Отидете към основна версия

2 701 41

Китай има план за прекратяване на войната в Украйна. Киев обаче не го е виждал

  • война-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • олаф шолц

Зеленски заяви днес, че не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната на Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай скоро ще представи документ, насочен към политическото уреждане на кризата в Украйна, заяви днес заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин, говорейки на специалната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на Украйна, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Китай скоро ще представи документ с позиция, насочен към политическо уреждане на кризата в Украйна. Представяме го с цел да продължим да играем конструктивна роля в разрешаването на украинската криза и постигането на мир", каза той. Китай счита за приоритет в Украйна прекратяването на военните действия и призовава страните в конфликта да го направят, допълни Дай Бин.

"Приоритетът е да се насърчи прекратяването на огъня и спирането на военните действия. Колкото повече продължават бруталните действия, толкова по-голямо ще бъде човешкото страдание. Призоваваме и двете страни в конфликта да се въздържат от сражения в името на това този конфликт да не излезе извън контрол", заяви той. По думите на заместник-постоянния представител на Китай в ООН преговорите са единственият начин за уреждане на кризата в Украйна и е възможно политическо решение. "Преговорите са единственият начин за разрешаване на украинската криза. В началото на кризата Русия и Украйна проведоха няколко кръга от преговори. За съжаление оттогава мирните преговори спряха. Необходимо е да се замислим върху причините за това", заяви той.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, но че "би било желателно" да се срещнат китайски и украински представители, съобщи Ройтерс.

Той каза в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, че Киев вече е изразил желанието си за такава среща. "Бихме искали да се срещнем с Китай", заяви Зеленски на пресконференция в Киев с гостуващия му испански премиер Педро Санчес. "Това днес е в интерес на Украйна", допълни той. Пред журналистите пък Санчес посочи, че Мадрид ще проучи въпроса дали след като изпрати на Киев обещаните шест танка „Леопард 2“, ще може да добави скоро към тях още четири.

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес да не правят илюзии относно Китай, който се опитва отскоро да се позиционира като посредник в конфликта в Украйна, предаде Франс прес. "Не трябва да си правим никаква илюзия относно Китай. Досега те (китайците) не заеха позиция срещу Русия", заяви Шолц в интервю пред телевизия Цет Е Еф. Китай се опитва от няколко седмици да играе ролята на посредник в украинския конфликт, като открито спомена за план за намиране политическо решение на конфликта. Пекин обеща да представи позицията си в тази насока още тази седмица. САЩ обвиниха Пекин, че доставя оръжия на Русия в подкрепа на нейната офанзива в Украйна. Пекин отрича това.

В същото интервю Шолц заяви, че руската инвазия в Украйна няма да успее и не трябва да успее. Той също така допълни, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, но предупреди, че не би било умно за Украйна да използва оръжията, които получава, за да извършва атаки по руска територия, предаде Ройтерс. Шолц също така заяви, че изпращането на Украйна на военни самолети засега няма смисъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания