Отидете към основна версия

2 341 61

Според украински прокурор цивилните жертви са 100 000: десет пъти повече от официалните данни

  • война-
  • цивилни жертви-
  • украйна-
  • русия-
  • загинали-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Това ужасяващо число илюстрира мащаба на опустошенията в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Една година от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна последиците ѝ в международен план все още се усещат, пише в заглавие на редакционна статия британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Първоначалният шок от пълномащабната руска инвазия беше изместен една година от началото ѝ от ужаса от броя на жертвите, които даде Украйна, отбелязва изданието. Десетки хиляди хора изгубиха живота си, включително цивилни, десетки хиляди бяха ранени, а още повече носят психологическата травма на войната, посочва британският вестник. Инфраструктурата на страната беше разрушена. Изданието привежда експертна оценка от септември, че възстановяването на Украйна може да струва 349 млрд. долара, но това число не е окончателно. Милиони хора напуснаха домовете си, а мнозина и страната си, посочва изданието.

Последиците от войната на руския президент Владимир Путин се усещат също отвъд границите на Украйна, отбелязва британският вестник. Кризата отприщи разрастваща се криза с храните, отнемайки още животи и заплашвайки стабилността и на други страни. Отраженията на конфликта ще се усещат може би още десетилетия, прогнозира изданието.

Друг британски вестник "Индипендънт" цитира водещия украински прокурор по военните престъпления, според когото повече от 100 000 украински цивилни са убити от началото на войната, което е близо 10 пъти повече от официалните данни, които са за 8000 убити.

Според изданието това ужасяващо число илюстрира мащаба на опустошенията в Украйна, която се бори с руската инвазия от 24 февруари миналата година.

Според друго британско издание, в. "Дейли мейл", започналата на 24 февруари миналата година война в Украйна завинаги е променила света, който познаваме. Смъртта връхлетя украинците от небето, експлозии разтърсиха украинските градове, руските танкове прекосиха границата на Украйна, а близо 200 000 руски войници преминаха в настъпление.

Вестникът посочва, че милиони хора по света се опасяваха от това нещо подобно да се случи, но милиони тогава все още се съмняваха. Една година след като Владимир Путин разпореди инвазията в Украйна нищо не е както преди, коментира британското издание.

Почти половин милион войници и от двете страни изгубиха живота си, бяха ранени или са в неизвестност, разкъсани от бомби и куршуми на бойните полета, което навява спомени от битките през Първата и Втората световна война, отбелязва вестникът.

Войната в Украйна разтърси международния ред, пише в заглавие френският вестник "Фигаро".

Войната далеч не е приключила, но вече дълбоко разтърси международния ред, посочва изданието. Степента на промените, предизвикани от руската инвазия в Украйна, ще зависи отчасти от изхода на войната на терен.

Ако Владимир Путин излезе победител, като успее да откъсне част от Украйна и я присъедини към Русия, като по този начин даде предимство на силата над правото, балансът в света несъмнено ще бъде нарушен за дълго време, коментира вестникът. Ако, напротив, украинците, подпомогнати от своите западни съюзници, успеят да прогонят руските сили от страната, законът, свободата и демокрацията ще си поемат глътка свеж въздух на световната сцена. При всички сценарии обаче, включително след завръщането на мира, ще трябва да се вземе предвид предизвестеният край на доминирания от Запада ред в света, коментира изданието.

Друг френски вестник "Монд" се спира на мирния план на Китай за Украйна.

Изданието отбелязва, че войната в Украйна поставя Китай в отбранителна позиция. Няколко часа след като Пекин се въздържа в Общото събрание на ООН при гласуването на резолюция, призоваваща Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, китайските медии все още мълчаха относно гласуването.

От друга страна, в 9:00 ч. сутринта (пекинско време) китайското министерство на външните работи публикува на сайта си "позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза“. Пекин не е склонен да използва думата "война" и за разлика от резолюцията на ООН, поставя Русия и Украйна на една е и съща плоскост.

Китайският план съдържа 12 точки, посочва френският вестник. В първите две не се споменава изрично украинската "криза“. Първата постулира, че трябва да "се уважава суверенитетът на всички страни“, а втората, че трябва да "се изостави манталитетът на Студената война“. Според Китай "сигурността на един регион не трябва да се постига чрез укрепване или разширяване на военни блокове“, което е прикрита критика на самото съществуване на НАТО, коментира изданието.

Третата точка от плана е по-конкретна: "Всички страни трябва да помогнат на Русия и Украйна да работят в една и съща посока и да възобновят прекия диалог възможно най-скоро, за да (постигнат) постепенна деескалация и след това да се споразумеят за прекратяване на огъня. Китай смята, че е необходимо "подновяване на мирните преговори“, коментира изданието.

Според Пекин няма военен изход от конфликта: "Диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение на украинската криза".

Хранейки обаче малко илюзии за бързо прекратяване на конфликта, Китай "се противопоставя на въоръжените атаки срещу атомни електроцентрали" и смята, че "не трябва да се използват ядрени оръжия", посочва вестникът.

"Трябва да се противопоставим на заплахата или използването (на тези) оръжия“, се уточнява в текста на мирния план.

Китай също така призовава за "прекратяване на едностранните санкции“, които само "създават нови проблеми“ и за "поддържане на веригите за доставки“, защото "глобалната икономика не трябва да бъде инструмент или оръжие, (използвано) за политически цели“, цитира френският вестник текста на китайския мирен план.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: