Отидете към основна версия

4 802 77

Кой взриви газопровода "Северен поток"

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • газопровод-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • дания-
  • газ-
  • експлозия-
  • взрив

Русия първо обвини Великобритания, а след това и САЩ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Западните медии широко отразяват твърденията на американското разузнаване, че тръбите на газопровода "Северен поток" са били взривени от проукраинска група, пише БТА.

Източниците на тази информация, появила се във в. "Ню Йорк таймс", твърдят, че няма доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или някой от неговите високопоставени помощници са замесени в подривния акт.

В. "Дейли телеграф" посочва, че проукраинската група, която е извършила нападението срещу руския газопровод, е използвала яхта, наета от Полша. След взривяването на газопровода чрез дълбоководни експлозии през септември миналата година в Балтийско море беше изхвърлен газ, а самият акт беше определен от НАТО като саботаж. Обвиненията за инцидента бяха адресирани към различни субекти, включително и ЦРУ, което го превърна в една от най-съществените неразгадани мистерии на продължаващата вече година война на Русия в Украйна, посочва "Дейли телеграф".

Появилата се вчера информация обаче за първи път посочва като виновници за стореното противници на руския президент Владимир Путин. Все пак длъжностните лица, информирали "Ню Йорк таймс" оставиха отворена възможността подводната диверсия да е била извършена "извън рамките на закона" от марионетна сила, свързана с украинското правителство или неговите служби за сигурност. Германски медии, позовавайки се на заключенията на разследващите органи на страната, съобщиха, че атаката срещу "Северен поток" вероятно е била извършена от екип от шестима души, включващ капитан, двама водолази, двама асистенти и лекар.

Националността им не е известна и се твърди, че са използвали фалшиви паспорти, сочат публикации в медии като телевизия А Ер Де и в. "Цайт".

Длъжностни лица, които са прегледали разузнавателните данни, заявиха, че според тях диверсантите най-вероятно са били украински или руски граждани, или някаква комбинация от двете. Представителите на САЩ изрично посочват, че в диверсията “няма замесени американски или британски граждани".

Разпространената информация обаче оставя без отговор много въпроси. Посочва се, че извършителите са от "проукраинска група", но не се уточнява дали членовете ѝ са украински граждани. Също така "не се уточняват членовете на групата, нито кой е ръководил или платил за операцията".

Яхтата, за която се твърди, че е била използвана, е била наета в Полша от компания, собственост на двама украинци. Оборудването, използвано за взривовете, е пристигнало с камион за доставка в германското пристанище Рощок и е било взето оттам в началото на септември. Съобщава се, че след това яхтата е отишла до Вик ауф дем Дарс, а след това до датския остров Кристиансо. Когато лодката е била върната обратно на фирмата за отдаване под наем, в кабината ѝ е имало следи от експлозиви.

Западните медии посочват, че след появата в публичното пространство на новата информация Русия призова за независимо международно разследване на инцидента. Последвалите експлозията претърсвания на мястото на инцидента и анализирането на остатъците от експлозията, открити на дъното на Балтийско море, не успяха да стигнат до заключение кой е бил извършителят. Европейски официални лица публично заявиха, че смятат, че в операцията, насочена срещу "Северен поток", са участвали държавни органи поради сложността по залагането и детонирането на експлозивите на дъното на Балтийско море.

В средите на международната сигурност някои експерти изказват предположението, че не е изключено това да е операция "под фалшив флаг", като следите от взривните вещества са оставени умишлено, за да се посочи Украйна като виновник.

Въпреки това много западни служители смятат, че Украйна и нейните съюзници имат най-логичния потенциален мотив да атакуват газопровода, посочва "Дейли телеграф". Припомня се, че САЩ отдавна атакуват словесно "Северен поток" като заплаха за националната сигурност, тъй като позволява на Русия лесно да продава газ на Европа. Реакцията на Киев на публикацията в "Ню Йорк таймс" беше очаквана и високопоставеният помощник на Зеленски Михайло Подоляк заяви, че Киев "абсолютно не е замесен" и не разполага с информация за случилото се. "Без съмнение, Украйна няма абсолютно никакво участие в случилото се с газопроводите", каза Подоляк. Той добави, че Украйна не разполага с информация за това кой точно е бил замесен.

"Започвайки от първия ден на строителството на тръбопроводите по дъното на Балтийско море, Украйна многократно насочваше вниманието на западните си партньори към рязко нарастващите стратегически рискове за сигурността на Европа, които носи реализацията на този проект", заяви Подоляк.

В. "Гардиън" обръща внимание на това, че Русия, която първо обвини Великобритания, а след това и САЩ, че са отговорни за саботажа, заяви, че новата информация дава допълнителен тласък на необходимостта от международно разследване на инцидента. Дмитрий Полянски, заместник-постоянният представител на Русия при ООН, заяви, че планира да поиска гласуване в Съвета за сигурност на ООН до края на този месец по проекторезолюция, с която да поиска от генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш да инициира такова разследване. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че отговорните за изтичането на информация в медиите искат да отклонят вниманието на обществеността и да избегнат провеждането на подходящо разследване.

Според съобщенията американски служители са обсъдили информацията с европейските си колеги, които са поели водеща роля в разследването на нападението. Властите в Германия, Швеция и Дания са започнали разследвания на инцидента. Говорител на германското правителство заяви, че то е "взело под внимание" появилата се информация.

Шведският премиер Улф Кристершон заяви: "В Швеция се провежда предварително разследване, така че не възнамерявам да коментирам тези съобщения." Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, посочи, че би било "погрешно да се спекулира" преди разследванията да са приключили. Западните медии обръщат внимание и на друг деликатен момент, свързан с появилата се информация – че каквото и да било намекване за украинско участие в подривния акт, независимо дали пряко или косвено, може да наруши деликатните отношения между Украйна и Германия и да отслаби подкрепата на германската общественост.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.

Свързани новини