Отидете към основна версия

1 044 9

"Хюман Райтс Уоч": Турция използва съдилищата и законите срещу опозицията и дисидентите преди изборите

  • търция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган-
  • хюман райтс уоч

През октомври Анкара прие закон, предложен от ПСР, който би вкарал в затвора журналисти и потребители на социалните мрежи за срок до три години за разпространение на дезинформация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е предприемало по-агресивни мерки срещу инакомислието и политическите опоненти преди изборите в страната чрез цензура и присъди затвор, заяви днес организацията "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс.

Президентските и парламентарните избори са насрочени за не по-късно от средата на юни, но Ердоган каза, че те може да се състоят по-рано.

Проучванията показват, че той и неговата консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да загубят изборите след 30 години на власт.

В годишния си доклад "Хюман райтс уоч" посочва, че властите са използвали онлайн цензура и закони за дезинформацията, за да заглушават независимите медии и гласовете на опозицията и дисидентите.

"Правителството предприе силно репресивни маневри срещу политическата опозиция, пълни забрани за публични протести, вкарване в затвора и осъждане на защитници на човешките права и предполагаеми критици от страна на съдилища, работещи по политически заповеди", казва в доклада Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия на "Хюман райтс уоч".

Миналия месец съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, потенциален съперник на Ердоган от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), на две години и седем месеца затвор и му наложи политическа забрана заради обида срещу официални лица през 2019 г. - присъда, която той обжалва.

В отговор Ердоган заяви, че турците нямат право да пренебрегват съдебните решения и че съдилищата ще поправят всички грешки в апелативния процес.

Този месец висш съд замрази банковите сметки на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), третата парламентарна сила, докато разглежда дело за закриване на партията заради предполагаеми връзки с кюрдските бойци. Партията отрича тези обвинения.

През октомври Турция прие закон, предложен от ПСР, който би вкарал в затвора журналисти и потребители на социалните мрежи за срок до три години за разпространение на "дезинформация", което предизвика дълбоки безпокойства за свободата на словото.

Критиците заявиха, че няма ясна дефиниция на "невярна или подвеждаща информация", което отваря вратичка в закона за злоупотреби от страна на съдилища, които не са независими. Правителството отрича техните твърдения, че съдебните инстанции са прилагали репресии срещу откритите дисиденти и са заглушавали опонентите през последните години.

Правителството заяви, че новият закон цели да регулира онлайн публикациите, да защити страната и да се бори срещу дискриминацията.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: