Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2023 12:49 4 794 77

Кой взриви газопровода "Северен поток"

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • газопровод-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • дания-
  • газ-
  • експлозия-
  • взрив

Русия първо обвини Великобритания, а след това и САЩ

Кой взриви газопровода "Северен поток" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западните медии широко отразяват твърденията на американското разузнаване, че тръбите на газопровода "Северен поток" са били взривени от проукраинска група, пише БТА.

Източниците на тази информация, появила се във в. "Ню Йорк таймс", твърдят, че няма доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или някой от неговите високопоставени помощници са замесени в подривния акт.

Още новини от Украйна

В. "Дейли телеграф" посочва, че проукраинската група, която е извършила нападението срещу руския газопровод, е използвала яхта, наета от Полша. След взривяването на газопровода чрез дълбоководни експлозии през септември миналата година в Балтийско море беше изхвърлен газ, а самият акт беше определен от НАТО като саботаж. Обвиненията за инцидента бяха адресирани към различни субекти, включително и ЦРУ, което го превърна в една от най-съществените неразгадани мистерии на продължаващата вече година война на Русия в Украйна, посочва "Дейли телеграф".

Появилата се вчера информация обаче за първи път посочва като виновници за стореното противници на руския президент Владимир Путин. Все пак длъжностните лица, информирали "Ню Йорк таймс" оставиха отворена възможността подводната диверсия да е била извършена "извън рамките на закона" от марионетна сила, свързана с украинското правителство или неговите служби за сигурност. Германски медии, позовавайки се на заключенията на разследващите органи на страната, съобщиха, че атаката срещу "Северен поток" вероятно е била извършена от екип от шестима души, включващ капитан, двама водолази, двама асистенти и лекар.

Националността им не е известна и се твърди, че са използвали фалшиви паспорти, сочат публикации в медии като телевизия А Ер Де и в. "Цайт".

Длъжностни лица, които са прегледали разузнавателните данни, заявиха, че според тях диверсантите най-вероятно са били украински или руски граждани, или някаква комбинация от двете. Представителите на САЩ изрично посочват, че в диверсията “няма замесени американски или британски граждани".

Разпространената информация обаче оставя без отговор много въпроси. Посочва се, че извършителите са от "проукраинска група", но не се уточнява дали членовете ѝ са украински граждани. Също така "не се уточняват членовете на групата, нито кой е ръководил или платил за операцията".

Яхтата, за която се твърди, че е била използвана, е била наета в Полша от компания, собственост на двама украинци. Оборудването, използвано за взривовете, е пристигнало с камион за доставка в германското пристанище Рощок и е било взето оттам в началото на септември. Съобщава се, че след това яхтата е отишла до Вик ауф дем Дарс, а след това до датския остров Кристиансо. Когато лодката е била върната обратно на фирмата за отдаване под наем, в кабината ѝ е имало следи от експлозиви.

Западните медии посочват, че след появата в публичното пространство на новата информация Русия призова за независимо международно разследване на инцидента. Последвалите експлозията претърсвания на мястото на инцидента и анализирането на остатъците от експлозията, открити на дъното на Балтийско море, не успяха да стигнат до заключение кой е бил извършителят. Европейски официални лица публично заявиха, че смятат, че в операцията, насочена срещу "Северен поток", са участвали държавни органи поради сложността по залагането и детонирането на експлозивите на дъното на Балтийско море.

В средите на международната сигурност някои експерти изказват предположението, че не е изключено това да е операция "под фалшив флаг", като следите от взривните вещества са оставени умишлено, за да се посочи Украйна като виновник.

Въпреки това много западни служители смятат, че Украйна и нейните съюзници имат най-логичния потенциален мотив да атакуват газопровода, посочва "Дейли телеграф". Припомня се, че САЩ отдавна атакуват словесно "Северен поток" като заплаха за националната сигурност, тъй като позволява на Русия лесно да продава газ на Европа. Реакцията на Киев на публикацията в "Ню Йорк таймс" беше очаквана и високопоставеният помощник на Зеленски Михайло Подоляк заяви, че Киев "абсолютно не е замесен" и не разполага с информация за случилото се. "Без съмнение, Украйна няма абсолютно никакво участие в случилото се с газопроводите", каза Подоляк. Той добави, че Украйна не разполага с информация за това кой точно е бил замесен.

"Започвайки от първия ден на строителството на тръбопроводите по дъното на Балтийско море, Украйна многократно насочваше вниманието на западните си партньори към рязко нарастващите стратегически рискове за сигурността на Европа, които носи реализацията на този проект", заяви Подоляк.

В. "Гардиън" обръща внимание на това, че Русия, която първо обвини Великобритания, а след това и САЩ, че са отговорни за саботажа, заяви, че новата информация дава допълнителен тласък на необходимостта от международно разследване на инцидента. Дмитрий Полянски, заместник-постоянният представител на Русия при ООН, заяви, че планира да поиска гласуване в Съвета за сигурност на ООН до края на този месец по проекторезолюция, с която да поиска от генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш да инициира такова разследване. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че отговорните за изтичането на информация в медиите искат да отклонят вниманието на обществеността и да избегнат провеждането на подходящо разследване.

Според съобщенията американски служители са обсъдили информацията с европейските си колеги, които са поели водеща роля в разследването на нападението. Властите в Германия, Швеция и Дания са започнали разследвания на инцидента. Говорител на германското правителство заяви, че то е "взело под внимание" появилата се информация.

Шведският премиер Улф Кристершон заяви: "В Швеция се провежда предварително разследване, така че не възнамерявам да коментирам тези съобщения." Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, посочи, че би било "погрешно да се спекулира" преди разследванията да са приключили. Западните медии обръщат внимание и на друг деликатен момент, свързан с появилата се информация – че каквото и да било намекване за украинско участие в подривния акт, независимо дали пряко или косвено, може да наруши деликатните отношения между Украйна и Германия и да отслаби подкрепата на германската общественост.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай пън

    81 2 Отговор
    Не съм аз, не съм аз!
  • 3 нату

    92 4 Отговор
    или по точно хамериканску-бритнски уруди
  • 4 САЩ ......

    107 7 Отговор
    Кой взриви газопровода "Северен поток"....САЩ разбира се.
  • 5 Терористите

    53 3 Отговор
    Те бяха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ако на някой все още не му е ясно че

    101 5 Отговор
    Съединените щати чрез своите протежета от украйна извършват терористични актове значи е прекалено капсулиран а може би и малко тъп.
  • 8 Сащ са зло

    79 4 Отговор
    Което ще бъде премахнато.
  • 9 Много точна информация

    74 1 Отговор
    за извършителите. Същата информация мога да взема и от баба Ленче на пазара, която продава мед.
  • 10 Да, няма намесени америкоси,

    64 2 Отговор
    само дето е платено с долари на американските граждани, това го правят навсякъде писвета тия от цру-то
  • 11 САЩ

    55 2 Отговор
    Ги взривиха
  • 12 Който има полза

    68 1 Отговор
    А това се оказаха единствено САЩ !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    52 2 Отговор
    Ха ха краварите си намериха изкупителна жертва укрите

    Коментиран от #17

  • 15 ............?????

    58 5 Отговор
    Сиймур Хърш пред „Берлинер Цайтунг“: Джо Байдън ВЗРИВИ „Северен поток“, защото не вярваше на Германия! – Прочети цялото Интервю....
  • 16 реру

    10 0 Отговор
    "... не е изключено това да е операция "под фалшив флаг", като следите от взривните вещества са оставени умишлено..."

  • 17 То си беше ясно отдавна

    47 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Те тез приятели винаги така постъпват със съюзници и васали си, като с пач......ри
  • 18 ахааа

    38 0 Отговор
    знаете кой е - този който ви плаща, да бълвате лъжи и помия по цял ден
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЛиБеРаст

    47 0 Отговор
    Проукраински руснаци противници на Путин, партизани, с една дума, наели полска яхта платноходка и пускали "на ръка" дълбоководни бомби. The Walt Disney Company", анимация и приказки! Феята на зъбките!
  • 21 Взрив

    40 2 Отговор
    на такъв обект от международно значение едва ли може да се организира за два дни от бай Пешо от Синдел. Такива операции си имат кодово име, централа и бюджет. Няма само имена и писмени документи. Погледнете кой има мотив и най-вече възможност да го осъществи и ще ви стане ясна цялата картинка.
  • 22 А най сигурното е

    38 3 Отговор
    Кой има интерес... питат в съда?
    Ами основно ФАЩ и пудели... отговаря си народа по света!!!
    Трудно изпълнимо мероприятие изискващо специална техника и специалисти... с които разполагат само великите сили в случая имащи интерес от резултата, а това е Нато и конкретно ФАЩ!!!
  • 23 оня

    13 3 Отговор
    "независимо дали пряко или косвено, може да наруши деликатните отношения между Украйна и Германия и да отслаби подкрепата на германската общественост."
    Фашагите се поддържат:))
  • 24 Аз не съм го взривил

    17 1 Отговор
    Ами то е пределно ясно кой го е взривил! Не е Благой рунтавия! 😀
  • 25 Иван

    30 2 Отговор
    Да помислим, кой има сметка да се взриви газопровод който не се използва? Ами този който се страхува че ще заработи. Кой е това, ами сигурно е този който продава също газ на Германия. Просто е няма нужда да си смучите от пръстите. Германците вече разбраха , че са от предадени. Чакаме последствията а те ше дойдат при следващите избори в Германия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ще се окаже че

    25 2 Отговор
    Българите са....... Блинкан ако каже, нашите подлоги ще признаят веднага. 100%
  • 28 Сандо

    23 2 Отговор
    Да назовем някои от проукраинската група:Байдън,Остин,Блинкен,Съливан,Борел,Шолц,Макрон, цялата полска и английска менажерия,разните евронищожества.Както се вижда много са маймуняците на тръбите.

    Коментиран от #75

  • 29 Било диверсия?

    22 2 Отговор
    Така ли наричат вече тероризмът на цру?

    Коментиран от #46

  • 30 Байдън каза:"Путин, не знае какво прави"

    5 32 Отговор
    ПУТИН как си мислеше тази работа, че ще напада с война и агресия в Европа и че ще анексира територии от суверенна Украйна и че Запада ще стои страхливо и безучастно и ще гледа зверствата му с убийства и геноцид на мирни граждани...???
    Каквото повикало това се и обадило и ПУТИН направи всичко възможно за да покаже че строителството на „Северен поток“ не е от значение и че е било съвсем излишно и ненужно като средство за руски шантаж и изнудване на Запада , защото Европа бързо се пренастрои и може добре да се справя добре и без руския петрол и газ ,но повече няма да позволи да бъде изнудвана и зависима от Русия !!

    Коментиран от #36

  • 31 Много удобно извинение

    14 0 Отговор
    и прах в очите, но не работи.
  • 32 Хахаха

    10 0 Отговор
    Както днес се пошегува един журналист: Северен поток е взривен от един делфин, който е избягал от Крим.
  • 33 Раша е терористична държава.факт

    3 27 Отговор
    Тоя поток е вече паметник,неизползваем,затова раша сами си го взривиха от безсилие,за да обвиняват други

    Коментиран от #37

  • 34 хахаха

    12 0 Отговор
    "Ню Йорк таймс" оставиха отворена възможността подводната диверсия да е била извършена "извън рамките на закона" от марионетна сила..."
    а нима има подводна диверсия в рамките на закона?!?!?!?
  • 35 Артилерист

    18 0 Отговор
    Според мен това е фалшиво съчинение, в което няма никаква информация. Целта е да се замъглява(замърсява) ситуацията, за да не се забелязва вината на американците. Американският РАЗСЛЕДВАЩ журналист ясно цитира думите на Байдън, с които той заявява, че те имат възможности и ще спрат окончателно потоците! Това не е празна словесна атака, това е директна президентска закана за ликвидиране! Няма да се учудя, ако "разследването" се проточи с години, както на сваления малоазийски самолет, в хода на което се прокраднат "признания" на украинците в знак на благодарност към американците или отново се обвини Русия, че сама си е взривила потоците.
  • 36 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Байдън каза:"Путин, не знае какво прави"":

    Както го и мислил Александър втори. Нападна суверенна държава, победи я, създаде друга суверенна държава, в която ти започна живота си.
  • 37 Хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Раша е терористична държава.факт":

    Нов ще построят след победата на Русия.
  • 38 ами

    8 2 Отговор
    формулировката "проукраинска група" всщност разхвърля отговорността върху всички страни, подкрепящи украйна, в това число и върху нас...нима страните от ЕС и НАТО, плюс още няколко, не са проукраински?
  • 39 Стига лъгахте бе

    6 1 Отговор
    Стига лъгахте бе, аз ги взривих. Лично. С пиратки и бенгалски огън. Мумията не ще да ме награди, щото изпреварих неговите хора. Паднаха от колелото и закъсняха за акцията.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 колчо

    9 4 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца това е фащ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пешо

    7 0 Отговор
    Зо публикуващия статията. На въпросително изречение се слага въпросителен знак
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 байгън

    1 3 Отговор
    Евроатлантическите шматки са сега треперете гадо--
  • 46 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Било диверсия?":

    Много точно! Просто и точно.
  • 47 Хахаха

    0 0 Отговор
    Хахаха...... Не става ясно кой е авторът на теорията ! ХахахахаджиГенов?
  • 48 Руските

    5 11 Отговор
    Гейтъри само си взривиха тръбите , тия КГБ номера вече не минават .

    Коментиран от #68

  • 49 Терористичната държава

    8 5 Отговор
    Тя е ! САЩ !
  • 50 Ясно е !

    18 5 Отговор
    Херш разкри това:

    През юни 2022 г., под прикритието на военно учение, ВМС на САЩ заложиха експлозиви на тръбопроводите Северен поток 1 и 2, които пренасят природен газ от Русия до Германия, които след това бяха взривени дистанционно на 26 септември.

    Операцията беше разпоредена от президента на САЩ Джо Байдън и планирана от държавния секретар Антъни Блинкен, заместник-държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд и съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

    Планирането на атаката започна през декември 2021 г., месеци преди руското нахлуване в Украйна.
  • 51 Ясно е !

    15 4 Отговор
    САЩ са тези, които доставят смъртоносни оръжия на Украйна, разпалват пламъците и разпространяват невярна информация, на която Китай твърдо се противопоставя. САЩ трябва да се замислят върху себе си и да спрат да заблуждават хората, вместо да учат другите, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг на брифинг за пресата в четвъртък. 
  • 52 Даааа

    15 4 Отговор
    „САЩ продължават да живеят в алтернативна реалност, подхранвана от високомерие“, тероризма за тях е ежедневие
  • 53 МИР

    13 3 Отговор
    Америка и Европа са днешния нео-фашистко нацистки дневен ред и военна машина. Да, но ще бъдат спряни.

    Всички поклонници на сатанизма отивайте в Окрайна да се биете, а не вийте по форумите
  • 54 НАСЛЕДСТВОТО НА БОРН 7

    6 11 Отговор
    И БЪЛГАРИТЕ
    КВО НИ ИНТЕРЕСУВА
    НИЕ ГАЗ ОТ КИЛЪРИТЕ
    НА ПЛЕННИЦИ
    НЕ ПОЛЗВАМЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА🤔
  • 55 Иван

    7 7 Отговор
    НАТО-ОТАН взриви газопровода Северен Поток.
  • 56 Да не

    3 9 Отговор
    Вземе да гръмне Руския поток в България .
    Тогава ще полудеят родните Русофилки.
    Хахаха
    Ще обвинят на бай Марко катърчето.
    Хахах

    Коментиран от #76

  • 57 Кой

    16 1 Отговор
    очаква от цру да си признае за нещо? Те са по тези операции. Иран-контра, стингер за муджахидините, оръжие за Виетнам и Корея и къде ли не. Почеркът е един и същ.
  • 58 Опасно е

    15 2 Отговор
    Да продаваш евтин газ на европейците. Няма да позволим. - ЦРУ
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 САЩ май разбират

    15 3 Отговор
    че става все по-трудно да избегнат скандала, изобличаващ ги като терорист №1 в света и бързат да прехвърлят отговорността на подопечните си марионетки. Проблемът им е, че сценарийчето с проукраинската група е съшит с бели конци и няма да мине. Морето (и особено района на тръбите) е достатъчно контролирано - знае се какви лодки навлизат в тази зона, да не говорим за снабдяването с дълбочинната техника, т.е. номера на САЩ няма да мине. Не могат да излъжат никого, по-скоро трябва да се надяват да не изтекат доказателствата, щото тогава скандала ще е грандиозен дори и при тях (такава операция е нарушение на конституцията им от страна на кръга около дядката).
  • 61 Цццццц

    10 2 Отговор
    Американският журналист, носител на наградата „Пулицър“, Сиймор Херш публикува сам бомбен доклад, в който се предполага, че атаките срещу тръбопровода „Северен поток“ са били извършени от правителството на САЩ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Факт е че :

    8 3 Отговор
    американските медии още мълчат за разкритията на Сиймор Хърш за бомбардировките в Северен поток

    Коментиран от #67

  • 64 херодот

    3 0 Отговор
    Този обвинил Онзи..."Крадецът викнал....-дръжте крадеца".Един съвет: Примирте се,никога няма да ви се разкрият всички тайни на света !
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 димитър

    13 2 Отговор
    Без знанието и одобрението на Световното зло никой не може да го направи. Изкуфелият престъпник и убиец Д. Байдън много преди това беше казал на въпроса на журналистите , че газопроводът Няма да работи когато го питаха втори път Аз ви гарантирам няма да работи каза. О Джо !-- Ти не само си убиец , престъпник и бандит но и терорист и то на Легална ( не организация) престъпна страна наречена Америка. О Господи ! Двата из.....рода М.Олбрайт и Д.Маккейн са на оня свят- Кога ? тоя престъпник Байдън и и спекуланта Сорос ще ги прибереш на оня свят защото достатъчно навредиха на цялото човечество.
  • 67 ще мълчат, и още как

    12 1 Отговор

    До коментар #63 от "Факт е че :":

    ако се докаже (т.е. да не само обосновано подозрение) Байдън и всички около него ще го закъсат, тъй като рискуват да бъдат съдени за наришаване на конституцията. Не помня с коя поправка, не е задължително операции, които имат потенциал да те вкарат във война, преди да бъдат изпълнени трябва да получат одобрението и на сената. В случая, никой не е питал сената. Затова, няма да се раздухва скандала, защото освен за тероризъм, вече ще е въпрос и за върховенство на закона. САЩ ще ударят международното дъно като доказан терорист на света. Байдън ще отлети на секундата, а помощта за Украйна спира. Какви действия ще предприемат руснаци и немци при доказана вина на САЩ - никой не знае.

    Коментиран от #71

  • 68 ама друг път

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Руските":

    Като с българския чадър нали !
  • 69 Сократ

    8 2 Отговор
    Сеймур Хърш написа доста подробна статия за взривовете. Русия просто получи достоверна информация за предположенията си.
  • 70 САЩ ......

    6 1 Отговор
    Трябва да бъдат поставени под международни санкции и изолация ако това се потвърди. И международен съд за терористите издали заповедта
  • 71 Сократ

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "ще мълчат, и още как":

    Нищо няма да се случи с деменцията и обкръжението му. Сега обаче Норвегия е доста напрегната за нейните тръби.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 шорошката клиентела

    6 1 Отговор
    реагира като опарена. Нима е невъзможно да е цру?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сандо":

    Евронищожества -много точно казано!
  • 76 Внимавай какво си пожелаваш

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Да не":

    Може и някой от близките ти да е край него в този момент.
  • 77 Живко Йорданов

    0 0 Отговор
    Един интелигентен човек беше казал: Каквото и да се случи на този свят, ако искаме да разберем защо се е случило, трябва да си зададем въпроса кой губи и кой печели от случилото се?! Ами кой печели ако се появи съмнение че са го направили украинци? Естествено че ще спечели Русия от евентуално разединение между Украйна и НАТО! Та мислите ли че КГБ би се затруднило да инсценира украински участие като извърши този атентат?! САМО ЕДНО ЗНАМ АЗ - СЛУЧИ ЛИ СЕ НЯКАКВА МАГАРИЯ НА ТОЗИ СВЯТ 100% Е НАМЕСЕНА РУСИЯ!