Отидете към основна версия

13 781 185

Истинска месомелачка: битката за този град е от огромно значение за Украйна и Русия

  • украйна-
  • бахмут-
  • русия-
  • война-
  • месомелачка

Дори и Русия да надделее в нея, това ще бъде пирова победа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Водената вече близо пет месеца битка за малкия град Бахмут в Източна Украйна се проточи толкова дълго и причини толкова много смърт и разрушение, че дори и Русия да надделее в нея, това ще бъде пирова победа, казват военни експерти. Разрушени жилищни блокове, тежко ранени войници, кални догоре окопи и мирни граждани, криещи се в мазета под непрестанен обстрел - откакто започнаха боевете за града, всички тези гледки станаха неразделна част от пейзажа във и около Бахмут, пише БТА.

Установяването на контрол над това населено място с население преди войната от 70-80 000 души, стопило се сега до около 10 000, може да осигури на Русия предмостие за продължаване на настъплението си към два по-големи града - Краматорск и Славянск. Падането на Бахмут освен това ще лиши Украйна от полезен за снабдяването на войските ѝ пътен и железопътен възел.

Ожесточените боеве за града обаче се водят от 1 август, а руските обстрели започнаха още през май. Оттогава вече мина доста време, което украинските подразделения западно от потъналия в развалини Бахмут използваха, за да изградят нови отбранителни линии, към които да се оттеглят в случай на нужда. "Ако руските войски бяха успели да превземат Бахмут още в началото на настъплението срещу града през август, това действително щеше да е значителна победа за тях. Всичко обаче опира до това в чии ръце е инициативата", каза Конрад Музика, полски военен анализатор.

По думите му съумяването на Украйна да укрепи околностите на града в месеците след началото на битката на практика е намалило стратегическата важност на Бахмут, тъй като дори и да го превземе, за Русия вече ще е по-трудно да развие този свой успех. Независимо от всичко битката е от огромно значение за двете страни, тъй като сега, в условията на настъпващата зима, тя се превърна в основния театър на бойните действия в Украйна с оглед на големите ресурси, които бяха пренасочени към нея, и на това, че е първата от месеци, която Москва има реални шансове да спечели.

Командирите и от двете страни описват боя за Бахмут като "месомелачка". Някои руски, украински и западни експерти дори сравниха битката със сраженията от Първата световна война, когато в ожесточени окопни боеве Германия и Великобритания дават огромни загуби за спечелването на нищожни парчета земя.

Игор Гиркин, руски националист и бивш служител на Федералната служба за сигурност, изиграл роля при започването на първата война в Донбас през 2014 г., каза преди дни, че стратегията на неговата страна в Бахмут е идиотска. "И какво, като падне Бахмут?", размишлява той във видеопослание, добавяйки, че украинците просто ще се оттеглят към следващия отбранителен рубеж и същевременно ще продължат да изграждат все нови и нови защитни линии. "Това е пробиване на вражеските отбранителни линии по модела на Първата световна война", каза Гиркин. Според него Москва трябва да промени стратегията си на бойното поле и да разположи силите си по друг начин. Майкъл Кофман, експерт по руската армия в американския мозъчен тръст Си Ен Ей, заяви, че упорството, с което Русия води битката за този град, е плод по-скоро на това, че вече е вложила прекалено много ресурси в нея, за да се откаже, а не толкова на "стратегическа целесъобразност". "Боят за Бахмут не е лишен от смисъл, но е стратегически нецелесъобразен с оглед на слабия настъпателен потенциал на Русия и липсата на изгледи за пробив дори градът да бъде превзет", каза Кофман.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: