

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "Русенец":

    Пропуснал си една дребна подробност , "запада" още преди десетина години прие закон , че ще се ОТКАЖЕ от петрол и газ и то много по-скоро , отколкото Раша си представяше !! Това е една от основните причини Путлер да нападне , след като десетки години си налягаше парцалите ! Просто разбра , че само след 4-5 години няма да има деньги дори за нападение над Украйна , да не говорим за повече !! А сега това отказване ще стане още по-бързо !! А още по-лошото е , че Китай и Индия правят същото , за твой ужас !! Обаче Раша вече няма да го дочака , тя ще приключи много преди това отказване , до 1-2 година най-много , само гледай и си готви хапчето за приключване !!

    Коментиран от #36, #42

  • 35 Ушeв

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Сатана Z":

    Изрoд мрсен - ако те хвана, лично бих ти смазал гръбнака и изобщо няма да ми е жал !!!! Такива като тебе трябва да си изживеят противният живот в гипсово корито !!! НИКОГА не съм чул и прочел руснаци да говорят така дори за украинците !!! Русофобо-нацистки извeрг !!!

    Коментиран от #37, #44, #54, #59

  • 36 Цензура

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    А, то отказването от газ и петрол ставало не по икономически причини, а със закон? И как ще обяснят на гражданите си, че трябва да стоят гладни, да мръзнат и да ходят пеша? Че ще бъдат безработни и ще разчитат на рядка чорбица в кухнята за бедни?

    като ви чета русофобите, изпадам в отчаяние: откъде се взеха толкова дeбили в клетата ни държава? Аз ако бях толкова зле с мозъка, щях да се гръмна, за да не се мъча !!!

    Коментиран от #40, #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Цензура":

    Няма да го доживееш , нещастний русолюбецо , НИКОГА !!! Тия "бедни " европейци , дето си ги зажалил са и ЩЕ БЪДАТ ВИНАГИ със доходи и стандарт десетки ПЪТИ над нещастните ватници !! Проблема на европейците в момента е , че вместо всяка седмица да са на хотел за уикенда , трябва да го правят само веднъж в месеца и вместо да идат лятото на Бахамите , трябва да идат в Испания или Гърция или най-много Хърватия !! Ето това са проблемите на "бедните" европейци , за разлика от ватниците , дето се бият за ориз , захар и тоалетна хартия , ако имат копейки и за тях !!

    Коментиран от #51

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Пропуснал си да вземеш две от розовите. А прие ли западът и закон за жалки призиви, за пестене на ток и къпане веднъж в седмицата из цял ЕС или това е поредното им недомислено следствие? В същото време, в Русия 1КВтч пририден газ струва на домакинството под 1 американски цент, докато в България, същият този 1кВтч европейска, самоотвержена газ ни струва 10 пъти по-скъпо.

    Коментиран от #52

  • 43 Яне Сандански

    4 1 Отговор
    Пишете ни за проблема на нашия бюджет и на ЕС,какво ни интересува нас Русия,Китай или Индия .Страх ви,нямате право или просто си вършите пропагандата?
  • 44 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ушeв":

    И на мен ми прави впечатление кръвожадната злоба на някои русофоби. Признавам, че не съм чел подобна жлъч в руски коментари срещу украинци.
  • 45 Льольо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от ""Втора армия в Света"":

    Теб грее ли те Русия??? Гледай твоята държава и не мисли другите ,или за теб е важно какво ядат хората на твоята улица но не ти пука ,че на твоята маса няма нищо?
  • 46 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Вие може и да сте, ние не сме. Нас не са ни мачкали. Нас ни освободиха. А вие.... Вие не бяхте достатъчно съобразителни да се изнесете овреме в прародината.

    Коментиран от #48

  • 47 Цензура

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хахахах, ти не можеш дори да говориш свързано, бе - СОП-чик.... Есно е какво ще рецитираш, каквото са те инструктирали там. Стига ли ти МРЗ за лекарствата, подкрепящи оскъдната ти мозъчна дейност?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    И като се отърваха от изкопаемите боклуци почнаха да готвят редица забрани за "екологичните си" измислици. Забрана за шофиране на електрички, спецификация за пране на мах 40 градуса, хладилниците да не охлаждат под 6 градуса, намаляне мах скорост по швейцарските магистрали от 120 на 100км/ч...... Голям напредък, голямо развитие, стршна независимост ти казвам.
  • 50 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Май не ти понася вечерното пиене.
  • 51 Цензура

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Какви са тия "икономически причини", бе - пародийно същество? Досега в зелените глyпости бяха изсипани един трилион евро и резултатът е близък до нулата !!! В момента смeшниците от ЕС отчаяно отварят въглищни централи, щото няма газ, а от перките и фотоволтаиците файдата е близо до нулата. Да, ама и въглища няма, щото се оказа, че и те са от Русия !!! Дори полските алкoхолици, дето уж копаха най-много въглища останаха на студено - редят се по цяла седмица на опашка за чувал въглища и спят в колите си.

    Какви Бахами, бе малoyмен - като примерно във Великобритания 30% от хората трябва да избират - дали да се отопляват или да ядат? И преди конфликта - най-многобройните и най-платежоспособни туристи в ЕС бяха РУСНАЦИТЕ !!! За какъв стандарт говориш - "десетки пъти над руския", на хора, на които им казват, че нямат право дори да отопляват домовете си - и ги учат, че трябвало само да си бършат с мокри кърпички зaдниците и пoловите части, вместо да се къпят?

    Ден не минава, в който да не се убедя, че русофобщината е изключително тежко психическо заболяване... вероятно и лекарства няма да ви помогнат - такива като тебе трябва да се лекуват с лоботомия и електрошокове... поне по-глyпав няма как да станеш, вече си на когнитивното дъно, церебрален инвaлид !!!
  • 52 Цензура

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Русенец":

    А, те тия си мислят, че урсулата им може да промени със своите закони - законите на термодинамиката.... :(((( Ужасява ме, че трябва да делим една държава с такива индивиди - хем неописуемо невежи и глyпави, хем треперещи от злоба и омpаза. Както казах току-що на един такъв: електрошок и лоботомия. Други средства няма.
  • 53 да си го кажем

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Цензура":

    Русия е една от най-изостаналите,бедни и мизерстващи държави на тоя свят с една от най-разпадащите се икономики,ама видиш ли нямали дългове хахахаха.Къде се намирате такива кухи индивиди не знам...

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 1957

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Как":

    Не в Русия,а в българия всеки ден хващат по няколко десетини пияни и дрогирани шофьори по пътя. На българи им трябва само ракийка и бяло,нищо друго не знаят.
  • 57 "Втора армия в Света"

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Цензура":

    Така Ли казаха по рашистките медии. Събодете се другарю орк!?!
  • 58 Умник

    2 0 Отговор
    И откъде ще вземете петрол,за да компенсирате руския износ бе,от луната ли?догодина,ако няма световна рецесия,петрол ще има за всички от сърце по 160 долара за барел.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Вирус

    0 0 Отговор
    Абе що всички се загрижили за русия нали и казвате терористична държава кво ви дреме или не ви излязоха сметките без кръчмар
  • 61 Политология

    0 0 Отговор
    Рашките вече загубиха войната със света и вече го знаят. Япония скоро ще си вземе Курилските острови, Финландия - Карелия, Китай - Приморието. И дори няма да има войни, а референдуми. Що се отнася до Путин, бягството във Венецуела няма да го спаси от Украинските отряди за отмъщение.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Иван Втори

    0 0 Отговор
    Раша не може да се справи с една Украйна, а какво ще последва след сблъсък с Полша, Турция или Германия. Ясно какво, Москва ще се нарича Маршава, Манкара или Мерлин.
  • 64 ганю

    0 0 Отговор
    прасни няколко реактора шахматно
    и украйна е мат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания