Отидете към основна версия

2 756 36

САЩ наложиха нови санкции срещу иранските дронове

  • санкции-
  • дронове-
  • иран-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Санкции се налагат и срещу директора на Организацията на аерокосмическата индустрия на Иран

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати наложиха днес нови санкции, насочени срещу доставчици на части за ирански дронове, които според Вашингтон са използвани срещу цивилната инфраструктура в Украйна по време на войната с Русия, предаде Ройтерс.

Американското министерство на финансите съобщи в изявление, че е наложило санкции на шестима ръководители и членове на управителния съвет на "Кодс авиейшън индъстрис" (QAI). Финансовото министерство определя "Кодс авиейшън индъстрис", намираща се под санкциите на САЩ от 2013 г., като ключов ирански военен производител, отговорен за проектирането и производството на дронове.

"Ще продължим да прибягваме до всяко средство, с което разполагаме, за да лишим Путин от оръжията, използвани от него, за да води своята варварска и непровокирана война в Украйна", каза в изявлението американската финансова министърка Джанет Йелън, предаде БТА.

Санкции се налагат и срещу директора на Организацията на аерокосмическата индустрия на Иран, която според министерството на финансите на САЩ е основната организация, отговорна за надзора над иранските програми за балистични ракети. С новите мерки се замразяват всички активи в САЩ на санкционираните и се налага забрана на американски граждани да работят с тях. Онези, които сключат определени сделки със санкционираните, също рискуват да станат обект на санкции.

Вашингтон и преди е налагал санкции на компании и хора, които е обвинявал, че произвеждат или доставят ирански дронове, използвани от Русия за нападения срещу цивилната инфраструктура в Украйна. Иран признава, че е изпращал дронове в Русия, но казва, че те са били доставени преди руската инвазия в Украйна през февруари. Москва отрича нейните въоръжени сили да използват във войната ирански безпилотни летателни апарати, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.

Свързани новини