Отидете към основна версия

4 972 50

Сана Марин към Турция: Заедно с Швеция ще влезем в НАТО, тя не е някакво проблемно дете

  • швеция-
  • сана марин-
  • финландия-
  • нато-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Не ми харесва тази атмосфера, каза тя

Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландия и Швеция остават ангажирани с едновременното си присъединяване към НАТО въпреки възраженията на Турция към шведската кандидатура, заявиха премиерите на двете страни на съвместна пресконференция в Стокхолм, предаде Ройтерс. Турция към този момент е категорична, че няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО.

Анкара каза, че може да одобри кандидатурата на Финландия преди тази на Швеция, но финландският президент, както и външният министър на страната отхвърлиха тази идея с аргумента, че сигурността на двете скандинавски държави е взаимозависима.

"Не ми харесва тази атмосфера, тази позиция, в която Швеция е представена като някакъв вид проблемно дете в класната стая. Не мисля, че случаят е такъв", заяви финландската премиерка Сана Марин. Тя допълни, че Стокхолм покрива всички изисквания за членство в НАТО. Шведският премиер Улф Кристершон от своя страна каза, че страната му продължава да се придържа към сключеното миналата година тристранно споразумение между Швеция, Финландия и Турция за присъединяване към алианса.

Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но не подкрепя кандидатурата на Швеция, заяви вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган. "Швеция няма защо да се опитва на този етап. Ние няма да кажем "да" на тяхната кандидатура, докато позволяват изгаряне на Корана", заяви Ердоган по време на реч пред депутати от неговата Партия на справеливостта и развитието в парламента.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: