Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2022 18:00 5 720 60

Нападение на Киев 2.0

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • киев-
  • война-
  • украйна-
  • александър коваленко-
  • владимир путин-
  • кремъл

Е, мечтите не са лошо нещо

Нападение на Киев 2.0 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нападение на Киев 2.0
©️Александър Коваленко

Сега много се говори точно за този план на руснаците – да повторят. Пак да нападнат Киев и все пак да превземат столицата на Украйна. Е, мечтите не са лошо нещо, но все пак, за да се разбере за възможностите на врага, трябва да се направи малък анализ на ситуацията.

А за да го направим пълен, изчерпателен и разбираем, трябва да се върнем към 24 февруари 2022 г. … Точно в онази съдбовна сутрин руските войски нахлуха в Украйна, но не хибридно, а пълномащабно и явно. Непосредствено на северния плацдарм, на Черниговска, Сумска и Киевска области, от територията на Беларус нахлуха до 40 БТГр с общ брой от 30 до 35 хиляди. Като се вземат предвид резервите и тиловата част, която осигуряваше поддръжка на предните части от територията на Република Беларус, тази численост надхвърля 40 хиляди души.

Какви бяха тези войски?

Това бяха 6-ти танков полк, 239-ти танков полк, 37-ма отделна мотострелкова бригада, 64-та мотострелкова бригада, 11-а отделна десантно-щурмова бригада, 31-ва десантно-щурмова бригада, 234-ти пехотен въздушнодесантен полк, 45-а отделна бригада на силите за специални операции, 14-та Отделна бригада ССО на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация и други звена.

Важно е да се отбележи, че това бяха все елитни части за онова време, считани за най-добрите от най-добрите в руската армия, обучени, с боен опит, както и най-модерната техника, оборудване и пълно оборудване в руската армия. Всъщност успяха ли да превземат Киев? Доколкото историята помни, те успяха да превземат само (населени места) близо до Киев, а след това до края на март, с колосални загуби, загуба на боеспособност и дори пълна загуба на редица части, да избягат от северния плацдарм.

Тоест 40 хиляди елитни главорези, с пълна комплектация и екипировка, не успяха да превземат не само Киев, те, напомням ви, дори не можаха да окупират Чернигов и Суми. Какво имаме сега по отношение на ситуацията на територията на Беларус? Беларуската армия се състои от около 20 БТГр и тактически групи условно боеспособни, което числено възлиза на 14-15 хиляди личен състав. Този ресурс е трудно съпоставим с този, който нахлу в Украйна на 24 февруари, но днес по редица показатели армията на Република Беларус дори превъзхожда по качество частите на руската армия в сегашния ѝ вид.

Сегашният потенциал на руските окупационни войски (РОВ) на територията на Република Беларус.

Числеността на руския контингент се оценява на 12 000 души. Това са съвсем условно 15 БТГр. Те обаче не трябва да се считат за такива, тъй като по принцип нямат щатна техническа комплектация. Например, вместо обикновените 495 бойни бронирани машини (ББМ), тази групировка има само около стотина ББМ.

Разбира се, те могат да бъдат допълнително комплектовани, никой не спори, но ние говорим за текущата ситуация. И така, руският компонент на територията на Република Беларус е 2,5 пъти по-малък от този, който беше използван на 24 февруари, той изобщо не разполага с нормално количество техника, съвсем, но най-важното е, че това са предимно частично мобилизирани. Не елитни, професионални бойни единици, а комплект за бързо приготвяне на бульони.

По този начин, разглеждайки тази картина, можем да направим следните изводи. В сегашния си състав групировката на територията на Беларус е непригодна за водене на настъпателни действия на територията на Украйна, дори ако се има предвид общият ѝ потенциал с армията на Република Беларус. Ако бъде извършено повторно нахлуване, то ще е предвид липсата на ресурси към 24 февруари, което означава, че е необходимо да се натрупат подразделения с обща численост над 40 БТГр.

С други думи, това е концентрация от поне 60 БТГр или повече. И след концентрацията им, създаването на ударна сила, което също отнема определен период от време. Но основното е, че дори при натрупването на такъв потенциал, качественият показател ще бъде в пъти по-нисък от този, използван от окупаторите през февруари-март. Освен това говорим не само за качеството на човешкия ресурс, но и на техническия. Така всеки разговор и мечти на окупаторите за атаката на Киев 2.0 е болна фантазия на командването на РОВ, която за руснаците може да завърши с още по-голяма касапница, отколкото при първия опит, но с къде по-катастрофални последици. Атака на леминги?

Източник: site ua

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе,

    101 29 Отговор
    бесерабски фронт, платен от краварски фонд...
  • 2 ТаУмВзе

    87 27 Отговор
    Няма смисъл да се напада КиеФ, той ще си падне Сам в студ и глад. Z

    Коментиран от #29

  • 3 Охх баня охх кефффф.....

    77 21 Отговор
    Перфектно се справя Зеленюхата.Тотално денацифицира армията и декомунизира държавата.Наркомана почти сигурно работи за Путин,направо занули армиите на половината европейски държави.
  • 4 Танк

    75 19 Отговор
    Така е. Само, че Киев е без ток и вода, а не Москва. След помощи изпросени от цял свят

    Коментиран от #32

  • 5 ЖЕКО БИВШ ЕФРЕИТОР

    62 17 Отговор
    РУСНАЦИТЕ СЛЕД КАТО РАЗБИЯТ ДОБРЕ УКРЕПЕНИТЕ ПОЗИЦИИ НА УКРИТЕ В ДОНБАС И ПРЕД ТЯХ Е КИЕВ НО НЕ ВИЖДАМ КОЗЯЦИТЕ ЗА КЪДЕ БЪРЗАТ
  • 6 Котка ученият

    48 16 Отговор
    Тази атака е по-скоро развитие на нова стратегия за масирани фалшиви удари, дезориентиращи и деформиращи системата за противовъздушна отбрана на НАТО.Тази успешна концепция вече е възприета от руската армия и е изключително ефективна при нанасяне на удари.
  • 7 Шмъркан

    61 17 Отговор
    Браво,браво богаташите на запад имат нужда от органите на още млади окраинци.Скоро безследно изчезналите ще станат 300 000.
  • 8 Петьо Петров

    77 19 Отговор
    Винаги съм се чудил докъде се простира лъжата в пропагандата. По принцип знам, че трябва да е 1/3 истина, 1/3 полуистина и 1/3 лъжа. Но последните 10 месеца май всичко удря на 90% лъжа. Никога Русия не са казвали плановете си, но всички ги знаят. Украйна все побеждава, а все реве. Трябвало да ги превземат за 3 дни, но по чие решение, от руска страна няма известно такова. Сега ще ги нападат отново...Киев...или Европа...или Уругвай?
    Ама спрете се бре хора, няма как да ви повярва човек, дори и малограмотен да е. Има история, тя казва най-добрата истина, ако има кой да чете.

    Коментиран от #39

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хи хи хи !

    53 10 Отговор
    Тия новини ще ги пропусна .....щом са от Зеления Надрусняк и Коваленко .....!!!!!!

    Коментиран от #59

  • 11 Българин Сл.

    29 60 Отговор
    за руснаците предстои само да бягат и да се копаят окопи в Русия

    Коментиран от #17

  • 12 Пако

    59 17 Отговор
    НЕ СА РЕШИЛИ И НЕ СА ГО ПРЕВЗЕЛИ ЗА 48 ЧАСА.ДА МУ МИСЛЯТ УКРИТАТА.

    Коментиран от #38

  • 13 СЛАВА РУСИЯ !

    55 23 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!!!!
    СЛАВА !!!!!!! СЛАВА !!!!! СЛАВА !!!!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ехааааа

    44 14 Отговор
    Няма по големи плужеци от ЗЕЛЕНИЯ - НАРКОМАН и бандеровците !!!!!!
    Верни слуги на Западните си господари ......загробиха Народа си за интересите на им !!!!!!
  • 16 Безарабски

    29 12 Отговор
    локум
  • 17 А бее

    22 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българин Сл.":

    Какво означава
    Българин Сл.
    Сл. учаен
    Сл. ънчасъл
    Сл. абоумен
    ???

    Коментиран от #21, #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стоян георгиев

    19 37 Отговор
    Руснаците могат да опитат пролета ако са успели да окомплектоват с достатъчно танкове и артилерия ,но пак ще е фиаско.възможо е след това в Беларус да започне революция.местните нямат намерение да умират в полза на руския имперски интерес.та Лукашенко сега го пекат на бавен огън.путлер иска да вкара Украина в паритетна ситуация за да има някакви козове при едни преговори а и да нахрани с някакъв успех привържениците си.така че може да пробва да въвлече Беларус като по този начин европейците да се демотивират и да натиснат зеленски за преговори и отстъпки.плана няма да проработи ,но може да се пробва.

    Коментиран от #33

  • 20 Бай Лисан ™

    29 11 Отговор
    Безарабски фронт....
    без араби, това е ясно, що не го напишат направо Еврейски фронт, ами го усукват....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пояснение

    29 12 Отговор
    Киев, за сега, изобщо не е бил нападан от руснаците. Ако това се случи, то ще е за да бъде освободен от укрофите
  • 23 Готвачът на

    9 5 Отговор
    Не служете на Мефисто, защото ще ви с готвят и.... изядат. Сега не го знаете , но оглеждайте се и се ослушвайте добре, че Готвачът дебне....
  • 24 Зеленски

    17 16 Отговор
    Вече не смогвам да ги обличам с чувалите тез азиатски мародери.
  • 25 Косе Босе

    33 8 Отговор
    Само че писалите статията забравят една важна част. А то е състоянието на украинската армия, да руснаците претърпяха загуби факт, но състоянието на укрите какво е? 120000 жертви съобщи преди 2 седмици Урсула, а колко са ранените, изчезналите и пленените? Само ще спомена че украинската армия беше 250000 преди началото на войната. Та тогава бесарабски фронт обяснете ни с какво разполагат украинците?

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Готвачът на

    9 5 Отговор
    Не служете на Мефисто, защото ще ви с готвят и.... изядат. Сега не го знаете , но оглеждайте се и се ослушвайте добре, че Готвачът дебне....
  • 28 стоян георгиев

    15 34 Отговор

    До коментар #25 от "Косе Босе":

    Украинската армия сега е по голяма и по добре въоражена от тогава.говорим в пъти по голяма и в пъти по добре въоръжена.

    Коментиран от #30

  • 29 Хаха

    18 21 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Празни русо робски надежди.
  • 30 ТИ ЗНАЕШ

    29 5 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    МАЙ РУСНАЦИТЕ БАЯ СА Я НАМАЛИЛИ, БАРБАР С НАЕМНИЦИТЕ,...АМА ЩОМ КАЗВАШ ....ГОЛЯМА,.......... ИМА ОЩЕ ЗА НАМАЛЯНЕ ,...ЗНАЧИ..!

    Коментиран от #42

  • 31 Как какво

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "А бее":

    Българин Сл.ива Кюстендилска
  • 32 Мда

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "Танк":

    По-добре от колкото роб.
  • 33 Котка ученият

    26 6 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Руснаците могат да опитат не само това. Например вярвам, че най-ефективният начин да се принуди Западът да преговаря и да направи отстъпки е да се удължат страданията на Европа за неопределено време.В крайна сметка реалностите са поразително различни от пропагандния триумф.
  • 34 БФ как е когато сте некъпани, тъмно ви е

    19 4 Отговор
    И се спичате от студ, но от вътре ви изгаря да лъжете за фашагите от Укрия! Ненормалници пропаднали, разкараиите се и стига сте просили!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да, бе

    23 6 Отговор
    То хубаво, ама що не разяснят какъв е потенциала на украинската армийка за отбрана, щото май не останаха много, а и логистиката им е древногръцка трагедия. Цялото нато остана без оръжие и боеприпаси да ги дарява и не спряха да реват за още и още.

    Коментиран от #40, #45

  • 37 Ротшилд

    6 14 Отговор
    Не, че не са можели да превземат Киев, а аз му забраних на таксиджията и той подви опашка и изтегли милиционерите от Киев. Още съшия ден.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Лост

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    Добре,че не ги класираха служебно и на първенството в Катар.
  • 40 Спокойно русофилистико

    10 23 Отговор

    До коментар #36 от "Да, бе":

    Украинците воюват на ротационен принцип. Особено в Бахмут сега поради тежките условия по-бързо се връщат отпуска и се попълват със свежи сили. Това не ти е пушечното месо на Путлер. Имат добра екипировка, оръжие, храна, лечение. Украинската "армийка" както я наричаш в момента е най силната армийка в Европа- слагам в това число и чмбоките. Над 50 000 са минали специално обучение в най добрите трен. лагери в европа и продължават да се обучават. Рашистите изгубиха професионалната си армия февруари-март с безумното нападение над Киев, сега професионалистите им са Кадировците и затворниците на Вагнер, това е. При загуби 1:10 особено в Бахмут и Маринка можеш сам да изчислиш кой колко армия има, като украинците имат и професионална женска армия и едни от най-добрите женски снайпер двойки.
    На Украйна помагат белите държави, на Русия - Иран и сев Корея ;)

    Коментиран от #43, #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Анал Лизатор

    6 11 Отговор

    До коментар #30 от "ТИ ЗНАЕШ":

    "МАЙ РУСНАЦИТЕ БАЯ СА Я НАМАЛИЛИ, БАРБАР С НАЕМНИЦИТЕ,...АМА ЩОМ КАЗВАШ ....ГОЛЯМА,.......... ИМА ОЩЕ ЗА НАМАЛЯНЕ ,...ЗНАЧИ..!"
    В България казваме НАМАЛЯВАНЕ. Ако си градски на Каратанчева, мойте съболезнования.
    Колкото до армията на украинците, ами те имат уникалното положение да са нападната страна и могат да си позволяват една след друга мобилизации, за тях това е Отечествена война, понимаеш?
    За разлика от тях твоята татковина Русия не е в това положение. Кофти за Вагинатора, нали?
  • 43 Да, бе

    20 7 Отговор

    До коментар #40 от "Спокойно русофилистико":

    Като са толкова задобряли укрите защо не си освободиха подобието на държава, а наводниха Европа с бежанци. И хич не ми обяснява, че са жени и деца.
  • 44 Ксаниба

    12 5 Отговор
    бесарабски фронт-
    Е, мечтите не са лошо нещо
    Нападение на Киев 2.0
    ©️Александър Коваленко

    Алоу, политпропагандата!!
    оркраина ли станахме????
  • 45 Мда

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Да, бе":

    Ти нали ни разясни, спи спокойно.
  • 46 хахаха

    9 6 Отговор
    мечтите не са лошо нещо, казва списувателят....но трябваше вместо да говори за руските, да поговори за украинските мрии...как ще си върнат Донбас, че и Крим...как едва ли не ще победят целокупна Русия...ей те това са мечти...:)))

    Коментиран от #56

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Нострадамус от Злокучене

    11 11 Отговор
    От "елитните" подразделения на ватниците остана само спомен.Това,което е в момента на фронта е бледа сянка на професионалната армия,която атакува Украйна.Естествено,режима може да мобилизира поне още милион и половина дебила,но това е армия от клошари,пандизчии,хванати от улицата и кръчмите с нисък боен дух,слаба подготовка и вехто оръжие.Имено поради тази причина Пуйлото е в Беларус,като се опитва да прилъже Батката,да изпрати неговите войници на фронта.Съмнявам се,че Лукашенко ще предприеме нещо повече от декларации,заявления,"подкрепа" и прочие "действия".В противен случай,украинците ще влязат в Минск и с режима е свършено.
  • 49 Коваленко, Бесарабски фронт!!

    7 7 Отговор
    Тоя Бесарабски не разбират, ли, че от мниго време са за подигравка с фейкове те си!?

    Коментиран от #52, #54

  • 50 007

    12 6 Отговор
    Ееех мечти. След 100 х чувала още си мечтаят за настъпления. Ми отивайте. Те украинските терминатори ви чакат да ви де терминират и могилизират.🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬
  • 51 Фук

    9 9 Отговор
    Аве факти, защо допускате eбaнитe руски фабрики за тpoлoве да повръщат пуутянофилия тук? И да дезинформират и пропагандират като рашУн телевизии

    Коментиран от #53, #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дидо

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "Фук":

    Защото Факти пропутински сайт,това вече е известно и на ЕК,както актуално. ком, Петел,Вихрогон,Сега и куп други евтини пар.ца.ли!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мразя до гроб Русия безплатно!

    8 8 Отговор
    Ще има кървава сеч на руски зелки, амин!
  • 56 Рашка с чашка

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "хахаха":

    Украинската армия контролира почти половината от Донбас и в момента. Най-тежките боеве се водят за Бахмут, който е под украински контрол. Виж на картата къде се намира.
  • 57 Васил

    2 2 Отговор
    По скоро ще има за Рашистите могилизация 2.0
  • 58 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "Фук":

    Тва е проруски Саит част от хибридната война срещу българия.не виждаш ли двойния стандарт на и отношение към коментиращите? Да си прочел обективен и нормален коментар от путлерас? Ти ако напишеш три коментара като Гого и са те изгонили за месец.той пише по 100 на ден и даже не му ги трият.путлерасите псуват на майка поне половината журналисти списващи тук и кво? Нищо.опитай го и ще видиш кво ще ти се случи като не си путлеров фен.не трябва обаче тва да ни отказва.
  • 59 хе хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хи хи хи !":

    Щом ги коментираш значи не си ги пропуснал.
  • 60 РУСИЯ НЕ Е РЕШИЛА , НЕ Е РАЗМАЗАЛА КИЕВ

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ БЪЗИКАЙТЕ С МЕЧКАТА !
Новини по държави: