Отидете към основна версия

6 084 65

Видео с екзекуция на украински войник потресе света

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • екзекуция-
  • русия-
  • войник-
  • слава на украйна

Киев разследва предполагаема екзекуция от руски военни на невъоръжен украински войник

В социалните мрежи се разпространява видеозапис с екзекуцията на невъоръжен мъж във военна униформа без нашивки или опознавателни знаци. Не става ясно кога, къде и при какви обстоятелства е направен записът.

Мъжът е застрелян от упор с няколко откоса, след като е извикал "Слава на Украйна". Украински блогъри предполагат, че видеото е запис на разстрел на украински военнопленник от руски войници. Социалните медии се опитват да идентифицират жертвата. Руският военен кореспондент Даниил Безсонов смята, че видеото е инсценировка на украинците с цел да се провокира международен скандал.

"Израз на низост и подлост"

Междувременно Главната прокуратура на Украйна образува наказателно дело по член 438 от Наказателния кодекс (за нарушаване на законите на войната), съобщи пресслужбата на ведомството в своя канал в Телеграм. "Дори войната има закони. Съществуват норми на международното право, които престъпният руски режим системно пренебрегва. Възможно е кадрите да са доказателство за извършено военно престъпление ", заяви главният прокурор Андрий Костин.

Украинският омбудсман Дмитрий Лубинец нарече екзекуцията "поредното руско военно престъпление". Деянието представлява нарушение на Женевските конвенции и е "проява на низост и подлост". В Телеграм той написа, че Русия ще отговаря за всяко извършено военно престъпление, и че е изпратил това видео на международните партньори и колегите си омбудсмани от различни страни по света. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба пък е информирал за екзекуцията главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: