Отидете към основна версия

4 805 46

Северна Македония е дарила на Украйна нефункционални хеликоптери

  • украйна-
  • хеликоптери-
  • северна македония-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • дарение-
  • славянка петровска

От дълго време те са били напълно нефункционални заради липсата на резервни части руско производство

Снимка: Shutterstock

Даренията на военна техника за Украйна, които Северна Македония е направила, не влияят на бойната готовност на армията, каза в интервю за телевизия "Шеня" министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска, предаде БТА.

Петровска подчерта, че дарените хеликоптери от дълго време са били напълно нефункционални заради липсата на резервни части руско производство. „Според нашите национални планове за развитие на отбранителните способности, преминаваме от тази източна, остаряла платформа към нова, модерна, западна платформа. Заменяме старите хеликоптери, производство 1984 г. с нови хеликоптери. Тези, които са изправни и нужни се запазват и са част от ВВС на армията", посочи тя.

Хеликоптерите Ми-24, 12 на брой, които правителството на Северна Македония взе решение да бъдат дарени на Украйна, са руско производство и са закупени от Украйна през 2001 г. Попитана дали даренията за Украйна са допринесли за последната безвъзмездна помощ от САЩ, Петровска отговори, че това е още едно доказателство, че в НАТО всички се грижат един за друг.

„Нашата добра воля и политическо решение, но също така и реална подкрепа чрез военна помощ и оборудване се оценяват от САЩ. Само за 2022 г., са одобрени 137 милиона щатски долара безвъзмездна финансова помощ, която в момента се уточнява как ще бъде разпределена, но е сигурно, че ще бъде използвана именно за модернизацията. Проекти, които вече са започнали или ще бъдат стартирани съвсем скоро”, каза Петровска. По думите на министъра над 33% от бюджета за отбрана отива за модернизация и оборудване на армията, след като в последните години бюджетът ѝ е започнал да се увеличава, след години, в които в нея се е инвестирало много малко, не само във въоръжение и техника, но и в човешки ресурси.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: