Отидете към основна версия

1 024 20

Финландският президент: Членството ни в НАТО сега е в ръцете на Турция

  • швеция-
  • финландия-
  • нато-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Финландия и Швеция подадоха през май кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдбата на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО е в ръцете на Турция , каза днес финландският президент Саули Нинистьо, след като парламентът на Финландия се съгласи да ратифицира учредителните договори на алианса на 28 февруари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финландия и Швеция подадоха през май кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членуващата в алианса Турция обаче се противопоставя не тяхното членство, като ги обвинява, че приютяват организации, които тя смята за терористични.

Финландският парламент реши днес да гласува на 28 февруари за одобряване на необходимото законодателство, което да позволи на страната да стане членка на НАТО, заяви председателят на парламентарната комисия по външни работи Юси Хала-ахо.

"Това е израз на нашата воля. Позицията на Турция към нашата воля и изключително и само в ръцете на Турция", каза Нинистьо пред репортери в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Законодателството за ратифициране на учредителните договори на НАТО от Финландия вероятно ще бъде одобрено, като се има предвид, че повечето депутати подкрепят присъединяването към алианса.

Нинистьо заяви, че Финландия ще продължи към членство без Швеция, ако Турция реши да ратифицира финландската кандидатура, но не и шведската. "Ние не искаме, а и не можем да оттеглим нашата кандидатура", каза той.

Финландия няма да стане членка на НАТО, докато Турция и Унгария не ратифицират кандидатурата ѝ.

"Целта е националният законодателен процес, необходим за присъединяването към НАТО, да бъде завършен през този избирателен мандат", заяви днес Хала-ахо две седмици преди разпускането на парламента заради избори.

Финландската министър-председателка Сана Марин каза, че Финландия все още иска да се присъедини към НАТО заедно с Швеция, посочва ДПА.

"Ние сме изпратили ясно послание, че искаме да се присъединим към НАТО едновременно", заяви тя днес след среща с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: