Отидете към основна версия

7 067 185

Въоръжените сили на Украйна могат "стратегически да се оттеглят" от Бахмут

  • бахмут-
  • война-
  • донецка област-
  • донбас-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • оттегляне-
  • александър роднянски

Решението за отстъпление остава на украинските военни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Александър Роднянски, икономически съветник на президента на Украйна, каза пред CNN, че украинската армия може да извърши „стратегическо отстъпление“ от Бахмут в Донецка област, къдетосе водят битки от месеци.

„Сега Русия се опитва да го обкръжи (Бахмут) и за тази цел те използват най-добрите части на ЧВК „Вагнер“, очевидно най-добре обучените и най-опитните. Нашата армия очевидно ще претегли всички възможности. Ако се наложи, те ще се оттеглят стратегически, защото ние няма да жертваме нашите хора просто така “, каза Роднянски. Според него решението за отстъпление остава на украинските военни.

Роднянски отбеляза, че районът западно от Бахмут е укрепен, така че дори ако украинските въоръжени сили се оттеглят от града, руските сили няма да могат да се придвижат бързо напред. „Не се съмнявайте, нашата контраофанзива не е далеч“, добави той.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр каза на 28 февруари, че в Бахмут са изпратени допълнителни части на украинската армия. Маляр каза, че решението да се запази Бахмут е взето от военните, „които не се ръководят от политически мотиви“. Президентът на Украйна Володимир Зеленски същия ден каза във видеообръщение, че най-тежките битки се водят в Бахмут и руската страна търпи загуби. Според него от 23 февруари до 28 февруари край Бахмут са загинали около 800 руснаци. „Русия изобщо не брои хората, изпращайки ги на постоянни атаки на нашите позиции. Интензивността на боевете само нараства“, каза Зеленски.

Междувременно стана ясно, че Съединените щати не очакват в скоро време Русия да завземе големи територии в Украйна, заяви високопоставеният представител на Пентагона Колин Кал, цитиран от Ройтерс. "Малки късчета земя може да минават от ръце в ръце през следващите седмици и месеци. Мисля обаче, че няма никакви индикации, че Русия може да завземе големи територии в Украйна" скоро време, каза Кал на конгресмени от Камарата на представителите на американския Конгрес.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: