Отидете към основна версия

3 636 62

Около 100 войници от натовските спецчасти са били в Украйна през февруари

  • война-
  • спецчасти-
  • украйна-
  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • киев

Няма доказателства тези войници да са участвали в бойни действия на фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти 100 войници от специалните части от пет западни държави са били в Украйна през февруари тази година, според един от секретните документи на Пентагона, който изтече онлайн през последните дни, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Въпреки че американски и европейски служители казаха в миналото, че няколко десетки командоси от някои страни от НАТО са работили в Украйна миналата година, това е първият път, когато ясен брой е бил оповестен публично.

Документът не дава индикации, че натовските войските в страната през февруари са участвали в бойни действия, а американски официални лица заявиха в сряда, че никакви специални части на САЩ в Украйна не са участвали в бойни действия.

Американските спецчасти в Украйна са служили като бодигардове на важни американски служители, които са в Киев или посещават страната. Те също така помогнаха на посолството на САЩ да проследи входящите пратки с американско оръжие, за да се уверят, че те достигат до предвидените дестинации. американските войници от специалните операции в Украйна са

97 войници от специални части от пет западни държави, включително САЩ, са били в Украйна по това време. Обединеното кралство имаше най-много, с 50, следва Латвия със 17 и Франция с 15. Холандия имаше един войник в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в сряда, че Русия е знаела от известно време, че в Украйна има контингенти от войници на НАТО, според руската информационна агенция „Интерфакс“.

Преди инвазията западните войски работеха в Украйна от години, основно обучавайки украинските сили да се бият с техните руски противници в локализирана война в района на Източен Донбас, която започна през 2014 г.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ пише, че агенти на ЦРУ работят в Украйна тайно, най-вече в Киев, като основната им задача е да предоставят чувствителна информация от Вашингтон на Украйна. Те не участват в бойни действия.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: