Last news in Fakti

24 Март, 2023 19:00 2 977 28

"Вещица" ли управлява Никарагуа?

  • никарагуа-
  • вещица-
  • даниел ортега-
  • диктатура-
  • росарио мурильо

Даниел Ортега се превърна в брутален диктатор. Но на практика командва съпругата му.

"Вещица" ли управлява Никарагуа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вицепрезидентката, която е съпруга на президента Даниел Ортега, ежедневно отправя послания към населението по държавната телевизия. Росарио Мурильо обичайно говори за любов, вяра, религия или за социални програми, пише АРД.

Като млада тя дори е писала стихове срещу диктатурата на Анастасио Сомоса. Но от крайно лява сега се е превърнала в консервативна антифеминистка, казва пред германската медия журналистът от "Ел Паис" Карлос Салинас Малдонадо, който е роден в Никарагуа. Той е автор на книгата "Аз съм жената на команданте" - литературна биография, базирана на документи, писма и стихове на президентската съпруга.

Никарагуанската семейна диктатура

Мурильо е изключително амбициозна, казва Малдонадо пред АРД. Повратът при нея настъпва през 1998 година: когато дъщеря ѝ от първия брак обвинява пастрока си Ортега, че я е изнасилвал като тийнейджърка, Мурильо твърдо застава зад съпруга си. Така започва нейният възход.

Тя става дясна ръка на Даниел Ортега. Той все още е силният мъж, но делничните решения се взимат от нея, посочва Малдонадо. Според него двамата си делят властта по специфичен начин - в рамките на една семейна диктатура.

Мурильо се явява пред обществеността натруфена с бижута и гердани, с крещящи цветни дрехи и ярко начервени устни. Често я описват като духовна, религиозна, фанатична, даже като "bruja" - вещица.

С дървета срещу лошите енергии

Тя смята, че на земята има негативни енергии, които могат да ѝ навредят. Затова по нейно настояване в столицата Манагуа са поставени "дървета на живота" от метал - общо 150 на брой, всяко от които струва 20 хиляди долара, разказва Малдонадо пред АРД.

За страна като Никарагуа това са безсрамни разходи. Но Мурильо вярва, че дърветата защитават семейството от негативните енергии. През нощта те светят ярко като един вид "Дисниленд" в Манагуа, която е една от най-бедните столици в региона.

Всъщност тя дърпа конците

За много наблюдатели Мурильо отдавна е човекът, който всъщност дърпа конците в Никарагуа. Тя например бе тази, която разпореди кървавото потушаване на студентските протести през 2018 година, при което загинаха над 350 души.

Оттогава насам режимът реагира все по-брутално на нарастващата съпротива. В свой току-що публикуван доклад експерти от Съвета на ООН по правата на човека обвиняват никарагуанското ръководство в убийства, произволни арести, мъчения, сексуално насилие и престъпления срещу човечеството, посочва АРД.

Дори и скорошното освобождаване на 222-ма политически затворници е идея на жена му, казва самият Ортега. Опозиционерите и критиците на режима са избягали в САЩ, гражданството им е отнето, а цялото им имущество - конфискувано. Сред тях е и Дора Мария Тейес, бивша партизанка от Сандинисткия фронт и съратничка на Даниел Ортега в борбата срещу диктатурата на Сомоса.

Войната на семейство Ортега

"Ортега и Мурильо мислят само за война. Те водят война, в която всичко е заложено на карта и всички средства са оправдани", казва Тейес пред аржентинския сайт "Infobae". Тя би искала да се бори с граждански средства, които да доведат до свободни и честни избори. Никарагуанците би трябвало да могат сами да решат какво правителство искат.

Мурильо и Ортега прилагат репресии срещу всички критично настроени: опозиционери, представители на църквата, журналисти, неправителствени организации, интелектуалци. Цари обстановка на страх. Чуждестранни журналисти вече не се допускат в Никарагуа, а поддържането на контакти с местните хора е трудно - почти никой не се решава да изкаже мнението си по телефона.

И журналистът Карлос Салинас Малдонадо не живее в родината си - живее в изгнение в Мексико. Бил е принуден да напусне Никарагуа - поради твърде голям натиск. Както разказва пред АРД - получил заплахи заради критичните си статии.

И църквата е на мушка

След като в последните месеци стотици неправителствени организации бяха лишени от правно основание за съществуването си, сега и католическата благотворителна организация "Каритас" е принудена да прекрати работа, информира АРД. Навремето църквата бе важен критичен глас, докато и тя не бе взета на мушка. Забранени бяха дори Великденските процесии - както и принципно всички събирания и всички протести.

Наскоро епископът Роландо Алварес бе осъден на 26 години, припомня АРД. Обвинението: неподчинение и подкопаване на националното единство. Епископът отказа да напусне Никарагуа, а след дълго мълчание папа Франциск реагира на случая, макар да не спомена името на Ортега: заяви, че човекът, който ръководи държавата, е излязъл от равновесие и сравни Никарагуа с "комунистическата диктатура от 1917 или с хитлеристката диктатура от 1935 година". Реакцията на режима не закъсня - Никарагуа прекъсна дипломатическите си връзки със Светия престол.

Ортега би сторил всичко, за да си подсигури властта, казва пред АРД журналистът от "Ел Паис" Малдонадо. Той използва за целта и осемте си деца. Те работят като съветници на правителството, заемат важни постове и ръководят медиите в страната. Ортега обяви също, че смята да направи съпругата си съпрезидентка.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    45 12 Отговор
    Всеки, който сам си управлява страната в днешно време, е набеден за деспот, убиец, диктатор, садист. Никой нищо не казва за правата, които има американският Президент (без значение кой е той). Никой нищо не казва за убийствата, които се извършват по команда на американските главнокомандващи от десетилетия насам.
    Защо?
    Тази е похарчила стотици долари за някакви дървета. И? Колко е похарчило американското правителство за Еър Форс 1, с който американските президенти пътуват? А кортежите с бронираните лимузини и всичката охрана?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пепа

    41 9 Отговор
    Много нагла статия! Значи съпругата на Ортега е вещица , аз питам дамата до украинският наркоман фашист каква е? Да мен е просякиня, разпалваща световна война!

    Коментиран от #5, #27

  • 4 Не бе, вещицата е в

    40 2 Отговор
    Европейския Союз
  • 5 На Зеления е бивша на Роналдо

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "пепа":

    Или на Неймар...
  • 6 Българин

    38 0 Отговор
    Само САЩ има право да я определи като вещица, диктатор, сатрап ...стига да има достатъчно залежи необходими на САЩ или да решат да търгуват във валута различна от долар
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Коста

    29 1 Отговор
    По голяма вещица от потника няма . И той всеки ден по телевизията . Оправихте Украйна , че почнахте Никарагуа . Ама така е , като ви изринаха от там .
  • 9 Не, не

    40 2 Отговор
    Вещица управлява Ес , Урсула е вещицааааа.

    Коментиран от #22

  • 10 йхнкхйких

    22 1 Отговор
    Гномче зеле много са станали зле швабите добре ,че всякакви мигранти ги изнасилват и убиват ,даже когато има атентат в жалка германия получавам оргазъм !!!!! СМЪРТ ЗА ЗАПАДА СМЪРТ ПУТИН ЩЕ ВИ ГО НАБИЕ ЕДИН ДЕН С АТОМА ПОД РАДОСТНИТЕ МИ ВЪЗГЛАСИ !
  • 11 йхнкхйких

    17 3 Отговор
    обичам да коля западняци и соросоиди като хоби ми е ,обичам със всички сили да ги кормя тия нещастници !
  • 12 ........

    3 11 Отговор
    Да,вещица е.Миналата година си имаха божие наказание.Обаче то да е само тя...много сатанисти са се навъдили по цял свят.
  • 13 Исторически парк

    22 1 Отговор
    Никарагуа не козирува на американската диктатура и затова я обявяват за диктатура 😉

    Коментиран от #16

  • 14 ха ха

    13 0 Отговор
    незнам , клептократите запалиха трета световна от алчност , та май е по добре вещиците да управляват , поне транспорта ще е безплатен , палиш метлата и на където ти видят очите
  • 15 БАЙ КУРТИ

    17 1 Отговор
    Всъщност да уточня, Триполови вече не виреят там . Първо им съдират кожуха и после ги хвърлят на/ , то и тук педофили не виреят в затвора. На световното по футбол чупешите полуоски излязоха с ленти на ЛГБТ и си мислеха че са оригинални. но ФИФА им каза, че джендърлъка да си го практикуват във тяхните страни . Дано нашите чупеши ПОЛУОСКИ схванат нещо. Куха лейка и прав мозък /едва ли.
  • 16 Ха ха ха

    6 14 Отговор

    До коментар #13 от "Исторически парк":

    Е, прокопсали са в Никарагуа.... даже са вързали с това комунистическо управление....ама никой фен на тия диктатури не иска да отиде в псевдо рая в който вярва..... Всички комуняги плюят по Европа, САЩ, Англия, но гледат да изпратят децата си точно там, не в пРоссия, Беларус, Венецуела, Никарагуа, ....КНДР....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха

    5 7 Отговор
    Любителите на Източния гггн..оомммм са в състояние да оправдаят свят от феодали със собствена армия и всеки срещу всеки без правила. Ами, не минава! От 300 години не върви. Всъщност светът върви, ама в обратна посока.... Колкото и да хленчите.

    Коментиран от #23

  • 19 Урюрвкос

    17 1 Отговор
    рекох че Ненси Пелоси е на снимката

    Коментиран от #20, #21

  • 20 ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Урюрвкос":

    Те всички дружинни ръководителки изглеждат така като изветреят. Може да се обърка човек. Талибаните ще излезнат прави...
  • 21 Ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Урюрвкос":

    Рече...ама в УСто има пластична хирургия ...... и пелосито изглежда 20 години по-млада, нищо, че е 20 години по-стара от никарагуанската бабиера....
  • 22 Гъбарко

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не, не":

    Бая народ погуби и осакати файзерката с гърмящите си смески.
  • 23 много вероятно

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха":

    е да пристигне там от където е тръгнал , по бързо от очакваното , при развиване на технологии за масово унищожение , вместо за лично усъвършенстване какво може да се очаква
  • 24 Некой си

    1 4 Отговор
    Никарагуа е видимото следствие на т.нар. Износ на революция, заради който на времето ни влачеха по ленински съботници, по комунистически манифестации и тем подобни мероприятия. Който иска комунизъм- дисагите и посока Северна Корея, Никарагуа, Венецуела..па може и Еритрея..възможности все още има. Само да си носят повечко суха храна...че там няма..
  • 25 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    Да бе,диктатор,щото изрита американците от Никарагуа,ТОЯ Е КАТО фИДЕЛ Кастро и Че Гевара.сега почнаха да го клепят с кал ,понеже може да позволи на руснаците да се направят военна база там.Гледай кои обявяват американците за диктатори и им пей осанна и с лавров венец ги закичи,това е най-добрата рекомендация.
  • 26 Майор Милчо

    1 2 Отговор
    Колко АК и патрони заминаваха за там навремето. Нали щяха да строят комунизма. Колкото Куба го построи, толкова и Ортега. Поне останаха каналите наДС, та сега да върви кокаина мазно, мазно....
  • 27 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "пепа":

    и освен че е вещица е и " консервативна антифеминистка", а това е по лошо от лошо
  • 28 Стършел

    1 0 Отговор
    Тая(маурильо) прелича на Хилари клнтън и Мадлин О брайт взети заедно!