Отидете към основна версия

2 412 0

Осъдиха информатора Брадли Манинг на 35 години решетки

  • брадли манинг-
  • уикилийкс-
  • присъда

Войникът беше предоставил секретни правителствени данни на Уикилийкс

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Американският войник, който беше обвинен, че е предал секретни правителствени документи на скандалния сайт Уикилийкс, беше осъден на 35 години затвор, съобщи Би Би Си.

През юли на 25-годишния Брадли  Манинг бяха повдигнати 20 обвинения, включително и за шпионаж. През изминалата седмица той се извини за вредите, които е причинил на САЩ, както и, по неговите думи, за неочакваните последствия, които неговите действия са предизвикали.

Прокурорите по делото искаха 60-годишна присъда за войника, надявайки се това да послужи като назидание за бъдещите износители на секретна информация.

От присъдата на Манинг ще бъдат приспаднати дните, които той вече е излежал в затвора, плюс още 112 дни като компенсация за тежките условия, при които е бил поставен през първите дни от задържането си. Всеки военен затворник може да намали продължителността на присъдата си при евентуално добро поведение, но трябва да излежи поне една трета от нея, преди да бъде поискано помилване.

В залата на военния трибунал във форт Мейд, щата Мериленд, съдия Кол Денис Линд заяви, че Манинг ще бъде безславно отстранен от американската армия.

Сагата около Манинг започна през 2010 г., когато младшият анализатор по разузнаването бе получил назначение в Ирак. Оттам той изнесе стотици хиляди бойни доклади и дипломатически грами, предавайки ги директно на ръководения от Джулиан Асандж сайт Уикилийкс.

В своя реч преди процеса Манинг заяви, че е направил секретната информация публично достояние, тъй като се е надявал така да предизвика обществен дебат около американската външната и военна политика. Той каза, че е имал погрешната представа, че с действията си ще успее да направи света по-добро място.

Обвиненията и присъдата вероятно ще бъдат преразгледани и евентуално намалени от военния командир на областта и автоматично преразгледани от Военния съд за наказателно обжалване.

В същото време Амнести Интернешънъл и Мрежата за подкрепа на Манинг обявиха онлайн петиция, която ще иска от президента Барак Обама да помилва осъдения военен.

Като анализатор по разузнаването в американската армия Манинг е имал достъп до голям брой секретни документи въпреки ниския си ранг. Той е родом от Оклахома и е влязъл в армията, за да може да плати разноските по образованието си в колеж.

По време на процеса срещу Брадли Манинг военен психиатър заяви, че той имал проблеми със сексуалната си идентичност и изпитвал силно желание да смени пола си.

Капитан Девид Молтън пък изтъкна, че Манинг се е чувствал изоставен от приятелите и семейството си след назначението му в Ирак.

Адвокатите на войника представиха доказателства, че военните наблюдатели не обърнали внимание на хаотичното поведение на Манинг. Според тях действия като опит за вадене на оръжие по време на  консултативна сесия показват, че техният клиент е бил негоден за военна служба. От защитата разкритикуваха и тежките условия, в които Манинг е бил поставен в първите дни след ареста си. Тогава той беше затворен в килия в лагера Арифжан в Кувейт.

Манинг е отговорен за публикуваните от Уикилийкс съобщения между американски дипломати и записи на военни инциденти по време на войните в Афганистан и Ирак. Той е предоставил и видео, което показва как от американски хеликоптер "Апачи" убиват 12 души в иракската столица през 2007 г.

Разкритията нанесоха сериозен удар по реномето на американското правителство. Според негови представители те са развалили отношенията на Америка с нейните военни съюзници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини