Отидете към основна версия

38 466 271

Русия е страна без ПВО

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • пво-
  • война-
  • въздушно пространство

Руската федерация е държава, която не може да защити въздушното си пространство

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е страна без ПВО

Днес можем спокойно да кажем, че в Русия няма пълноценна противовъздушна отбрана и като цяло Руската федерация е държава, която не може да защити въздушното си пространство. В същото време украинската ПВО е по-ефективна, макар и по-остаряла.

Обяснението за това се крие във факта, че днес в Русия няма многослойна противовъздушна отбрана, а преобладават само системи с голям радиус на действие (ГРБ). Тоест системите с малък радиус на действие (МРД) не осигуряват необходимото прикритие и дори престават да съществуват като елемент от ешелона. Междувременно системите от МРД осигуряват защита срещу обекти, които не виждат радарите на същите СДР и ГРД, например малки БПЛА. Нека ви напомня, че през 2020 г. в Карабах азербайджанската армия унищожи арменските С-300 с помощта на Bayraktar TB2, тъй като С-300 просто не ги видя.

От своя страна, съветските системи от МРД на въоръжение в руските въоръжени сили, дори и след модернизация, не са в състояние да разпознаят малогабаритно модерно оръжие, оборудвано с елементи за потискане с 3-4 поколения по-напред от съветските технологии. Сега малко забавна математика. Русия, държава с територия от 17 098 246 km², съответстваща на нейното въздушно пространство и което трябва да бъде ешелонирано защитено. Но ако говорим за защитата на руската система за противовъздушна отбрана от малки обекти, тогава от съвременните комплекси тя разполага с ПВО "Тор-М2" и зенитно-ракетната система "Панцир-С1". ЗРК “Тор-M2” (ефективен радиус на покритие 12 км), произведен за нуждите на руските въоръжени сили в количество от 132 единици. ЗРПК Панцир-С1 (ефективен радиус на покритие 15 км) произведен за нуждите на въоръжените сили на Руската федерация в количество 116 бр.

Въпрос. Могат ли тези комплекси като цяло да осигурят прикритие на въздушното пространство срещу проникване на високотехнологични съоръжения?

Отговорът е лесен. Критично и категорично – не!

Но основното е, че по време на войната в Украйна руската армия загуби 14 системи за противовъздушна отбрана “Тор-M1/2” и 12 системи за противовъздушна отбрана “Панцир-С1”, унищожени, повредени и трофейни. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна загубите възлизат на повече от 30 системи за противовъздушна отбрана Тор-M1 / 2 и 33 системи за противовъздушна отбрана “Панцир-С1”. В същото време по-голямата част от системите с МРД сега са съсредоточени в зоната на бойните действия в Украйна, за да прикриват позициите на руските окупационни войски (РОВ) от въздушни удари (и не само) на самолетите на Въоръжените сили на Украйна в Донбас и Южните плацдарми, което прави руската противовъздушна отбрана е напълно незащитена от въздействието на малки обекти.

Тоест всичкото, изложено по-горе само подчертава техническата, технологична и военна слабост на Русия.

Факт е, че създаването на комплекс с малък обсег е по-ювелирна да речем работа отколкото щамповане на С-400 и С-500 и др. Защо са ви нужни комплекси в съвременна война, които удрят на стотици километри, но които не виждат обекти, способни да направят тези комплекси на пихтия? В същото време не сте в състояние да създадете необходимото ниво на защита за тези комплекси. Защо?

Защото технически и технологично Русия е изостанала страна и за нея е по-лесно да създаде комплекс, който определя обект в пространство с дължина 15 метра, отколкото комплекс, който разпознава обект с дължина под метър. Неразвитостта и деградацията, както и пълната импотентност - това е най-добрата характеристика на противовъздушната отбрана на въоръжените сили на РФ. На свой ред Украйна през 2022 г., с помощта на международни партньори, започна да укрепва своята противовъздушна отбрана, започвайки със системите от МРД и постепенно преминавайки към СРД, с последваща перспектива за подобряване на ГРД. И докато ефективността на ПВО на въоръжените сили на Украйна расте, в Русия се случва нещо странно. Всъщност държава, която няма ешелонирана ПВО, няма ПВО по принцип. И благодарение на Украйна днес Русия е една от страните с недоразвита и абсолютно безполезна ПВО. С което не можем да не я поздравим. А още няма и година... Едва 10-ти месец.

Източник: Александър Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 262 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания