Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Декември, 2022 18:41 5 173 42

"Линията Шойгу"

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин

Има ли смисъл да се строят укрепления, които трябва да защитят Крим от евентуална украинска офанзива?

"Линията Шойгу" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Виталий Портников: Линията Шойгу

Пътуването на руския министър на отбраната Сергей Шойгу на фронта на войната между Русия и Украйна се оказа всъщност полет над Армянск - поне това геолокация наблюдатели успяха да установят след появата на видео, в което ръководителят на руското военно ведомство инспектира позициите на своите войски от хеликоптер.

Тази геолокация вече доведе до подигравателни коментари в социалните медии. Ето, казват, вижте на кой фронт всъщност лети Сергей Шойгу! Всъщност той лети над Крим!

Сигурен съм обаче, че полетът над Крим за министъра на отбраната на Русия също не е разходка. Всъщност в Крим се създават укрепления точно в района на същия Армянск. И да, Сергей Шойгу беше този, който инспектира тези укрепления от хеликоптер. Така че просто не бих бил ироничен относно този полет. Пътуването на Шойгу изглежда показва, че руските власти наистина се готвят да защитават Крим от настъпващите украински сили.

На пръв поглед подобно създаване на "Линията Шойгу" може да изглежда като презастраховане. Досега не е освободена нито цялата Херсонска, нито цялата Запорожка област – а без това освобождение едва ли може да се разчита на настъпление на украинската армия в Крим. Но смятам, че е необходимо ръководителят на руското военно ведомство да демонстрира пред руския президент Владимир Путин усърдието в защитата на Крим. Всъщност за руския президент всички територии на Украйна, окупирани през 2014-2022 г., са по-скоро бонус към Крим. Но самият Крим е онова “сакрално“ нещо, което даде възможност да се получи подкрепата на огромното мнозинство руснаци и да започне да се създава „посткримска“ Русия – открито авторитарна, а сега, след нападението срещу Украйна, открито тоталитарна държава. Така че за Путин е важен не само контролът над Крим, но и моделът на Русия, създаден след окупацията на полуострова.

Но има ли смисъл да се строят укрепления, които трябва да защитят Крим от евентуална украинска офанзива? От бюрократична гледна точка, от гледна точка на демонстриране на лоялност към „господаря“, разбира се, че има. А Шойгу, както знаете, е длъжностно лице, а не полководец.

А от военна гледна точка нуждата от подобни укрепления е доста съмнителна. Както вече отбелязах, операцията по освобождаването на Крим не може да се осъществи сама. Минималните условия за такава операция са освобождаването на целия юг на Украйна, Херсонска и Запорожка области. Това е възстановяването на контрола над Каховка, Мелитопол, Енергодар. Това е унищожаването на сухопътния коридор от Русия към Крим, чието създаване беше една от тактическите цели на „специалната операция“ на Владимир Путин срещу Украйна.

Но всичко това вероятно ще означава поражението на руската армия. Ако въоръжените сили на Украйна успеят да освободят юга, то това, сигурен съм, няма как да не доведе до такова поражение, до пълна деморализация на руската армия и обществото като цяло. Това не означава, че Владимир Путин автоматично ще загуби властта. Но това означава, че руският президент може да погледне по различен начин на политическата и военна ситуация, която ще се развие в резултат на провала на неговата украинска „специална операция“.

Да, ясно е, че в тази ситуация Путин може отново да настоява за „червени линии“, за „териториалната цялост на Русия“, за това, че тази „териториална цялост“ включва Крим и ако на загубата на Южна Украйна и Донбас все още може да се затвори очи, то нахлуването в Крим е пряк път към ядрен удар. Само че за ядрен удар изобщо не е необходимо да се изграждат укрепления.

Следователно всъщност Русия изобщо не трябва да защитава Крим, а всичките си други териториални „придобивки“. Ако украинската армия успее да освободи южната част на Украйна и пристъпи към освобождаване на Донбас от руските войски и техните наемници, ако руската армия и украинските колаборационисти претърпят общо поражение, въпросът за освобождаването от нашествениците на Крим може вече да не е проблем военен, а политически. Ще си имаме работа с отслабена Русия, за която ще бъде важно да прекрати войната и изобщо да не се опитва да продължи военни действия в неблагоприятна за себе си ситуация. Но, отново, само в този случай. Ако Русия се закрепи в южната част на Украйна, тогава, мисля, нищо няма да застраши руската окупация на Крим в обозримо бъдеще.

Но дори и в тази ситуация „линията Шойгу“ изглежда е нужна само на самия Шойгу. Е, и на Путин, който ще види колко надеждно е защитен Крим от украинците и как се старае неговият верен министър на отбраната. Въпреки че, ако бях на мястото на Путин, не за Крим бих се притеснявал.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    33 23 Отговор
    А кой уби Кенеди?
    Бесарабски фронт знае всичко.

    Коментиран от #9, #24

  • 2 Отдавна е време

    28 14 Отговор
    Шойгу да свали ръкавиците за нежно пипане.

    Коментиран от #5, #19, #38

  • 3 Рошко

    39 16 Отговор
    Само на мен ли ми се повдига от простотии тука
  • 4 Мечкаря

    22 26 Отговор
    Менте държава, показуха министър и шпионин милиционер хан на този сибирски хаганат. Абсолютно досадна граблива кочина, вече стават несъвместими и досадни за съвременната цивилизация.

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пацо

    24 27 Отговор
    Шойгуто е пълен т.шак
  • 7 Викаш

    12 8 Отговор
    Хубаво е сам да се пипа. Като дрът пиргишин.
  • 8 Голем смех

    20 20 Отговор
    От къде туриха начело на Рашистан такъв отпадък?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Мечкаря":

    Знаиш ли какво е тъпоъгълник
  • 11 Линията Шойгу

    15 11 Отговор
    Е линията между бузите му.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    ПРЕГОВОРИ ДИПЛОМАТИЧНОСТ МИР
  • 13 Ква линия бе

    12 7 Отговор
    И тоя ли шмъра. Дърт е, ще му се разхлопа сърцето.
  • 14 Арабски фронт

    24 10 Отговор
    Бесарабския фронт са големи разбирачи на местоположението . Да вземат да кажат ония с гредата дето търсеха границата , дали вече я намериха.
  • 15 Бесарабски Фроннт

    18 12 Отговор
    Фейкове и фабрика за Помия!!
  • 16 Свилен

    12 16 Отговор
    Укрите ядат боя по целия фланг ама много курназ . То разбирам да са пред Москва , пък то .....

    Коментиран от #20

  • 17 зрител

    18 14 Отговор
    Най обикновенна комунистическа тъпaнapщина и неграмотност. Да беше почел малко история, ли? Между двете войни французите създават непревзимаемата защитна линия "Мажино" от към страната на Германия. Вермахта я превзема точно за 48 часа. Гърците строят линията "Метаксас" За Вермахта - това са линии строени с години. Когато се реши - ще дойде ред и на кримските. Няма война завършила без мирен договор / Русия - Япония, затова рашките идващата година ще се сбогуват със Сахалин/ . Всеки агресор плаща репарации, особенно сега в 21 век. Поняли?

    Коментиран от #32

  • 18 Дрон

    5 4 Отговор
    Другари журналисти, пише се пЪлководец, много моля дезинформацията поне я списвайте грамотно!
  • 19 Така е

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Отдавна е време":

    Да свали ,че да почне меко пипане по гениталиите на Путлер .
    Двата ще поканят и Медведев .
    Руска тройка ,ще се пипат меко.
    Затова се слагат плюсове хахаха
  • 20 Хохохо

    17 10 Отговор

    До коментар #16 от "Свилен":

    Ядат ли , ядат бой Ушанките .
    За 3 дена щяха да са в Киев , пък то Коледа дойде и те отстъпват към Масква.
    Хохохо

    Коментиран от #23

  • 21 Изумен

    17 10 Отговор
    До преди година тази статия би звучала като комедия.
    Украинците обаче не си падат по смешки и пренаписаха сценария.
    Нашият срам обаче е голям, защото на фона на смелите украинци, като гледам колко национални предатели имаме
    у нас, направо да се отчаяш!
    И цялата тази тиня е готова да целува краката на Путин само заради надеждата, че ще й подхвърли малко власт!

    Коментиран от #25

  • 22 Ксаниба

    7 12 Отговор
    Източник: krymr com
    Бесарабски фронт - Вервайте!!
    По осведомени и от дениз жамазцки!! Туй мче да не го взеха мобиоизиран в любимата му бандерия?
  • 23 помним бе

    10 12 Отговор

    До коментар #20 от "Хохохо":

    Бе то и украинците щяха да маршируват на Червения прощад , ама осем години се крият в дупките .
  • 24 Бесарабският фронт знае и числата за

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    следващото теглене на Power Ball в Америка.
  • 25 Само питам

    8 12 Отговор

    До коментар #21 от "Изумен":

    Като са толкова смели украинците какво търсят по курортите ?

    Коментиран от #42

  • 26 007

    10 1 Отговор
    То тва не е като да пасеш северни елени. 🤮🤮🤮
  • 27 няма измъкване

    11 2 Отговор
    На времето Хитлер построи линията „Зигфрид“, простираща се на 630 км, включвайки около 18 000 бункера, ровове, противотанкови препятствия и командни постове и т.н и резултата всички го знаете.
  • 28 Украинка

    8 12 Отговор
    Статията е пълна с неверни факти и фалшиви внушения
    Много статии са публикувани от този бесарабски фронт и нито една от тях не представя обективната истина
  • 29 Изумен

    2 3 Отговор
    А ти какво търсиш тук, а не си на фронта?
    Навсякъде има тарикати, те не са изключение.
  • 30 БЪЛГАРОФИЛ

    3 5 Отговор
    ЗИМАТА ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА !
  • 31 минко

    6 12 Отговор
    укрите със страх очакват ДЕТ МАРОЗ !!!
  • 32 БЪЛГАРОФИЛ

    0 10 Отговор

    До коментар #17 от "зрител":

    21 ВЕК ! РЕПАРАЦИИТЕ СА - ЯДРЕНА ВОЙНА !
  • 33 Госあ

    3 7 Отговор
    Има ли смисъл да четем такива глупости е въпросът ?!

    Коментиран от #35

  • 34 един сунак

    3 2 Отговор
    Нека се бият и по-добрият победи.
  • 35 007

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Смисъла е да се научите да четете и да прочетете малко българска история и да разберете как рассия винаги е срещу България. 🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬
  • 36 Радон Керанов

    7 3 Отговор
    Нещата са прости и ясни-
    Зеленски отиде В Бахмут по време на сражения, Путлер не смее да отиде в окупираните територии! Шойгу лъже и се прави на смел! Извод: просто Зеленски е смел човек, Путин и Шойгу са СТРАХЛИВЦИ! И тези нещастни екземпляри се правят на лидери....!
  • 37 ШОЙ И ГУ,

    3 1 Отговор
    ЕДНА ВОЕННА ЛЕКАРКА ВИ ГО КАЗА :ИСУС ЩЕ ВИ НАМЕРИ....ТОЙ ИДВА ЗА ВАС☝
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 КИРО ЖЪРТЪ

    0 0 Отговор
    БОЛШЕВИКИТЕ НАПРАВИХА
    ОТ. РУСИЯ. ЕДИН. СЛАМЕН
    КОЛОС. КОЙТО. В БЛИСКО
    БЪДЕЩЕ. ЩЕ. СЕ РАЗПАДНЕ
    НА СЪСТАВНИТЕ. СИ. ЧАСТИ.
    А В. МОМЕНТА. СИ. Е ЕДИН.
    КЛОЗЕТ. СЪС СЛАМЕН ПОКРИВ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: