Отидете към основна версия

1 842 18

Режимът в Никарагуа репресира свещениците

  • aleteia-
  • никарагуа-
  • даниел ортега-
  • свещеници-
  • църква-
  • репресии

Неговото предполагаемо „престъпление“ е изразяване на мнение в социалните мрежи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Продължващаите усилия да се заглушат гласовете на несъгласието в Никарагуа отново са насочени пряко към Католическата църква, предаде Aleteia.org.

За по-малко от четири години католическата църква в Никарагуа е преминала през повече от 190 атаки и осквернявания, включително пожар в катедралата на Манагуа, експулсирането на Мисионерите на милосърдието и продължаващия процес срещу епископ Роландо Алварес , обвинен в „престъпления срещу духовността".

Сега диктатурата на Даниел Ортега намери католически свещеник, арестуван от август 2022 г., за „заговор“ срещу държавата. Според местните медии в Никарагуа, съдия Нанси Агире намерил никарагуанския свещеник Оскар Бенавидес Давила за виновен в престъпления за „заговор за подкопаване на националната сигурност и суверенитет“ и „разпространение на фалшиви новини “.

Обвинението иска присъда от осем години затвор за Бенаевидес, който е пастор на енорията на Светия Дух в Мулукуку, в епархията на Сиуна. След като отслужи литургия на 14 август 2022 г., Бенавидес беше незаконно арестуван и затворен за повече от месец в скандалния център за задържане на Ел Чипоте, затвор, известен с измъчването на политически опоненти на режима. Никарагуанският център за човешки права многократно е заклеймявал съоръжението като център за психологически мъчения. Според защитата на свещеника неговото предполагаемо „престъпление“ е изразяване на мнението му в публикация в социалните медии.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини