Отидете към основна версия

2 340 42

Убийството в кафене в Санкт Петербург разкрива пропуските със сигурността в Русия

  • владлен татарски-
  • даря трепова-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Войната отвъд западната граница в Украйна също повдигна въпроса за проникване и нападения от страна на вражеската държава, като пренесе конфликта у дома и повиши вътрешните заплахи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва обвинява украинските служби за сигурност и поддръжниците на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални за убийството на известен руски блогър ултранационалист в кафене в Санкт Петербург. Киев и поддръжниците на Навални отхвърлиха обвиненията. Нападението срещу личност, тясно свързана с групата "Вагнер", обаче подчерта заплахите от ответния удар във войната в Украйна.

Street Food Bar No. 1 на улица "Университетска" на брега на река Нева някога е бил смятан за готино кафене за туристите, посещаващи Санкт Петербург, западния руски град, известен още като "Северната Венеция". Но това е било много преди всичко да избухне в неделя вечерта.

В кафенето се провеждаше "Киберфронт Z" - дискусионен клуб през уикенда, който привлича поддръжници на руската инвазия в Украйна, които се обединяват около провоенния символ "Z".

Максим Фомин - виден военен блогър, по-известен с псевдонима си "Владлен Татарски" - беше звездната атракция тази вечер. Снимки, публикувани в социалните медии, показваха ултранационалистическия блогър в рамка на голям екран, показващ в близък план лицето му, заобиколен от ореол от огнестрелни оръжия - пистолети, противотанкови пушки и други оръжия.

Изведнъж в помещението избухва взрив, който убива Фомин и ранява десетки хора, съобщават руските медии.

Дръзкото нападение срещу руски ултранационалистически блогър в сърцето на Санкт Петербург - родното място на президента Владимир Путин - разкри рисковете за сигурността в страна, която е изпратила наемници да водят война отвъд границата ѝ, въоръжавайки десетки хиляди граждани под командването на цивилни началници, които открито критикуват руските военни и заплашват държавния монопол върху насилието.

Войната отвъд западната граница в Украйна също повдигна въпроса за проникване и нападения от страна на вражеската държава, като пренесе конфликта у дома и повиши вътрешните заплахи.

Убийството на Фомин е второто смъртоносно нападение срещу руски ултранационалист след взрива на кола бомба в покрайнините на Москва през август 2022 г., при който загина Даря Дугина, дъщеря на крайнодесния идеолог Александър Дугин. Според "Ню Йорк Таймс" американското разузнаване смята, че украинското правителство е разрешило нападението.

Руските власти нарекоха убийството на Фомин "терористичен акт" и обвиниха разузнавателните служби на Украйна, че са организирали бомбения атентат "с помощта на поддръжници" на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

В понеделник Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия публикува видеозапис от ареста на 26-годишна жена, която според тях е предала на Фомин фигурка, натъпкана с експлозиви, в кафенето Street Food Bar No.1.

Според руските следователи заподозряната "има опозиционни възгледи и е привърженик на Фонда за борба с корупцията", визирайки забранената организация на Навални.

Отричайки обвиненията, ръководителят на Фондацията за борба с корупцията на Навални заяви, че за Кремъл е "много удобно" да обвинява критиците си. "Естествено, че нямаме нищо общо с това", каза Иван Жданов.

Украинските официални лица също отхвърлиха твърденията, че разузнавателните служби на страната им са организирали нападението.

На пресконференция в понеделник в северната украинска област Чернигов, където отдаде почит на селяните, които бяха затворени от руските сили преди една година, президентът Володимир Зеленски предположи, че това е вътрешен руски въпрос.

"Не мисля за това, което се случва в Санкт Петербург или Москва. Русия трябва да мисли за това. Мисля за нашата страна", каза Зеленски.

Ден след нападението в Санкт Петербург Гъливер Краг, кореспондент на FRANCE 24 в Киев, отбелязва, че мнението по местните радиостанции е, че "украинците не са го направили" и че убийството на Фомин по-скоро се дължи на "някакъв вътрешен конфликт между руснаците". Критичният въпрос обаче, отбелязва Краг в публикация в Twitter, е, че киевските анализатори смятат, че е добре, ако "руснаците смятат, че украинците са го направили", тъй като това приближава войната "много повече и дори Санкт Петербург не е в безопасност".

За тези, които се замислят за случващото се в Русия, картината, която се очертава една година след пълномащабното нахлуване в Украйна, е тревожна.

Според експерти възходът и падението на Фомин, 40-годишен мъж с криминално минало, в много отношения е емблематичен за жестокото беззаконие, обхванало днешна Русия.

Произхождащ от украинската Донецка област, за която Русия претендира, Фомин прекарва известно време в затвора за банков обир, преди да избяга по време на хаоса през 2014 г., когато подкрепяните от Русия сепаратисти завземат правителствени сгради в източния регион и обявяват независима държава.

След бягството си Фомин бързо се присъединява към сепаратистките сили, превръщайки се от престъпник във въоръжен боец и придобивайки опит на фронтовата линия.

Следващата му метаморфоза - от боец до военен кореспондент - разкрива предизвикателствата, пред които е изправен Кремъл, когато става въпрос за разказ за войната в страна без свобода на печата.

През 2019 г. Фомин се "пенсионира" от военна служба, според съобщения в руските медии, и става военен кореспондент за батальон "Восток" - промосковска милиционерска група, действаща в източната част на украинския регион Донбас от 2014 г. насам.

По времето на СССР военните кореспонденти са били престижна работа, когато някои от най-добрите журналисти в страната са отразявали инвазията в Афганистан.

Често внедрявани във военни части, журналистите не са имали никаква свобода на пресата при съветския режим, но са имали опит в маневрирането с комунистическата цензура и са били считани за майстори в занаята.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания