Отидете към основна версия

2 669 0

Информаторът на Уикилийкс Брадли Манинг иска да стане жена

  • брадли манинг-
  • уикилийкс-
  • дело

Манинг поиска да започне хормонална терапия и вече да носи името Челси

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Осъденият на 35 години затвор американски войник, предал секретни правителствени документи на сайта Уикилийкс, заяви че иска да стане жена, съобщава Би Би Си.

В прессъобщение изпратено до американската телевизия NBC, 25-годишният Брадли Манинг заявява: „Аз съм Челси Манинг. Вече съм жена.“

Той твърди, че се е чувствал като част от нежния пол още по време на детството си. Манинг изрази желанието си да започне  хормонална терапия и от сега нататък да бъде известен за обществото като Челси.

Адвокатите на Манинг използваха неговото полово объркване като основен коз в защитата му по време на целия процес. В съдебната зала свидетелства психотерапевт, който заяви, че военния изпитва силното желание да стане жена. Според него половото объркване на Манинг е повлияло на неговото психическо състояние.

Манинг е отраснал в американския щат Оклахома. Той постъпва на служба в армията през 2009 г. за да може да плати таксите по образованието си в колеж. Според документи по делото подсъдимият  го е направил и за да се отърве и от непрестанното си желание за смяна на пола.

Той обаче изпитал силно разочарование от военната си служба, тъй като се чувствал изоставен от семейството и приятелите си. През 2010 г. Манинг  получава назначение като младши анализатор по разузнаването в Ирак. Там войникът  става причина за най-големия теч на секретни правителствени документи в историята.  Той предава на управлявания от Джулиян Асандж сайт Уикилийкс, хиляди секретни дипломатически грами и военни доклади за бойните действия в Ирак и Афганистан.

Манинг заяви, че с действията си е искал да предизвика обществен дебат относно американската военна и външна политика. По време на процеса той се извини за вредите, които е нанесъл на родината си.

В същото време военната прокуратура определи Манинг като търсещ слава предател. Тя настояваше за 60-годишна присъда, смятайки, че тя може да послужи за назидание за бъдещите износители на информация.

Надзорникът на осъдения войник по време на процеса заяви, че той му е показвал своя снимка, в която е облечен с женски дрехи и носи руса перука.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини