Отидете към основна версия

5 732 60

Нападение на Киев 2.0

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • киев-
  • война-
  • украйна-
  • александър коваленко-
  • владимир путин-
  • кремъл

Е, мечтите не са лошо нещо

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нападение на Киев 2.0
©️Александър Коваленко

Сега много се говори точно за този план на руснаците – да повторят. Пак да нападнат Киев и все пак да превземат столицата на Украйна. Е, мечтите не са лошо нещо, но все пак, за да се разбере за възможностите на врага, трябва да се направи малък анализ на ситуацията.

А за да го направим пълен, изчерпателен и разбираем, трябва да се върнем към 24 февруари 2022 г. … Точно в онази съдбовна сутрин руските войски нахлуха в Украйна, но не хибридно, а пълномащабно и явно. Непосредствено на северния плацдарм, на Черниговска, Сумска и Киевска области, от територията на Беларус нахлуха до 40 БТГр с общ брой от 30 до 35 хиляди. Като се вземат предвид резервите и тиловата част, която осигуряваше поддръжка на предните части от територията на Република Беларус, тази численост надхвърля 40 хиляди души.

Какви бяха тези войски?

Това бяха 6-ти танков полк, 239-ти танков полк, 37-ма отделна мотострелкова бригада, 64-та мотострелкова бригада, 11-а отделна десантно-щурмова бригада, 31-ва десантно-щурмова бригада, 234-ти пехотен въздушнодесантен полк, 45-а отделна бригада на силите за специални операции, 14-та Отделна бригада ССО на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация и други звена.

Важно е да се отбележи, че това бяха все елитни части за онова време, считани за най-добрите от най-добрите в руската армия, обучени, с боен опит, както и най-модерната техника, оборудване и пълно оборудване в руската армия. Всъщност успяха ли да превземат Киев? Доколкото историята помни, те успяха да превземат само (населени места) близо до Киев, а след това до края на март, с колосални загуби, загуба на боеспособност и дори пълна загуба на редица части, да избягат от северния плацдарм.

Тоест 40 хиляди елитни главорези, с пълна комплектация и екипировка, не успяха да превземат не само Киев, те, напомням ви, дори не можаха да окупират Чернигов и Суми. Какво имаме сега по отношение на ситуацията на територията на Беларус? Беларуската армия се състои от около 20 БТГр и тактически групи условно боеспособни, което числено възлиза на 14-15 хиляди личен състав. Този ресурс е трудно съпоставим с този, който нахлу в Украйна на 24 февруари, но днес по редица показатели армията на Република Беларус дори превъзхожда по качество частите на руската армия в сегашния ѝ вид.

Сегашният потенциал на руските окупационни войски (РОВ) на територията на Република Беларус.

Числеността на руския контингент се оценява на 12 000 души. Това са съвсем условно 15 БТГр. Те обаче не трябва да се считат за такива, тъй като по принцип нямат щатна техническа комплектация. Например, вместо обикновените 495 бойни бронирани машини (ББМ), тази групировка има само около стотина ББМ.

Разбира се, те могат да бъдат допълнително комплектовани, никой не спори, но ние говорим за текущата ситуация. И така, руският компонент на територията на Република Беларус е 2,5 пъти по-малък от този, който беше използван на 24 февруари, той изобщо не разполага с нормално количество техника, съвсем, но най-важното е, че това са предимно частично мобилизирани. Не елитни, професионални бойни единици, а комплект за бързо приготвяне на бульони.

По този начин, разглеждайки тази картина, можем да направим следните изводи. В сегашния си състав групировката на територията на Беларус е непригодна за водене на настъпателни действия на територията на Украйна, дори ако се има предвид общият ѝ потенциал с армията на Република Беларус. Ако бъде извършено повторно нахлуване, то ще е предвид липсата на ресурси към 24 февруари, което означава, че е необходимо да се натрупат подразделения с обща численост над 40 БТГр.

С други думи, това е концентрация от поне 60 БТГр или повече. И след концентрацията им, създаването на ударна сила, което също отнема определен период от време. Но основното е, че дори при натрупването на такъв потенциал, качественият показател ще бъде в пъти по-нисък от този, използван от окупаторите през февруари-март. Освен това говорим не само за качеството на човешкия ресурс, но и на техническия. Така всеки разговор и мечти на окупаторите за атаката на Киев 2.0 е болна фантазия на командването на РОВ, която за руснаците може да завърши с още по-голяма касапница, отколкото при първия опит, но с къде по-катастрофални последици. Атака на леминги?

Източник: site ua

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: