Отидете към основна версия

5 001 39

Отстраниха временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо

  • венецуела-
  • хуан гуайдо-
  • отстранен-
  • президент

Народното събрание гласува и за разпускане на неговото правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народното събрание на Венецуела гласува за отстраняване на временния президент Хуан Гуайдо, разпускане на неговото правителство и назначаване на комисия, която да управлява чуждестранните активи на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Венецуелските опозиционни партии се стремят да създадат обединен фронт преди изборите, насрочени за 2024 г.

Гуайдо беше лицето на разединената опозиция във Венецуела от 2019 г. насам, когато се позова на конституцията, за стане временен президент, спечелвайки подкрепата на САЩ и други правителства, които не признаха преизбирането на Николас Мадуро на президентските избори през 2018 г. и определиха вота като измама.

Но Мадуро продължи да контролира почти всички институции във Венецуела, включително силите за сигурност, и подкрепата за временното правителство на Гуайдо, което има контрол върху някои чуждестранни активи и управлява много посолства, започна да намалява.

Три от четирите големи опозиционни групи подкрепиха законопроекта за свалянето на Гуайдо и за създаване на петчленна комисия за управление на чуждестранните активи, особено на базираната в САЩ рафинерия "Ситго" (Citgo), дъщерно дружество на венецуелската държавна петролна корпорация ПДВСА (PDVSA).

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.

Свързани новини