Отидете към основна версия

3 444 42

Войната в Украйна може да създаде правен прецедент

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • репарации-
  • русия-
  • война-
  • право-
  • оон-
  • ирина мудра-
  • обезщетение

Усилията на Украйна да получи обезщетение от Русия са възпрепятствани

Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на Украйна да получи обезщетение от Русия за щетите, причинени от руската инвазия, са възпрепятствани от опасенията на съюзниците относно правните прецеденти, които могат да бъдат създадени, заяви високопоставен украински служител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Киев се опитва да постигне международно споразумение, с което да създаде право основание замразените от други държави руски активи - по-специално активи на Руската централна банка в размер на милиарди долари - да бъдат прехвърлени на Украйна, за да се подпомогне възстановяването на страната. Заместник-министърката на правосъдието Ирина Мудра, която днес поясни как вървят преговорите на Киев с неговите партньори, заяви, че някои страни са обезпокоени от създаването на подобен прецедент, който би изложил на риск собствените им активи, тъй като и от тях могат да бъдат поискани компенсации за минали конфликти, в които те са участвали.

Украйна заявява, че получаването на компенсации от Русия е жизненоважно за нейното бъдеще. В началото на годината правителството на страната заяви, че щетите, нанесени върху икономика от нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г., са надхвърлили 700 милиарда долара - пари, с които Киев не разполага. "Нямаме друг избор, освен да накараме Русия да плати репарации. Ако не го направи доброволно, нека да напълним (компенсационен) фонд с руски пари, валутни резерви и руски активи", каза Мудра в интервю за Ройтерс.

"Те (някои държави) се страхуват, че може да се създаде прецедент, че чуждестранните им активи могат да бъдат засегнати", добави тя. Мудра не посочи държавите, които са изразили подобни опасения, но заяви, че Украйна се опитва да разсее страховете им.

"Този договор ще бъде предназначен изключително и само за случаите на жестока агресивна война" в нарушение с Устава на ООН и решенията на Международния съд на ООН, "така че да не може да се използва за други конфликти", уточни тя. Преговорите се провеждат, след като през ноември Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да бъде подведена под отговорност за инвазията срещу Украйна. Общото събрание на ООН също така препоръча държавите членки и Украйна да създадат регистър, в който да се документира информацията за щетите, загубите или нараняванията, причинени от инвазията, при която загинаха хиляди цивилни, милиони бяха изселени от домовете си, стотици градове бяха разрушени.

След инвазията на Москва Западът замрази около половината от международните резерви на Русия, или повече от 300 милиарда долара. Москва заявява, че ще направи всичко възможно, за да попречи на Запада да "ограби" държавни активи, с които да плати репарации на Украйна. Руският посланик в ООН заяви, че разпоредбите на резолюцията на ООН са "юридически невалидни". Въпреки препятствията, които предстоят, Мудра изрази надежда, че до една година ще бъде изграден международен механизъм за компенсирането на Украйна. Тя също така изрази надежда, че споразумението за създаването на международен регистър на щетите в Украйна ще бъде обявено през май и одобрено от чуждестранните партньори - в това число всички държави от Г-7 - до началото на юни. "Това е първата - и изключително важна - крачка за създаването на този компенсационен механизъм", заяви Мудра. "Процесът вече в ход. Това е неизбежно, няма връщане назад", добави тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: