Отидете към основна версия

2 945 130

Украйна приветства заповедта за арест на Путин: Това е само началото!

  • русия-
  • владимир путин-
  • международен наказателен съд-
  • украйна

Русия обаче не е член на Международния наказателен съд и не е ясно как институцията възнамерява да изпълни заповедта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна приветства решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради "незаконното депортиране" на украински деца, съобщава "Франс прес".

Базираният в Хага МНС съобщи, че е издал заповед за задържането и на Мария Лвова-Белова, комисар по правата на децата при руския президент.

Русия обаче не е член на Международния наказателен съд и не е ясно как институцията възнамерява да изпълни заповедта.

"Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин в социалните мрежи.

Това е историческо решение за Украйна и цялата система на международното право, подчерта той и допълни: "Световните лидери ще се замислят, преди да му стиснат ръката или да седнат на масата за преговори с него".

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак пък посочи, че този ход е "само началото".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също приветства новината.

"Колелото на правосъдието се върти. Приветствам решението на МНС", заяви той и допълни, че "международните престъпници ще бъдат държани отговорни за кражбата на деца и за други международни престъпления".

От своя страна съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отбеляза, че решението е "ясен сигнал към руските елити какво ще се случи с тях и защо няма да бъде "както преди".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: