Отидете към основна версия

1 315 36

Сърбия отрече да е продавала оръжия на Украйна

  • сърбия-
  • оръжия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • милош вучевич

Сърбия не е продала "нито един патрон, мина, граната или пушка" на воюващите страни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич отхвърли твърденията, че Сърбия е продавала оръжие на воюващите страни в Украйна, съобщава белградският вестник "Политика". Вучевич заяви, че Сърбия не е продала нито един патрон, мина, граната или пушка на която и да било от страните във войната в Украйна и подчерта, че това ще продължи да бъде политиката на Сърбия, предаде БТА.

"Имаме право да продаваме това, което произвеждаме, на всички купувачи, които донесат сертификат на краен потребител и които дадат уверение, че няма да препродават това оръжие и военна техника без съгласието на производителя", каза министърът.

Във връзка с данните, че Сърбия е инвестирала 700 милиона евро в придобиването на ново оръжие, Вучевич посочи, че това се основава на оценките за предизвикателствата, опасността и рисковете за сигурността. Това, което е вложено или ще бъде вложено във военната индустрия на Сърбия, не е само купуване на въоръжения и военно оборудване, една част от пакета се отнася за модернизация и нова технология в системата на отбранителната индустрия на Сърбия, заяви той.

По-рано се появи информация, че Сърбия е изпратила на Украйна 3500 ракети за РСЗО “Град”. Транзитът на боеприпасите е бил осъществен през Турция и Словакия. Белград твърди, че не е продавала пряко оръжия на Киев, а всичко може да е ставало през посредници в трети страни. Такава беше и официалната версия на България за изнесеното оръжие и гориво към Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: