Отидете към основна версия

2 213 30

Ценна стока! Замразени руски активи генерират 625 милиона евро допълнителни доходи за Белгия

  • белгия-
  • русия-
  • рубли-
  • украйна-
  • война

Въпреки че страната е изправена пред бюджетен дефицит, допълнителните приходи ще бъдат използвани най-вече за финансиране на помощта за Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Замразените руски активи, които увеличават печалбите на базираната в Белгия компания за финансови услуги „Юроклиър“ (Euroclear), ще генерират 625 млн. евро допълнителни данъчни приходи за Белгия през тази година, предаде белгийската новинарска агенция Белга. Въпреки че Белгия е изправена пред бюджетен дефицит, допълнителните приходи ще бъдат използвани най-вече за финансиране на помощта за Украйна, пише белгийското издание „Де Морген“ (De Morgen).

Белгия е седалище на компанията за финансови услуги „Юроклиър“, която е ключова част от инфраструктурата на световната финансова система. Усилията на Европа да прекъсне финансовите си връзки с Русия след нейното нахлуване в Украйна помогнаха на компанията да постигне рекорд през 2022 г. Балансът на „Юроклиър“ нарасна с 99 млрд. евро до 124 млрд. евро, като само лихвите по руските авоари са на стойност 821 млн. евро.

„Юроклиър“ получава лихви от банките върху замразените руски активи, които инвестира. Тези инвестиции водят до по-високи печалби, които от своя страна водят до по-високи данъчни приходи за белгийското правителство. Това би довело до допълнителни данъчни приходи за Белгия в размер на 625 млн. евро през 2023 г., писа вчера „Де Морген“.

Следвоенно възстановяване

Макар че Белгия се бори с проблема как да реши бюджетния си дефицит, допълнителните приходи ще бъдат използвани изключително за финансиране на помощта за Украйна. „Имаме много строги правила за тези пари“, заяви белгийският министър-председател Александер де Кро на пресконференция през изминалата седмица. „Тези допълнителни приходи ще бъдат използвани единствено за Украйна“, допълни той.

Де Кро също така остави отворена възможността с времето не само печалбите от замразените руски активи, но и самите активи да бъдат използвани за следвоенното възстановяване на Украйна. Първоначални дебати относно такава възможност, както се твърди, се водят на европейско равнище.

Шансовете Западът да конфискува руските активи са малки, според икономиста и експерт по Русия Коен Шорс от университета в Гент. „Това би било голяма крачка, която ще зависи от хода на войната, евентуалните мирни преговори и от това дали режимът на Владимир Путин ще остане на власт“, казва Шорс пред „Де Морген“. „Във всеки случай, ако продължим с експроприациите, можем да очакваме контрамерки от страна на Русия. Европейските, включително и белгийските компании, които все още развиват дейност в Русия, отчасти принудени да го правят, могат да бъдат национализирани.“

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: