Отидете към основна версия

4 164 124

Путин обеща: Ще направя всичко, за да пресека заплахите за Крим и Севастопол

  • владимир путин-
  • крим-
  • русия-
  • украйна

Стопанинът на Кремъл припомни, че пътните връзки вече са отворени и се извършва ремонт на железопътните линии

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин поздрави кримчани и всички руснаци по случай предстоящия ден на обединението на Крим с Русия, наричайки го исторически избор.

"Бих искал да поздравя кримчани, жителите на Севастопол и всички граждани на нашата страна с предстоящия ден на обединението на Крим с Русия", заяви държавният глава, откривайки среща в петък, посветена на социално-икономическото развитие на Крим и Севастопол. Президентът също така подчерта, че преди девет години жителите на Крим и Севастопол са направили своя недвусмислен и окончателен исторически избор да станат отново и завинаги част от "една голяма държава".

Сигурността на Крим днес

Руският президент обещава, че Русия ще направи всичко възможно, за да спре заплахите за сигурността на Крим и Севастопол. "Очевидно е, че въпросите на сигурността са приоритет за Крим и Севастопол, особено днес", констатира Путин, но обещава: "Ще направим всичко, за да спрем всякакви заплахи", добави той.

Президентът е подчертал също, че въпреки всички предизвикателства и трудности, властите последователно и системно ще решават проблемите на ускореното социално и икономическо развитие на Крим и Севастопол. Те ще изпълняват и плановете "за подобряване на качеството на живот на хората и доходите на семействата, за увеличаване на инвестиционния, промишления, селскостопанския и туристическия потенциал на регионите, за подкрепа на предприемачеството и бизнес инициативите, за създаване на нови работни места, за изпълнение на конкретни проекти в областта на транспортната и енергийната инфраструктура, комуналните услуги, здравеопазването, образованието и културата".

Путин подчертава още, че винаги е необходимо да се работи сплотено, ясно и за хората, като даде за пример именно развитието на Крим и Севастопол.

"Уважаеми колеги, тези девет години и особено миналата година показаха, че заедно сме в състояние да преодолеем всякакви трудности, да постигнем наистина значими, големи резултати и да вървим към целите си."

Путин изрази увереност, че всички мерки по възстановяване на Кримския мост след саботажа ще бъдат завършени навреме.

"Възстановяването на моста след терористичната атака продължава и аз съм сигурен, че този процес ще бъде завършен, тази работа ще бъде завършена навреме", каза държавният глава.

Путин припомни, че пътните връзки вече са отворени и се извършва ремонт на железопътните линии.

Припомняме, че след принудителната смяна на органите на властта в Крим и Севастопол и проведен референдум на 16 март, на днешната дата през 2014 г. е провъзгласена суверенна Република Крим, в състава на която влиза град Севастопол в качеството си на град с особен статут. На 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия, с което Русия на практика анексира Крим. Този акт няма международно признание, а по-скоро среща осъждането на държавите в нарушение на Меморандума за суверенитета и териториалната цялост на Украйна от 1994 г., подписан от Русия. Общото събрание на ООН също така отхвърли гласуването и анексирането, като прие незадължителна резолюция, потвърждаваща териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания