Отидете към основна версия

2 859 39

Тайван е уязвим от Китай

  • тайван-
  • китай-
  • въздух-
  • превъзходство-
  • отбрана

Това е мнението на американското разузнаване

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американското разузнаване смята, че Тайван в случай на конфликт с континентален Китай ще бъде уязвим от въздушни удари, системата за противовъздушна отбрана на острова е малко вероятно да попречи на Пекин да спечели въздушно превъзходство.

Според The Washington Post тази информация на американското разузнаване е предоставена в секретни документи, които са изтекли в социалните мрежи. „Смята се, че тайванските служители имат съмнения, че тяхната противовъздушна отбрана ще бъде в състояние „точно да открие изстрелванията на ракети“, малко над половината от самолетите в Тайван са напълно оперативни и ще отнеме поне седмица, за да се преместят изтребителите в убежище, това ще бъде огромен проблем, ако Китай изстреля ракетите, преди Тайван да има възможност да разпръсне тези самолети.

Както се подчертава в статията, според оценката на американската страна, "Тайван едва ли ще успее да предотврати китайското въздушно превъзходство" в случай на конфликт. Освен това за американските разузнавателни агенции ще бъде по-трудно да регистрират подготовката за военни действия поради факта, че Китай уж „използва цивилни кораби за военни цели“.

Съществуващата доктрина предвижда използването на две противоракети от военните в Тайван за поразяване на една цел. Системата за противовъздушна отбрана на острова вероятно ще бъде пренатоварена в случай на масово използване на ракети с малък обсег от армията на континентален Китай. „Тайванските летци се обучават да атакуват единични неподвижни цели“, се казва още в статията.

Представители на американското разузнаване, според вестника, смятат, че ученията за предупреждение за ракетен удар в Тайван не подготвят адекватно за „истинското събитие“. Американската страна смята, че противоракетните сили в Тайван нямат възможност да формират "обща оперативна картина" в случай на конфликт. Според тези оценки военните в Тайван също така „може да се поколебаят да ударят пилотирани самолети поради страх от ескалация, дори при първа заповед за удар или при непосредствена въздушна заплаха“.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини