Отидете към основна версия

24 Февруари, 2023 21:28, обновена 24 Февруари, 2023 21:28 2 262 81

Зеленски: Победата на Украйна е неизбежна, ако западните съюзници държат на думата си

  • украйна-
  • володимр зеленски-
  • русия-
  • война-
  • крим

Относно предложението на Китай за постигане на мир в Украйна - Зеленски приветства някои елементи от него, но допълни, че единствено страната, в която се води война, трябва да бъде инициатор на план за мир

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски каза на пресконференция днес, че победата над Русия би била "неизбежна", ако западните партньори на Украйна си държат на думата, предаде Франс прес. Пресконференцията той даде по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако партньорите си държат на думата и спазват сроковете, ни очаква една неизбежна победа. Искам наистина това да бъде постигнато тази година", заяви Зеленски.

Той каза също така, че иска страната му да се сближи с държавите от Африка и от Латинска Америка и заяви, че би искал да организира по-специално среща на върха с лидерите на Латинска Америка. Зеленски добави, че Украйна също така трябва наистина да направи стъпка напред, за да се срещне и със страните от африканския континент. Според него би било добре ако латиноамерикански и африкански държави, а също и Китай, и Индия се присъединят към формулата за мир, предложена от Киев за прекратяване на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"Знаете колко трудно е за мен да напусна страната, но бих искал да пътувам, най-вече за тази среща", каза Зеленски относно възможността за провеждане на среща на върха с латиноамерикански лидери. "Мога да говоря с тях, с техните медии, с техните общества", допълни той.

Относно предложението на Китай за постигане на мир в Украйна Зеленски приветства някои елементи от него, но допълни, че единствено страната, в която се води война, трябва да бъде инициатор на план за мир, предаде Ройтерс.

Той определи китайското предложение не като конкретен план, а като известни размисли и заяви, че има части в това предложение, с които не е съгласен.

Зеленски призова Пекин да не предоставя на Москва оръжия, но допълни, че е обещаващо, че Китай - един руски съюзник - обмисля да бъде посредник за постигане на мир.

"Нашата задача е да привлечем всеки, за да изолираме един", каза Зеленски.

Днес той участва видеоконферентно и в онлайн срещата на върха на Г-7, след която ще бъде публикувано заявление.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания