Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2023 15:34 6 274 118

Украйна ли? Че тя не е нищо повече от "слаба жена".

  • владимир путин-
  • жена-
  • украйна-
  • русия-
  • жертва-
  • война-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • володимир зеленски

Руската пропаганда ожесточено напада украинските жени и се подиграва на политиците в Киев

Украйна ли? Че тя не е нищо повече от "слаба жена". - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Две седмици преди нахлуването в Украйна преди година руският президент Владимир Путин каза на Киев следното относно спазването на споразуменията от Минск: "И да ти харесва ти, и да не ти харесва - търпи, моя красавице". Фразата, тиражирана от всички държавни медии в Русия, е цитат от песен.

"Това всъщност е продължение на наратива, че Украйна е слаба жена, която трябва да прави това, което ѝ казват мъжете", коментира Елизавета Гауфман, изследователка на общественото мнение и преподавателка в университета в Гронинген. Тя вече е наблюдавала подобна реторика в руските социални медии в периода 2014-2015 година в контекста на Евромайдана в Украйна и сега вижда как същите внушения оживяват.

Русия иска да "спасява" Украйна

Обществената организация "Detector Media", която анализира украинските медии, е изследвала как Кремъл разпространява военна дезинформация, използвайки половите стереотипи. Проучени са били 45 хиляди акаунта в социалните мрежи и са били идентифицирани няколко ключови послания за украинските жени. Те често са наричани обидно "хохлушки" и "проститутки, разпространяващи различни болести". Нерядко се срещат шеги за изнасилванията на украинки, които са възприемани като "военна плячка". Говори се и за "слабостта на украинската армия", щом в нея се сражават "дори жени".

Тази пропагандна тенденция продължава. През ноември руският държавен вестник "Аргументи недели" в коментар на изявление на украинските власти, че най-добрите шпиони на страната са жени, ги нарече "проститутки". А Олга Скабеева, водеща на телевизионното шоу "60 минути", осмя украинките, снимали се с традиционни костюми за календар, за да наберат средства в подкрепа на украинската армия. "В общи линии те заработват с това, с което са се утвърдили в цяла Европа", написа тя в канала си в Telegram.

"Още през 2014-а година в руските социални мрежи бе популярен наративът за трите сестри - Русия, Украйна и Беларус. Двете сестри са добри, а Украйна е проститутка, която се чуди как да съблазни мъжете. И ето - Русия я спасява", разказва Гауфман. Според нея този наратив, заедно с обичайния, че "всички украинци са нацисти", е бил много ефективно инструментализиран от руската пропаганда. "Наративът за нацизма е изграден върху агресивната мъжественост. И ако нацизмът е мъжествен и от него трябва да се страхуваме, то някаква жалка жена не може да поражда страх - тя трябва да бъде спасявана."

Руснаците не смятат Зеленски за равен

Анна Сидоревич, изследователка на историята на феминизма и пола, аспирантка в Института за политически изследвания "Sciences Po" в Париж, също открива подобни тенденции. Според нея в момента за руската пропаганда на преден план е идеята за денацификация на Украйна, но метафорите за пола не са отпаднали - само са по-малко директни.

"Пропагандата подчертава, че Зеленски е клоун, актьор, слаб хуморист, че обикаля западните държави и проси. Тази пейоративна лексика има за цел преди всичко да покаже провала му като лидер, президент и мъж, да го унижи чрез неговата слабост, чрез това, че няма сериозна мъжка професия, а е клоун", посочва Сидоревич. За патриархалното общество актьорите, които показват чувства, не са мъжествени, обобщава тя. "В Русия за лидер се смята по-скоро кагебеецът, военният, в краен случай бизнесменът, поради което руските официални лица не смятат Зеленски за свой равен - те винаги са му се подигравали, подиграват му се и сега."

Елизавета Гауфман отбелязва, че феминизация се наблюдава не само спрямо Украйна, но и спрямо САЩ и техните лидери, а Европа се представя като "царство на хомосексуализма" - "Гейропа". Освен това се твърди, че Русия е истинска държава, а Украйна - не.

Клишетата за пола

Гауфман обяснява използването на половите стереотипи в антиукраинската реторика по следния начин: "Джендър метафорите са ефективни, защото са изградени върху доминиращото разбиране за отношенията между жените и мъжете в руското общество: мъжете са по-силни, а жените по-слаби, той води, а тя се подчинява".

"Мъжествеността във външната политика е много опасна и може да доведе до по-нататъшна ескалация, щом трябва непрекъснато да доказваш, че си "истински мъж". Обикновено това става чрез насилствени действия", предупреждава Гауфман. Тя е прогнозирала ескалация на конфликта още през 2015-а година, но не в такъв мащаб. Тогава обаче сметнали предупрежденията ѝ за преувеличени. Сега Гауфман вижда, че наративът на руската пропаганда започва да еволюира от джендър контекст към "сатанизиране и демонизиране на Украйна". "А от сатана по-нататък вече не може да се върви, няма накъде да се насочиш".

Автор: Ирина Чевтаева


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    84 24 Отговор
    Ще воюваме до последната украинка.
  • 2 Зад гърба на Украйна е целият

    26 64 Отговор
    свободен свят.
    Другари, Чичо Сам докара бомбите !
    Три дни след като президентът Владимир Путин обяви фактическото оттегляне на Русия от Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2, Съединените щати изпратиха в Европа самолети с ядрено оръжие, съобщи Moskow Times.

    Четири стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress пристигнаха във военновъздушната база Морон в Испания в петък, 24 февруари, съобщи командването на ВВС на САЩ в Европа.

    Коментиран от #38, #48

  • 3 Истината

    75 44 Отговор
    Окрайна не съществува руснаците ще денацифицират до последно

    Коментиран от #9, #43, #106, #112

  • 4 007

    58 63 Отговор
    Милионите бежанци и хилядите сираци. Убитите и ранени украинци и руснаци тежат на съвестта на кремълския диктатор, но и на всички п0д л0ги, които подкрепят това варварство!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #24, #60, #65

  • 5 Окраин4е

    52 35 Отговор
    Окрайна е соросоиденбордей/

    Коментиран от #20

  • 6 Факт...

    77 22 Отговор
    Руснаците не говорят за украинските жени-а за продажните им политици...-точно като леки жени са...

    Коментиран от #22

  • 7 Хахахаха

    27 36 Отговор
    Пропагандата подчертава, че Зеленски е клоун, актьор, слаб хуморист, че обикаля западните държави и проси. Тази пейоративна лексика има за цел преди всичко да покаже провала му като лидер, президент и мъж, да го унижи чрез неговата слабост, чрез това, че няма сериозна мъжка професия, а е клоун", посочва Сидоревич.

    Тая все едно е чела коментарите на русофилите! И те имат същия речник! Хахахаха. Ааааа сетих се, гледат същата теувезия уееее! Хахахаха.
  • 8 Баро

    50 26 Отговор
    Защо обиждате Украйна ,като я наричате слаба жена? Тя е просто като лека жена.Двете неща са доста различни.

    Коментиран от #30, #34

  • 9 Хахахаха

    36 11 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    А ти кой си, че ще казваш какво ще съществува и какво не? Ааааа компютърния пл ъх ли?
  • 10 Иво

    38 55 Отговор
    Слабата жена уби 250 000 руски войници до момента от войната.

    Коментиран от #66, #67

  • 11 Боби

    11 23 Отговор
    Не бих коментирал този човек. Не си заслужава.
  • 12 Алексей Сергеев

    30 42 Отговор
    Путин, Путин проститутките в Турция и Европа 90% са рускини
    И бившата жена ти е такава. Тя успя с твои пари да купи млад, хубав, но беден мъж.. и го заведе да живее в Испания

    Коментиран от #21

  • 13 Доктор по навътре

    40 17 Отговор
    Май има нещо вярно в това защото от цяла Европа в Украйна на глава от населението се падат най много болни от СПИН. До преди 4год. официално регистрирани от Спин в Украйна бяха 2 милиона.
  • 14 Джамбaза

    47 22 Отговор
    Украйна не е слаба жена.
    Евтина е!
  • 15 Алекс83

    24 33 Отговор
    Путин многократно нареждаше да се взвривяват жилищни сгради и цивилни - израз на безпощността и гнева му.
  • 16 Украинска снайперистка

    18 22 Отговор
    Нека си бърборят......
    Друго не могат да сторят....
    С тез малки бибитки....
    Питайте едно генералче !
  • 17 Мда

    18 25 Отговор
    Наще русофилчета успешно са възприели руската реторика, както се вижда във форума!
  • 18 Софиянец

    24 24 Отговор
    А истината е че вова Путинов е обратнъй ;)

    Коментиран от #27, #33, #42

  • 19 ТаУмВзе

    16 27 Отговор
    Вижте го дядката Путин какво е старче изкуфяло, а се смяхме на Бай Дън.
    Две изкуфели дядки ще вкарат света във световна война, щото са омекнали...

    Коментиран от #39

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Забелязъл

    31 12 Отговор

    До коментар #12 от "Алексей Сергеев":

    Абе ти да не си някой ром, с това благополучно име?
    За твое сведение обиколил съм цяла Европа и съм бил в много публични домове и пуфове но рускиня проститутка не съм виждал. В Турция незнам но най вероятно може и да има някоя руска ромка с руски паспорт която проституира.
  • 22 ХА ХА

    17 22 Отговор

    До коментар #6 от "Факт...":

    А руските политици какви са? Харем на Путин?
  • 23 Развеселен

    21 26 Отговор
    Цял свят вижда какви парцали са руските мъже!
    Страх ги е от някакъв дърт дребосък със съмнителна ориентация!
    На фона на тези страхливи роби, украинките са направо спецчасти!
  • 24 ген КЪСТЪР

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    А ВЕ БОНД ДА НЕ СИ СЕ НАНИЗАЛ НА НЕКОЙ БОУНД
  • 25 Гориил

    28 12 Отговор
    Белият дом ще направи всичко, за да продължи войната. И докато Киев залива Украйна с телата на украинци, Вашингтон ще я залива с оръжие. Защото САЩ са основният бенефициент в тази конфронтация. Благодарение на санкциите Вашингтон успя да лиши Европа от евтини руски ресурси и да я остави без принципно важни икономически предимства.
  • 26 ТаУмВзе

    15 19 Отговор
    Хахаха, е точно тая "слаба жена" унищожи алкохолния прогнил султанат и втапая в мире за по малко от година, ще кажат ли нещо съдраните русороби по тоя въпрос!
  • 27 Последния Софиянец

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    Това ние много добре го знаем, кажи нещо ново!
  • 28 От страни

    10 8 Отговор
    Не само слаба ни и с низка социална отговорност. Демек к.....ва.
  • 29 кожухо

    12 18 Отговор
    ВИДЕЕЕЕМЕ ГИ ГОЛЕМИТЕ МЪЖЯГИ НА РУЦИЯ, КАК МРАТ КАТО ХЛЕБАРКИ НА ФРОНТА В УКРАЙНА. СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЕДИНИЦИ ВМИРИСАНО ТРУПНО МЕСО. МЪРША.

    Коментиран от #32, #36

  • 30 От страни

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Баро":

    Жена с душа мека,
    Искарва пари за кола лека....
    (поет Ганчев)
  • 31 Гориил

    10 6 Отговор
    Китайската инициатива е по-скоро не само и не толкова план за преодоляване на украинската криза, а по-скоро принципната позиция на Пекин за преструктурирането на глобалната архитектура на сигурността в следконфликтния период. Европа ще излезе от тази конфронтация отслабена и неизбежно ще започне да губи конкуренцията.Към това се стремят заедно Вашингтон, Москва и Пекин.

    Коментиран от #117

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    Туморите и умиранията свършиха та сега това с обратното? Ами радвайте се - ваш човек? Ама що не се радвате? Нещо ви се стъжни?
  • 34 Сск

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Баро":

    Все тая като си импотентен

    Коментиран от #59

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 брежнев

    6 9 Отговор

    До коментар #29 от "кожухо":

    напълно вярно, и ги предвожда един пе.дераз-сиф..илис.тик, с ока.пала наденица която често е играчка в ръцете на песков.
  • 37 Слава на Украйна

    14 12 Отговор
    Рашките са алкохолици и Пи.... Ки
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 От страни

    8 6 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    Стар ама ако те притисне ще родиш нищо че не си Кабаева...Бухаха.

    Коментиран от #83

  • 40 фатовар

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ицо":

    пори те баща ти в кафявата точка, щото знае кво мекотело е сътворил
  • 41 Лалето

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ицо":

    Все си се опорил.
  • 42 лузъри

    10 13 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    Уж така ,а то онака. Слабата жена се оказа Русия - А иначе много им знаят устите у Кремъл но само приказки едни празни приказки -
  • 43 тука има --тука нема

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Дааа, истината е до последния руски войник, но те много фира дават и май скоро ще се свършат.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 троцки

    11 12 Отговор
    важното е повече руzка мърша да бъде изтребена на фронта, за да и намалее популацията и да не се възпроизвежда.
  • 46 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ицо":

    Ми те за това са плъзнали из европа. Това дето го правиш е остарло - едно англе се е возил на гърба им из апартамента. Сяда и подкарва към хладилника за бира. Е да де после ....като риба...ама първо возенето.
  • 47 Така е

    18 6 Отговор
    Не ви вярваме, че има руска пропаганда.. Вие от Европа и САЩ спряхте руските телевизии в България. Руска пропаганда в България няма. Има само европейска и американска пропаганда в България.
  • 48 Даа!

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Зад гърба на Украйна е целият":

    Даа,а ти ако завалят същите бомби,за който едва ли не изпадаш в словесен оргазъм,ще останеш непокътнат,как мислиш? Няма да имаш време,дори да се уплашиш бе лъоло.Къорави ли сте, недоразвити ли сте,че не виждате как планомерно фаш ни тласка към война - но тук,на Европейска територия.За ядрено оръжие, няма такъв оли, г френ,който да рискува.Затова търсят градация на конфликта с конвенционални оръжия.За тях това е безопасно на 100% Делят ги хиляди километри от всяка система,освен ядрени оръжия.Но ние лъоло,сме на три минути полетно време от цял комплект конвенционални ракетни системи.Но пораженията от тях са опустошителни.
  • 49 Факт!

    12 7 Отговор
    Половината ypви в Европа и Дубай са украинки!

    Коментиран от #54

  • 50 Верно е

    9 9 Отговор
    Кличко и Усик са бая женствен пък руските меки китки ги няма никакви по ринга..не са ги чували не са ги виждали там

    Коментиран от #55

  • 51 ДВ или простите краварския мисирки

    6 2 Отговор
    ДВ днес ще смените ми СД си нещо върти на място, лъжи на н-степен!
  • 52 Ела да ти кажа

    7 11 Отговор
    Украйна развенча тоя путинофилски мит. Отми го няколко пъти с путинофилска кръв.Най страшното за Украйна отдавна отмина. Сега идва интересното време за Русия. Аз залагам,че запада ще я пожали. Просто защото е пълна с ядренно оръжие. Никой не иска да пука балон пълен с гов.
  • 53 Смех !

    5 3 Отговор
    Ама верно е ! Руснаците са прави.
  • 54 Соловьов'сан

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Факт!":

    Мен броиш ли ме?
  • 55 Хахахаха

    5 9 Отговор

    До коментар #50 от "Верно е":

    Еее как, нез знаеш ли руския боксьор, Блондинката? На Соловьов сина му? Боксира с уста!
  • 56 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    Руските обиди по посока Украйна само амбицираха и обединиха украинците,така че руснаците постигнаха обратния ефект от това .най сериозно го усетиха кадировците украинците ги избиват при всяко тяхно появяване на фронта.та нека продължават руснаците в същия дух .това само помага.
  • 57 Наще центаджийски джендъри

    10 4 Отговор
    да не би някой руснак да им е отказал да ги оправи, та са толкова настървени по форумите срещу Русия хахах
  • 58 Ха-ха-ха...

    4 8 Отговор
    А как се обърна палачинката... Сега в ролята на "красавицата" е разиа (а символ може да бъде синчето на салавьов, хахаха).
  • 59 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сск":

    Да дойда да пробваш,а ге1йчо?

    Коментиран от #104, #105

  • 60 Васко

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    Предполагаем чё си от неопределеният пол....
  • 61 гого

    5 1 Отговор
    Десо,май и ти имаш личен опит с това как прониква чеченският кинжал?Като горещ нож в масло.
  • 62 Тракиец🇦🇹🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇧🇬🇮🇹🇮🇷

    5 10 Отговор
    Мразя Рашистан и диктатора комунист болшевик Путин НО има нещо което мразя повече от рушляшката сг-ан и това е ДОЙЧЕ ЦИОНИСТ КОМУНИСТ ЕВРЕЙ ЧИ-ФУТ ВЕЛЕ КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕВРОПА И ДЕМОКРАЦИЯТА. Ционист чи-фут болшевик ВЕЛЕ е антиевропейска сороска медия която е не само вредна за Европа но и опасна . Тази еврейска медия трябва да бъде забранена от закона и преследвана с цялата строгост от закона

    Коментиран от #69

  • 63 Сатана Z

    10 4 Отговор
    Руските войски пробиха отбранителната линия на противника северно от Авдиевка и достигнаха Красногоровка

    Z

    Коментиран от #74

  • 64 Хм Хм

    6 12 Отговор
    Една лека жена надви един уж силен, но слабоумeн алкохoлик.
    Един прекрасен ден за демокрацията и един тъжен ден за диктатурата.
  • 65 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    тая воина и всичко това тежи на нато и сащ които провокираха тая война и накараха зеленски да ръчка мечката
  • 66 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    Министерството на отбраната на Русия казва, че през първата година от СО в Украйна руските сили са унищожили 200 000 англосаксонски наемници, 300 танка Abrams M1, 150 HIMARS, 70 изтребителя F-35, пет биолаборатории на НАТО, две ракети Saturn V и целият полски флот.

    Коментиран от #70, #96

  • 67 Рамануша

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    Кви стея 250хил. убити бе плоска мишка...краварско леке!
  • 68 🇧🇬🇪🇺💯

    8 5 Отговор
    Американски войник, който се бие на фронтовата линия в Украйна, предупреждава, че бойното поле в Бахмут е ужасно.

    Русия се приближава към своята една година от "специалната военна операция", която започна срещу Украйна през февруари 2022 г. С настъпването на зимата и наближаването на пролетта военни експерти спекулират с подновена офанзива от страна на руските сили. Фронтовите линии се преместиха в Бахмут—град в Източна Украйна—през юли 2022 г.и според бившия американски морски пехотинец Трой Офенбекер сцената е ужасяваща.

    Офенбекер, който се бие в украинския Международен легион, съставен от чуждестранни войници, каза пред Ей Би Си Нюз, че когато украински войник се бие на фронтовата линия в Бахмут, продължителността на живота му е само около четири часа.

    "Беше доста лошо на земята", каза той. "Много жертви. Продължителността на живота е около четири часа на фронтовата линия."
  • 69 Споко

    6 2 Отговор

    До коментар #62 от "Тракиец🇦🇹🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇧🇬🇮🇹🇮🇷":

    Скоро Германия става част от Русия и ще бъдат освободени от американската окупация и турени в ред.
  • 70 Гееииий я?

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Българин":

    Ти изби рибата
  • 71 зрител

    9 7 Отговор
    Какво може комуниста? Комуниста може да лае, плюе , да лъже и да краде. Я, путинови памперси ми посочете един, единствен комунист допринесъл за просперитета на държавата? Затова никой не ни иска никъде. Поняли советские "мекерета"

    Коментиран от #76, #80

  • 72 🇧🇬🇪🇺💯

    3 2 Отговор
    ЗА НЮЗУИК
    Офенбекер каза, че Бахмут е наричан "месомелачката" заради страховитите сцени и описа боевете като "хаотични".

    Боевете в Бахмут се увеличиха, тъй като Русия насочи силите си там от миналото лято, за да завземе града. Но подобно на много други случаи по време на войната, Русия беше посрещната с ожесточена съпротива от украинските войски.

    Офенбекер обаче не е сигурен колко дълго украинските войски могат да продължат да държат града. Той каза пред Ей Би Си Нюз, че очаква дългоочакваната руска офанзива вече да е започнала, поставяйки Бахмут като свой фокус.
  • 73 Путинче

    9 5 Отговор
    Осмива Зеленски обаче има по големи топки от ПУТИнчето в Кремъл. "Клоуна" ходи до фронтовата линия да дава кураж на войниците а "мачото" ПУТИн се е заврял в бункера и пълни памперси при всехи шум 😂😂 Даже "деменция та" Байдън е повече мъж от кремълския гнoм и отиде в Киев.

    Коментиран от #108, #109

  • 74 Пробили Авгдеевка,викаш,

    2 6 Отговор

    До коментар #63 от "Сатана Z":

    А до Берлин, Лисабон, кагда?

    Коментиран от #95

  • 75 🇧🇬🇺🇸💯

    1 1 Отговор
    ЗА НЮЗУИК
    И от двете страни се съобщава за тежки жертви. Въпреки съобщенията, че Русия се бори във войната с намаляващо оборудване и нетренирани войски, Офенбекер заяви, че атаките от руснаците са "непрекъснати" в Бахмут, а артилерията идва "цял ден и нощ".

    Марк Кансиан, пенсиониран полковник от Морската пехота на САЩ и старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза пред Нюзуик, че битките в Бахмут напомнят на Първата световна война.

    "През Първата световна война линията не се движеше много, но имаше огромно изтощение", каза Кансиан пред Нюзуик.

    Кансиан каза, че той и други военни експерти смятат, че руската офанзива ще "експлодира", където един ден всичко е спокойно на бойното поле, а на следващия има "огромна атака". Той обаче каза, че случаят с Бахмут не изглежда такъв и че засиленият фокус на Русия в района е опит за постепенно увеличаване на усилията, вместо за експлозивна офанзива.
  • 76 Как бе?

    4 3 Отговор

    До коментар #71 от "зрител":

    Я виж Кастро и Мадуро какъв неземен рай направиха от Куба и Венецуела.

    Прав,си.Тези не трябва да се коментират
  • 77 зяпач

    8 7 Отговор
    Путин в момента го набива на руснаците за следващите 10 години. Ама явно това е пътя за ликвидация на малоумната идеология /религия/ наречена комунизъм. А близачите на съветски задни части подвизаващи се тук освен за присмех и съжаление не стават за нищо друго
  • 78 Безплатно мразя Окраински нацисти

    7 6 Отговор
    Е коя е страната с най-много болни от СПИН на глава от населението ? Много ясно че това е УКРАЙНА . Дойче ЗЕЛЕ пак удобно премълчава някои факти .
  • 79 Путинче

    6 4 Отговор
    Академик Лихачов се оказва пророк навремето:"Русия никога не имала и няма има никаква особена мисия. Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия- това е мираж.

    Животът с национална идея отначало ще доведе до ограничения, а след това ще възникне нетърпимост към друга раса, към друг народ и друга религия. Нетърпимостта непременно ще доведе до терор. Не бива да се допуска връщането на Русия към единна идеология, защото тя рано или късно ще доведе Русия до фашизъм”. 
  • 80 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "зрител":

    В такъв случай Бай дрън е комунист! А ти негов последовател.
  • 81 зрител

    8 5 Отговор
    Една година война при план 3 дни. Ега ти бизнеса. Инвестиция 1 трлн $ материални активи.човешки ресурси 300 000 бр. Ефективност - под 1%. Няколко хиляди зрители на българска територия умират от кеф и благовение. Кремълския джуджак трепери в бункера. Билета за театъра си струваше парите. Завесата пада вече. Ще ли му стиска на Ботокса да излезе отпред. Ако мине само със запъртъци - банкет ще даде /ако е жив /
  • 82 !!!?

    8 2 Отговор
    Кремълски потайности: "И да ти харесва ти, и да не ти харесва - търпи, моя красавице" !!!?

  • 83 Ботоксовия сминдух

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "От страни":

    Кой , ботоксовия сминдух ли. Той си пада по детски чурки и има и други подозрителни близости с мъже- Мария Максакова може да е клюкарка ,но доста сериозни доказателства извади
    При заплождането на Кабаева Путин е участвал само като донор.
  • 84 Бандерщадт пропаганда

    3 6 Отговор
    Коя е държавата с най-много болни от СПИН в или около Европа ? Разбира се това е Украйна . Кое е лъжа тук и защо дойзе зеле премълчават факти ?

    Коментиран от #89, #118

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Костадин

    6 1 Отговор
    Само тъка , бой на леките жени които спят с Байдън и Чарлз . Само трябва по силно .
  • 88 ЕДНА ГОДИНА ВОЙНА

    4 4 Отговор
    И Путин е слабият......
  • 89 Ботоксовия сминдух

    3 4 Отговор

    До коментар #84 от "Бандерщадт пропаганда":

    А пък бившата му жена Людмила също се е изпускала в тесен кръг за странното въздействие което има над Жмудата алкохола и още по странните сексуални практики които предприемал след това

    100% сминдух е ,това е. Амбреаж
  • 90 ПУТИНЕ

    5 4 Отговор
    Една "жена" ти разказа играта....
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Пеци

    8 6 Отговор
    В Несебър където живея от май до октомври, най леките ,достъпни и еФФтини жени са рускините вечно гладни за мъжки ласки.През цялото време се оплакват от пияните мужиците, че за нищо не стават.То се видя и като солдати нищо от тях не става.
    Бях на СП по футбол в Русия нямате си на представа как рускинчетата се хвърлиха на чужденците -фенове.Даже по руската ТВ излязоха няколко депутатки с призиви към руските жени да се държат морално.
    Какъв ти морал у Наташа, Маша, Леночка......и цялото удоволствие безплатно.
    Руснаци ми тръгнали да говорят за "леки" жени.
    Само да добавя украинките са доста по хубави от рускините.Там е играл и българският ген.
  • 93 Да бе да

    7 4 Отговор
    Бил съм на доста места в чужбина! По агресевни от рузките гейове не съм виждал 😂

    Народопсихология ко да праиш! Във всичко пресоляват манджата ! Рузкия гей най големия гей на света 😘

    Коментиран от #97, #100

  • 94 Бозар

    6 2 Отговор
    Ха-ха-ха, актьорите били слаби и женствени .... Жените не ставали за нищо ... Един второразреден американски актьор и една британска домакиня през 80-те съсипаха империята на злото СССР за няколко години.

    Коментиран от #98

  • 95 Сатана Z

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "Пробили Авгдеевка,викаш,":

    Правилният въпрос е:
    "А на Дунав мост,кога?
    Отговорът няма да ти хареса,но е :
    -Soon, както обичат да казват в НАТО.
    Z
  • 96 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Българин":

    Когато лъжеш се захласваш. Давай пруфове. Щото лъжеш като дрът сиганин. Знаеш ли квл е пруф?
  • 97 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Да бе да":

    То в Русия ги няма а ти и в чужбина си ги намерил? Имаш добър нюх за тях. Явно си.... Брех, колко съм ходил в чужбина - един не видях... Или си ходел срециално във Фриско ....
  • 98 От страни

    2 3 Отговор

    До коментар #94 от "Бозар":

    Малко си в грешка за управляването на държавата, ако мислиш че Рейгън е взимал некви решения или че Маргарет е свободна сама да приема решения. И там и там управлява дип стейта а актьорите и домакините са лицето връз което ще се плюва после.

    Коментиран от #107

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ПетровMr Петров

    9 1 Отговор

    До коментар #93 от "Да бе да":

    Руското джудже е най-голямото джудже !
  • 101 Да бе да

    2 1 Отговор
    "Имаш добър нюх за тях. Явно си.... Брех, колко съм ходил в чужбина - един не видях... Или си ходел срециално във Фриско"

    Фриско 😘 ти очевидно си по близък със СаМ Франциско ! Ти си бил в чужбина 😂😂
  • 102 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор
    Ако някой си мисли, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъже. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Между впрочем „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 103 Диамантената ръка

    6 2 Отговор
    Ха, точно рускини да се подиграват на украинките, че били проститутки... А от друга страна питайте рускиня кой е силния пол в Русия да видите какво ще ви отговори, от мужиците по големи чехльовци няма. Яко ги тресат комплексите кремълските джуджета.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Сск

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Баро":

    Жена пипал ли си?
  • 106 Ушанките

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Ще се научат да уважават комшиите си,още малко им остава
    Ще го разберат по трудния начин
  • 107 Така е!

    1 2 Отговор

    До коментар #98 от "От страни":

    Браво! Какво прозрение! Какъв полет на мисълта! Знам, че за теб, само руските диктатори могат да вземат решения сами, НО, приеми, че ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ И РЕЙГЪН СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОСЛЕДНИ ЛИДЕРИ НА ЗАПАДНИЯ СВЯТ, а по същото време брежнев пускаш език на бай Тошо, когато го барне!
  • 108 Така е!

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "Путинче":

    Че в съвременната политика няма топки е ясно! Ето затова съм фен на Зеленски и Байдън, и всеки, който има смелостта и доблестта да се превърне в потенциална мишена, но да направи това което изисква морала! Това да стоиш в бункера не е достойно! Това да лаеш пред лаптопа за стотинки, не е достойно! Това да обиждаш "врага" без да може да ти отговори, не е достойно! Кой ви възпитава бе хора? Вие сте срам за България! Вие сте страхливци! Вие сте това, без което всяко общество може, защото такива индивиди не създават, а рушат! Това явления е умряло отдавна, и се нарича анархизъм, а модерния му вариант се казва популизъм. Ако не можете да съградите, не рушете! Разбирам страданието ви! Вие сте утайка, която няма перспектива и очаквания, няма идеи, освен как да олиже нечий задни части! Ако нямаш лично достойнство и перспектива, тогава просто си мразиш по принцип, заради спорта, защото нищо друго няма, което би ви задоволило егото! Толкова от мен!
  • 109 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Путинче":

    Това, което написа х не е против това, което си написал! Напротив!
  • 110 ЧУХТЕ ЛИ ПРИЗНАНИЯТА НА МЕРКЕЛ?ПОЗОР СТЕ

    1 1 Отговор
    ТЕЯ ВЪОБЩЕ НЕ ГИ ЧЕТА !!!!!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Сисо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Всъщност Русия не съществува. Позната е като Московия, за разлика от Киевска Рус
  • 113 Антимоль

    1 0 Отговор
    Этих двух козлов задушил бы своими руками.
  • 114 Нали един актьор

    0 0 Отговор
    им разката мамата на рашките. Рейгън включи на n-та скорост и СеСе СеРето окъка бъзака!
  • 115 Политолог

    0 0 Отговор
    УКРАЙНА е европейска държава, а вие ,Русия сте агресори, кокошкари, мародери и алкохолици

  • 116 АрхНикола Пеев

    0 0 Отговор
    Нещастници сте лидерите-диктатори на Русия, Украйна воюва за свободата си,целият народ. А вие ползвате затворници-убийци за армията ви
  • 117 Бреи бреи

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гориил":

    Москва която е бннзиностанция на Китай нищо хубаво не я очакваПутин вече се е навела китаиската баня да търси сапуна / а вътре има освен китайце и араби
  • 118 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Бандерщадт пропаганда":

    А бе в Русия има племена които никои неги знае Ти не си мысли че алкохолика СПИН не го хваща
Новини по държави: