Отидете към основна версия

1 399 40

Столтенберг: Путин не е променил плановете си

  • русия-
  • путин-
  • украйна-
  • нато-
  • столтенберг-
  • швеция-
  • финландия

"Няма признаци, които да показват, че държавният глава на Руската федерация се стреми към постигане на мир в Украйна."

Източник: БГНЕС

"Няма признаци, които да показват, че държавният глава на Руската федерация, Владимир Путин, се стреми към постигане на мир в Украйна и е променил плановете си. Моментът е критичен по отношение на сигурността", предупреди генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, от Хелзинки, където пристигна на посещение, предава РАР.

Приоритет е присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО възможно най-скоро“, подчерта Столтенберг, като отново отбеляза, че това е "най-бързият процес на присъединяване в историята" на Алианса.

Столтенберг се срещна с министър-председателя на Финландия - Сана Марин. На съвместна пресконференция той заяви, че НАТО полага много усилия Финландия и Швеция да станат членки на Алианса преди срещата на върха във Вилнюс, насрочена за юли, и "в интерес на организацията е това да се случи едновременно“.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство миналия май в отговор на действията на Русия срещу Украйна. Досега 28 от 30 държави са ратифицирали протоколите за присъединяване. Само Турция и Унгария все още не са го направили.

"Дойде времето" да завършим ратификацията, призова Столтенберг, като изрази увереност, че Финландия и Швеция отговарят на всички критерии за членство и са изпълнили задълженията си.

По думите му няма искания от Будапеща по отношение на Финландия и Швеция и ратификацията на протоколите е въпрос на време, което ще бъде определено от дневния ред на парламента на Унгария. Според последните доклади се очаква унгарските депутати да започнат дискусиите за ратификацията в средата на март. Също през март се очаква да продължат тристранните преговори между Финландия, Швеция и Турция.

Премиерът Марин посочи необходимостта от допълнителна военна подкрепа за Украйна. "Колкото повече и по-бързо доставяме тежки оръжия, толкова по-скоро ще свърши войната“, заяви тя и добави, че "бъдещето на Украйна е в НАТО и ЕС, но сега най-важното е тя да оцелее като независима държава".

Столтенберг отбеляза, че НАТО увеличава присъствието си на Източния фланг в страните членки, за да предотврати ескалацията на войната и да попречи на Русия да започне нови операции.

Генералният секретар на Алианса пристигна в Хелзинки във връзка с годишната среща на Комитета за сътрудничество на Северните социалдемократически партии (SAMAK). Столтенберг бе лидер на Норвежката работническа партия и министър-председател през 2000-2001 г. и 2005-2013 г., а от 2014 г. е начело на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: